Φορμαέλλα Αράχωβας τηγανητή με λαχανικά σοτέ και βινεγκρέτ από βατόμουρα

Μαγειρική Ορεκτικά

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
250 γρ. τυρί φορμαέλλα Αράχωβας,
1 κολοκυθάκι,
1 μελιτζάνα,
1 κρεμμύδι,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 πράσινη πιπεριά,
3 φρέσκα μανιτάρια,
1 σκ. σκόρδο,
1 πράσο (το λευκό κομμάτι),
Αλάτι, πιπέρι,
Λίγο κορίανδρο,
Λίγο μαϊντανό,
2 αβγά,
Λίγο σιμιγδάλι ψιλό,
Ελαιόλαδο.

Για την βινεγκρέτ
1 κουτ. μουστάρδα Dijon
2 κουτ. ξίδι από βατόμουρα ή φρούτα
Λίγο ζάχαρη
Λίγο μέλι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε πλάγιες φέτες. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε.
2. Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση και κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια σαν στικ.
3. Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο τα πράσα, τα κρεμμύδια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον κορίανδρο και τον μαϊντανό.
4. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά σε καυτό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
5. Στο μεταξύ, κόβουμε την φορμαέλλα Αράχωβας σε μικρότερα κομμάτια, περνάμε από χτυπημένο αβγό και πανάρουμε με το σιμιγδάλι.
6. Βάζουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές.
7. Για τη βινεγκρέτ, βάζουμε την μουστάρδα και το ξίδι σε μπασίνα και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι. Προσθέτουμε λίγο μέλι και         
ανακατεύουμε.
8. Στήνουμε στο πιάτο λαχανικά και φορμαέλα, εναλλάξ. Περιχύνουμε με την βινεγκρέτ. Αν είναι άχρωμη, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη σε τηγάνι να καραμελώσει και προσθέτουμε την βινεγκρέτ.

Το πιο γνωστό τυρί Αράχοβας είναι η φορμαέλλα. Είναι σκληρό τυρί υποκίτρινου χρώματος με φυσική κόρα χωρίς σχεδόν τρύπες στο εσωτερικό του, και έχει υπέροχη πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο απαστερίωτο γάλα ή και ανάμεικτο. Το κυλινδρικό του σχήμα οφείλεται στο καλούπια μέσα στα οποία στεγνώνει.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης