Συνέντευξη της Γεν. Γραμματέως της Ένωσης Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ), Βασιλικής Καρατάσιου-Τσιώλη, στην Ανθούσα Κορτσίνογλου

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Αγαπητή κα Καρατάσιου, είστε Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ). Θα θέλαμε μια ιστορική αναδρομή της Ένωσης. Ποια είναι τα Μέλη της;

 Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Γεια σας, κυρία Κορτσίνογλου και σας ευχαριστώ πολύ για την παρούσα πρόσκληση στο politispress. Διατελώ γενική γραμματέας της (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.) για 6η συνεχή χρονιά, μιας λογοτεχνικής ένωσης, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα, που ιδρύθηκε εδώ και 24 χρόνια από 10 Λαρισαίους Λογοτέχνες και αριθμεί 166 μέλη, ποιητές και πεζογράφους.

  

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Τι διαβάζουμε στην “Πνευματική Λάρισα”;

 Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Η «Πνευματική Λάρισα» είναι το ετήσιο λογοτεχνικό περιοδικό που εκδίδει η (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.), στις σελίδες του οποίου φιλοξενούνται ποιήματα, διηγήματα, παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και ταξιδιωτικά, ιστορικά, επιστημονικά άρθρα που γράφονται από μέλη και φίλους της (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.). Επίσης, στις τελευταίες σελίδες κάθε τεύχους παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις όλης της χρονιάς. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο σε έναν γνωστό Έλληνα Λογοτέχνη, το πορτρέτο του οποίου κοσμεί το εξώφυλλό του. Το τεύχος του 2023 ήταν αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά ενώ το τεύχος του 2024 θα είναι αφιερωμένο στον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη.

 Ανθούσα Κορτσίνογλου: Μιλήστε μας για τις δραστηριότητες της Ένωσης. Πρόσφατα, μάλιστα, είχατε μια υπέροχη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Άνοιξης.

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Η Ένωση Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας, (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.), παρουσιάζει πλούσια δραστηριότητα εδώ και 24 έτη, όχι μόνο στον τομέα της Λογοτεχνίας, αλλά ευρύτερα στο χώρο του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Διοργανώνει 4-5 εκδηλώσεις το μήνα, στις οποίες παρουσιάζονται βιβλία των μελών της, καθώς και συγγραφέων εκτός Λάρισας. Επίσης, οργανώνει και πραγματοποιεί ποιητικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και συναυλίες. Πρόσφατα και συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου, πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό Φεστιβάλ, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Άνοιξης, το οποίο περιλάμβανε μια υπέροχη ομιλία του πρώην Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεωργίου Δ. Καψάλη, απαγγελίες ποιημάτων, μουσικά σχήματα, τραγούδια και χορούς. Παρεμπιπτόντως, στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, η (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.) δημιούργησε 15 βιβλιοθήκες από κοινού με ισάριθμους συλλόγους θεσσαλικών χωριών, με βιβλία-περίσσευμα- που διέθεσαν η Δημοτική και η Δημόσια βιβλιοθήκη της Λάρισας. Επίσης, η (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.), χρηματοδότησε τη δημιουργία της προτομής του ποιητή Σωτήρη Σκίπη σε ομώνυμη πλατεία, ο οποίος έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη Λάρισα.

 Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κυρία Καρατάσιου, αναφερθείτε στο συγγραφικό σας έργο. Πότε σας “επισκέπτεται” η Τέχνη;

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Από μικρό παιδί αγαπούσα γενικά κάθε μορφής τέχνη αλλά ένιωθα ιδιαίτερη αγάπη για τη Λογοτεχνία και, κυρίως, για την Ποίηση. Ως μαθήτρια στο Γυμνάσιο είχα ξεκινήσει να γράφω τα πρώτα μου στιχάκια. Μεγαλώνοντας, η ενασχόλησή μου με την Ποίηση έγινε πιο εντατική, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ιδιαίτερη πηγή έκφρασης για μένα. Λατρεύω τον έμμετρο και τον ελεύθερο στίχο αλλά και κάθε είδους ποίηση. Έχω πραγματοποιήσει 6 προσωπικές εκδόσεις και έχω συνεργαστεί σε άλλες 4 με έναν ακόμα ομότεχνο. Τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί το 7ο πνευματικό μου πόνημα με τίτλο: «Δημοτικό Μεράκι» Μέρος Β΄, οπότε μιλάμε συνολικά για 7 προσωπικές εκδόσεις και 4 συνεταιρικές με τους κάτωθι τίτλους:

 

Προσωπικές εκδόσεις

Ποίησης Ψηφιδωτά (2015)

Δίγλωσση Ψηφιδογραφία (2016)

Δημοτικό Μεράκι, Μέρος Α΄ (2018)

15σύλλαβα Παραμυθοποιήματα (2020)

The Lost piece of my heart’s puzzle (2021)

Όμαιμον Σχίσμα (2021)

Δημοτικό Μεράκι, Μέρος Β΄ (2024)

 

Συνεταιρικές εκδόσεις

Μπροσκάδα και Σκαρνέματα (2018)

Το χαμόγελο του ηλιάτορα (2021)

400 Χαϊκού με την πένα του μυαλού (2021)

Ευπάτριδες Διαλογισμοί (2024)

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Οι συμμετοχές σας σε Φεστιβάλ Ποίησης και οι βραβεύσεις σας. Πώς αισθάνεστε;

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Θεωρώ πως ο έπαινος για κάθε δημιουργό σε Φεστιβάλ Ποίησης ή σε κάποιο διαγωνισμό είναι μια ηθική ικανοποίηση για τον ίδιο, αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες του και τη Λογοτεχνία. Κι αυτό γιατί πρέπει να δομεί κάθε φορά το οικοδόμημα του πνευματικού μας πολιτισμού με πιο ανθεκτικές και καλαίσθητες ψηφίδες γραφής, προκειμένου να γίνεται στερεότερον και θαυμαστότερον.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κατά την άποψή σας, τι θεωρείτε πως λείπει από τον πνευματικό κόσμο της πατρίδας μας;

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Αυτό που λείπει από τον πνευματικό κόσμο της πατρίδας μας, κυρία Κορτσίνογλου, είναι: «το γνώθι σ’ αυτόν», η ταπεινότητα και η ενότητα. Όλοι είμαστε απλοί δημιουργοί και όλοι μπορούμε να εναποθέσουμε μια ψηφίδα στο οικοδόμημα του πνευματικού μας πολιτισμού χωρίς έπαρση, αλλά με περισσή φρονιμάδα και ταπεινότητα. Οφείλουμε «να πατάμε στα πόδια μας», να μην κομπάζουμε για τη γραφίδα μας και να εξοστρακίζουμε τυχόν τοξικές συμπεριφορές που εμφανίζονται ανάμεσά μας. Οι λογοτεχνικές ενώσεις οφείλουν στον πολιτισμό ενότητα και αδελφοσύνη μεταξύ τους, με σκοπό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Αυτόν τον καιρό, πού “ταξιδεύει” η σκέψη σας;

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Τούτο τον καιρό η λογοτεχνική μου σκέψη «ταξιδεύει» καλόπλωρα σε μια καινούρια πνευματική σύλληψη που αφορά το μεγάλο κεφάλαιο της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας. Ευελπιστώ με την καινούρια χρονιά να γίνει η παρούσα πνευματική σύλληψη, πραγματικότητα. Όμως, θα μου επιτρέψετε να μη σας αποκαλύψω ακόμα τον τίτλο.

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κυρία Καρατάσιου, απευθύνετε ως Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ) ένα κάλεσμα σε νέα Μέλη. Πού μπορούν να σας βρουν;

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Η Ένωση Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας, (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.), εδρεύει στη Λάρισα επί της οδού Παπακυριαζή 63. Το γραφείο μας είναι ανοικτό από την Πρόεδρό μας, κ. Δήμητρα Μπαρδάνη, κάθε Πέμπτη 10-12 π.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις εκδηλώσεις μας από τη σελίδα μας στο διαδίκτυο: Ένωση Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας αλλά και από την τηλεοπτική μας εκπομπή: «Πνευματική Θεσσαλία» που παρουσιάζεται από την Πρόεδρό μας κάθε Σαββατοκύριακο, επί 24 συναπτά έτη μέσα από τη Θεσσαλία Τηλεόραση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ: 6937048041 και στο e-mail: vasokaratasiou@yahoo.com

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Ευχαριστούμε θερμά.

Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη: Αγαπητή κυρία Κορτσίνογλου, η Ένωση Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας, (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.) και εγώ προσωπικά, σάς ευχαριστούμε πολύ!

  

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

        Η Βασιλική Καρατάσιου γεννήθηκε στο Βρυότοπο της Λάρισας στις 07/11/1974. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1993-1997) και τελείωσε το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Επίσης, φοίτησε στη Σχολή Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιολογίας του ΕΠΑΛ Τυρνάβου (1997-1999). Είναι επίσης, κάτοχος Master στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση παιδιών με προβλήματα προφορικού και γραπτού Λόγου».

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Εργάζεται ως φιλόλογος και ως συντηρητής έργων τέχνης, δημιουργεί αξιόλογα ψηφιδωτά έργα. Εργάστηκε ως καθηγήτρια ψηφιδωτού στο ΚΔΑΠ της Ίου των Κυκλάδων. Δίδαξε ψηφιδογραφία στη Λέσχη Πολιτισμού του Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας καθώς και σ’ αυτή του Δήμου Τυρνάβου. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ψηφιδωτού στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, στο Δημαρχείο του Τύρναβου, στο Βιβλιοπωλείο “KΛΟΥ” στη Λάρισα και στην Αθήνα, στο Δημαρχείο Υμηττού, στο Μερόπειο Φιλανθρωπικό Σωματείο και στους Πολιτιστικούς Χώρους του Δεληολάνη.

Το 2011 έλαβε μέρος στο 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και το 2014 συμμετείχε στην Ανθολογία μελών της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ). Έγινε μέλος της (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ) το 2015 και μέλος του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων το 2017. Γράφει στο περιοδικό “Πνευματική Λάρισα” αλλά και σε άλλα λογοτεχνικά περιοδικά ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα ως ποιήτρια και συγγραφέας. Πολλοί στίχοι της έχουν μελοποιηθεί, ακόμα και κρητικές μαντινάδες.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές που φέρουν τον τίτλο: «Ποίησης Ψηφιδωτά» το 2015 και «Δίγλωσση Ψηφιδογραφία» το 2016, οι οποίες έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά από την καθηγήτρια της Γαλλικής  Φιλολογίας, Δήμητρα Μπαρδάνη. Έχει βραβευτεί για τις παραπάνω ποιητικές της συλλογές με χρυσό και ασημένιο μετάλλιο από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών ‘‘Lutèce’’ του Παρισιού. Ακόμη, έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 2018 εξέδωσε το 3ο της βιβλίο με τίτλο: «Δημοτικό Μεράκι» (Μέρος Α΄), το οποίο απέσπασε Έπαινο στον 3o Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του 2020 από το Σύλλογο Λόγου, Μουσικής – Τέχνης «ΛΙΝΟΣ». Στις 16-1-2021 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ποίησης στην Τυνησία με το ποίημα: «Το χαμόγελο του ηλιάτορα», μεταφρασμένο στα Αγγλικά από τον καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας του New England University of Australia, Ηλία (Λούη) Χατζηπλή, (Louis Xatzi), στα Αραβικά από τον Τυνήσιο ποιητή Abdallah Gasmi και στα Γαλλικά από την καθηγήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας και πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ), Δήμητρα Μπαρδάνη. Στις 29/05/2018 εκλέχτηκε γενική γραμματέας της (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ).

Το βιβλίο με τίτλο «Μπροσκάδα και Σκαρνέματα» αποτελεί μια εκδοτική της απόπειρα το 2018 σε συνεργασία με την καθηγήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας, την κυρία Δήμητρα Μπαρδάνη, με σκοπό να εξωτερικεύσει και να αποτυπώσει στο χαρτί το θαυμασμό της για την κρητική λογοτεχνία και ιδιαίτερα για τα είδη της κρητικής μαντινάδας. Το 2020 επιμελήθηκε την Ανθολογία “Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές” Εκδόσεις Β. Κ. Παππάς. Στο 4ο βιβλίο της με τίτλο: «15σύλλαβα Παραμυθοποιήματα» το 2020 εκφράζει τη μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά αφιερώνοντας σε αυτά πρωτότυπα έμμετρα παραμύθια με ήρωες τα ζώα της αυλής, ζωντανεύοντάς τα με τη δική της ζωγραφική πινελιά!

Το βιβλίο με τίτλο «Το χαμόγελο του ηλιάτορα» Αθήνα 2021 αποτελεί μια υπέροχη ποιητική αντάμωση σε συνεργασία με τον πολυγραφότατο λογοτέχνη και υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, Βασίλη Κ. Παππά. Επίσης, το 2021 εκδίδεται το 5ο συλλεκτικό της βιβλίο με τίτλο: «Όμαιμον Σχίσμα». Την ίδια χρονιά επιμελήθηκε με την συνδρομή του Ηλία (Λούη) Χατζηπλή την Ανθολογία Κρητικής Μαντινάδας που τιτλοφορείται: «Με μαντινάδα θα στο πω απ’ την Αγιά Μαρίνα».

Στις 18/9/2021 επανεκλέχθηκε γενική γραμματέας της (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ). για δεύτερη συνεχή 3ετία. Από τις 21-25 Σεπτεμβρίου 2021 έλαβε συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης για την Ειρήνη στο Μεξικό. Το Νοέμβριο του 2021 έγινε μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και από κοινού με τον Ηλία (Λούη) Χατζηπλή εξέδωσαν μια υπέροχη ποιητική ανθολογία με τίτλο: «400 Χαϊκού με την πένα του μυαλού».

Το 6ο βιβλίο της με τίτλο: «The lost piece of my heart’s puzzle», που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2021, είναι μια επετειακή έκδοση αφιερωμένη αποκλειστικά στην αγνή αδερφική αγάπη και συγκεκριμένα στον αδερφό της καρδιά της.

Το 2023 επιμελήθηκε την Β΄ Ανθολογία με τίτλο: «71 Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές» από τις Εκδόσεις Β. Κ. Παππάς. Το 2024 συμμετείχε στην ποιητική ανθολογία με τίτλο: «Ευπάτριδες Διαλογισμοί» σε συνεργασία με τους αξιόλογους ομότεχνους Ηλία (Λούη) Χατζηπλή και Ανδρέα Αλεξόπουλο.

Το παρόν πνευματικό πόνημα με τίτλο: «Δημοτικό Μεράκι» (Μέρος Β΄) αποτελεί την 7η κατά σειράν από τις εκδόσεις της, η οποία έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά από τη Δήμητρα Μπαρδάνη.