Είμαστε για κλάματα! Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Μια χώρα σε γενικές γραμμές θαλασσίνη, με χιλιόμετρα παραλιών και χιλιάδες νησιά, στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, γεμίσαμε με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, λες και δεν έχουμε αλυκές. Πωλείται πλέον παντού και ξαφνικά το βρίσκουμε όπου κι αν κοιτάξουμε. Από τη λαϊκή μέχρι μικρομάγαζα και σούπερ μάρκετ.

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας όρος για το ορυκτό άλας (κοινώς γνωστό ως ορυκτό αλάτι) από το Πακιστάν, το οποίο διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία άρχισαν να πωλούν στις αρχές του 21ου αιώνα. Εξορύσσεται στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χλμ από τα Ιμαλάια, 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ και 260 χλμ από τη Λαχώρη, γνωστό ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το άλας μερικές φορές παρουσιάζεται σε ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

Το ορυκτό αλάτι, εξορύγχεται σε πολλές χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ουκρανία, Μαρόκο, Κολομβία κλπ, ενώ στην Κομητεία Λίβινγκστον στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, βρίσκεται το μεγαλύτερο σε λειτουργία αλατωρυχείο στις ΗΠΑ, με ικανότητα παραγωγής έως 18 χιλιάδες τόνους την ημέρα[

Έχει πλέον μόδα και είναι “in” όπως λένε, γιατί είναι καλό και δεν ανεβάζει της πίεση. Το 2003 η Βαυαρική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit (η Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων), ανέλυσε 15 δείγματα από αλάτι Ιμαλαΐων που πωλούνται στη Γερμανία και μπόρεσε να ανιχνεύσει τουλάχιστον δέκα διαφορετικά ορυκτά, εκτός από το χλωριούχο νάτριο (98%). Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα άλατα προέρχονται από το Πακιστάν και μπορεί, όπως και όλα τα άλατα, να προκαλέσουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αν υπερκαταναλωθούν.

Ξεχνούν όμως οι καταναλωτές, ότι το αλάτι Ιμαλαίων είναι ορυκτό και η εξόρυξή του γίνεται, φυσικά, στο όρος των Ιμαλαίων. Οι κρύσταλλοι, μετά την εξόρυξη πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά. Δε μας έχουν πει όμως, με τι νερό το πλένουν και που το απλώνουν? Το Πακιστάν, αλλά και η Κίνα είναι από τις πιο μολυσμένες περιοχές και τα Ιμαλάια βρέθηκαν να είναι πάνω από τους κόκκινους δείκτες σε αρσενικό, μόλυβδο και άλλα επιβλαβή υλικά.

Από ποιά στρώματα, έχει συλλεχθεί το αλάτι? Όσο πιο οντά στην επιφάνεια, είναι και το πιο φτηνό, αλλά και το πιο βρώμικο. Που σημαίνει ότι το αλάτι των πιο επιφανειακών στρωμάτων που ειναι και το πιο φτηνό, το βρίσκεις σε σούπερ μάρκετ και είναι σκέτο δηλητήριο.

Τελικά ότι μας πλασάρουν το αποδεχόμαστε, για να μην είμαστε εκτός εποχής και μας πουν οπισθοδρομικούς! Δεν έχει μείνει καθόλου μυαλό στον νεοέλληνα της παγκοσμοιοποίησης και δέχεται οτιδήποτε έχει καλή διαφήμιση, αδιαφορώντας φγια τις συνέπειες και στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο αλάτι. Σε μικρές ποσότητες το ιώδιο είναι μάλιστα απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Και για όσους υποφέρουν από πίεση, καλό είναι να ρυθμίσουν τις τροφές τους με τις σωστές αναλογίες και συνδυασμούς.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων προσφέρει αξιοσημείωτα περισσότερα οφέλη στην υγεία από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι.

Παρ’ όλο που το ροζ αλάτι περιέχει διάφορα μεταλλικά στοιχεία, οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που είναι απίθανο να προσφέρουν αξιοσημείωτα οφέλη στην υγεία. Επίσης, περιέχει λιγότερο ιώδιο από το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε όσους δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο από άλλες πηγές.

Η αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού με κρυστάλλους ροζ αλατιού Ιμαλαΐων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης νατρίου, αλλά, όπως και οποιοδήποτε άλλο αλάτι, πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο.

Παν. Αναστόπουλος