Στον Θεό… οι τιμές των τροφίμων!!! – Της Τζούλιας Λιακοπούλου

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (στο 2,8% ο πληθωρισμός, στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώθηκε στην Ελλάδα), παρά την υποχώρηση των τιμών της Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου (μείον 41% οι τιμές της Ενέργειας, μάλιστα είναι χαμηλότερες από τις τιμές από πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία), συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα οι τιμές των τροφίμων καθώς, διαμορφώθηκε στο 11,4%, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί άγνωστο για πόσο ακόμα…

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί οι αυξητικές τάσεις σε πολλές κατηγορίες τροφίμων δεν αποκλιμακώνονται;
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από την πλευρά του λιανεμπορίου τροφίμων, αλλά και των προμηθευτών, καθώς και σύμφωνα με ερευνητές της αγοράς, σε κάποιες πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα στο αγελαδινό γάλα, έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και σταδιακά και στην Ελλάδα, μείωση των τιμών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αρκετές γαλακτοβιομηχανίες προχώρησαν σε μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα τους, που παράγονται από αγελαδινό γάλα, έστω και αν οι μειώσεις αυτές δεν αφορούν τους πολύ βασικούς κωδικούς τους.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα γαλακτοκομικά και τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Προϊόντα που εξακολουθούν να παράγονται με πρώτες ύλες, οι οποίες είχαν αγοραστεί ακριβά, δύσκολα θα διατεθούν στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές. Σε κάποιες δε περιπτώσεις πρώτων υλών, οι τιμές παραμένουν σε ανοδική πορεία με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ζάχαρη, το αλεύρι, γεγονός που προκαλεί ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, από ζαχαρώδη και σοκολατοειδή έως τα αναψυκτικά.
Αυτό, όμως, δεν αφορά το καταναλωτή που καλείτε να πληρώνει τους λογαριασμούς του Σούπερ Μάρκετ. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο μέσος καταναλωτής με τα παιχνίδια… των ανατιμήσεων στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,3% σε ετήσια βάση), ενώ κατά 13,9% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα!!!

Οι παραγωγοί αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ουρλιάζουν… και με το δίκιο τους, ότι τα προϊόντα τους πάνε στην αγορά σε τιμές 50 κι 60 κι 70% πιο φθηνά απ’ ότι τα παίρνει το αγοραστικό κοινό από τα super market τ’ άλλα πολυκαταστήματα! Τί γίνεται με τους μεσάζοντες; Γιατί και πώς δεν ελέγχονται; Για να είμαστε ειλικρινείς, ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κάνει καθημερινά ελέγχους και το υπουργείο δέχεται, σε καθημερινή βάση, σωρεία καταγγελιών για παρανομίες παρ’ όλες της εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Τα πρόστιμα πέφτουν σωρηδόν και είναι και μεγάλα!
Από την άλλη, οι παραγωγοί θα πρέπει να δημιουργήσουν δικούς τους συνεταιρισμούς, ώστε να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές και με ίδιον όφελος. Το μοντέλο αυτό, βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ισπανία και σε χώρες του πάλαι ποτέ Αν. Μπλοκ, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλη έκταση στη Σερβία και στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Εδώ, τί δεν πάει καλά; Ποιος φταίει; Φταίει ο καιρός ή μήπως φταίει το DNA του Έλληνα και ο κακός μας ο καιρός…;