Ο Ζελένσκι δεν εξάλειψε την ελληνική μειονότητα… απλώς την κατέταξε (μαζί με τη ρώσικη) στις λιγότερο ίσες – Του Γιώργου Μοίρα

Ο Ζελένσκι δεν εξάλειψε την ελληνική μειονότητα… απλώς την κατέταξε (μαζί με τη ρώσικη) στις λιγότερο ίσες.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιαστεί σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρθρα ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι εξαφάνισε την ελληνική μειονότητα (της οποίας η παρουσία της στην περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η Ουκρανία εντοπίζεται πριν από το 600 π.Χ.)
Καθώς το θέμα (παρά την επικαιρότητά του και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα) απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει παρουσιαστεί καθόλου στα Μεγάλα ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια) σκέφτηκα ότι αποτελεί μια καλή Λυδία λίθο για τον έλεγχο και την εξακρίβωση της εγκυρότητας των μικρών και μεγάλων πηγών ενημέρωσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς μου είναι τα εξής:
Η είδηση, αφορά νόμο από τον Ιούλιο του 2021, ο οποίος εισάγει τη διάκριση ανάμεσα σε μειονότητες που αναφέρονται σε κάποια κρατική δομή εκτός Ουκρανίας ή όχι (και προσφέρει στις πρώτες κάποια προνόμια).
Η ελληνική μειονότητα περιλαμβάνεται (μαζί με τη ρωσική που αποτελεί το 18% του πληθυσμού της χώρας) ανάμεσα σε αυτές που εξαιρούνται από τα ευεργετήματα που προσφέρει το νομοθέτημα (που είναι άγνωστο αν έχει προηγούμενο αλλού και άλλοτε κι αν συνάδει με τις αρχές του ΟΗΕ).
Οι μειονότητες που αναβαθμίστηκαν σε ‘αυτόχθονες’ είναι οι Καραΐτες και οι Κρυμχάκς (αμφότερες τουρκόφωνων Εβραίων) και οι Τατάροι της Κριμαίας.
Η συγκαταρίθμηση των τελευταίων θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την στενή σχέση που οικοδομεί η Ουκρανία / Ζελένσκι με την Τουρκία / Ερντογάν, που έχει αποκτήσει πρόσβαση στην πολεμική και διαστημική βιομηχανία της χώρας εξασφαλίζοντας κινητήρες για τα τουρκικής κατασκευής ελικόπτερα και μεγάλα έργα, όπως ο περιφερειακός του Κιέβου που ανατέθηκε σε τουρκική εταιρεία.
Καθώς η ψήφιση του εν λόγω νόμου συνέπεσε με επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αυτός είπε σε επίσημες δηλώσεις ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να επιλέγει την τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξη της κυριαρχίας της έναντι της Ρωσίας και συγχρόνως να μη συμπορεύεται με αντίστοιχες επιλογές της ΕΕ σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα εναντίον κρατών μελών της … τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί να είναι a la carte και ότι τελικά μια κατά περίπτωση θέση αποτελεί παγίδα καθώς μπορεί να έχει κάποια βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως μακροπρόθεσμα καθίσταται επιζήμια.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι η ρωσική εισβολή (6 μήνες μετά) φαίνεται να τον δικαιώνει, αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε αναφανδόν κι ενεργητικά το μέρος της κυβέρνησης Ζελένσκι αποστέλλοντάς της ακόμα και όπλα.

ΥΓ Ενδιαφέρον θα ήταν να γνωρίζαμε επίσης αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας (που είναι Εβραίος) τοποθετεί τον εαυτό του σε μειονότητα η οποία αναφέρεται σε κάποια κρατική δομή εκτός της χώρας…