Φιλέτο γλώσσας πανέ με κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας και ζουλιέν λαχανικών

Κυρίως πιάτα Μαγειρική

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
300 γρ. κελυφωτά φιστίκια Φθιώτιδας,
4-6 φιλέτα γλώσσας καθαρισμένα,
2 αβγά,
1 καρότο,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 κλωνάρι σέλερι,
1 πράσινη πιπεριά,
1 λευκό παντζάρι,
Ελαιόλαδο,
Αλεύρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε τα φιστίκια και τα αποφλοιώνουμε. Τα σπάμε χοντρά κομμάτια με τον πλάστη.
2. Περνάμε τα φιλέτα διαδοχικά από αλεύρι, χτυπημένα αβγά, σπασμένο φιστίκι και πάλι από αβγό.
3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Τηγανίζουμε τα φιλέτα και από τις δυο πλευρές και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει το λάδι.
4. Στο μεταξύ πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ζουλιέν. Τα σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν τραγανά.
5. Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε στο πιάτο την πράσινη σαλάτα πολύ ψιλοκομμένη.
6. Τοποθετούμε τα φιλέτα ψαριού και βάζουμε και τα λαχανικά ζουλιέν.

Tip: Γαρνίρουμε αν θέλουμε με πουρέ ή μους λαχανικών ή φιστικοβούτυρο.

Το κελυφωτό φιστίκι καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας με την βοήθεια του υδροφόρου Σπερχειού ποταμού. Οι φιστικιές της Μακρακώμης έχουν αποτελέσει συχνά παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού ερευνητές από διάφορες περιοχές του πλανήτη επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν και να δουν τις καλλιεργητικές τεχνικές των ντόπιων παραγωγών.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης