Μελιτζάνα Λεωνιδίου γεμιστή με αρνίσιο φιλέτο, τηγανητό πράσο και σάλτσα από χυμούς εσπεριδοειδών

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
4 μελιτζάνες Λεωνιδίου,
4 φιλέτα αρνίσια,
200 γρ. βούτυρο,
1 πράσο,
1 κρεμμύδι,
1 πορτοκάλι,
1 λεμόνι,
1 γκρέϊπ φρουτ ,
1 σαγκουίνι,
300 ml. κόκκινο κρασί,
200 ml. ντέμι γκλας,
1 κλαδάκι δυόσμο,
1 κλαδάκι βασιλικό,
1 κλαδάκι δενδρολίβανο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε την καθεμιά σε τρία ίσα μέρη και με ένα μαχαιράκι τις αδειάζουμε.
2. Σοτάρουμε ελαφρώς τα αρνίσια φιλέτα με το βούτυρο.
3. Τα κόβουμε και αυτά επίσης το καθένα στα τρία και γεμίζουμε με αυτά τις μελιτζάνες.
4. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα απ΄ όλες τις μεριές και τελειώνουμε στο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.
5. Για τη σάλτσα στύβουμε όλα τα εσπεριδοειδή και κρατάμε και λίγο ξύσμα.
6. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και τους χυμούς εσπεριδοειδών.
7. Ρίχνουμε το ξύσμα και τα φρέσκα βότανα και δίνουμε μια βράση.
8. Στο τέλος προσθέτουμε και την ντέμι γκλας και αφήνουμε τη σάλτσα μας να γλασάρει.
9. Όταν είναι έτοιμη την περνάμε από ένα σινουά και ρίχνουμε λίγο φρέσκο βούτυρο.
10.Στο μεταξύ, κόβουμε το πράσο ψιλό ζουλιέν, το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για πολύ λίγο. Το βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε να στεγνώσει.
11.Σερβίρουμε τις γεμιστές μελιτζάνες με το πράσο και περιχύνουμε με τη σάλτσα εσπεριδοειδών.

Η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου είναι γνωστή για την γλυκιά της γεύση. Λόγω του μικροκλίματος της περιοχής ο καρπός της ωριμάζει πιο εύκολα. Μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, δένει υπέροχα με τυριά και σάλτσες.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης