Κώστας Σπυριούνης: «Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…» – Του Παν. Αναστόπουλου

Τελευταία ημέρα εχθές Σάββατο 11 Φεβρουαρίου που η Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4 στο Κολωνάκι, παρουσίασε την καινούργια ατομική έκθεση του Κώστα Ι. Σπυριούνη με τίτλο: «Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…» με έργα τα οποία ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 χρόνων.

Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε την έκθεση, με τον καλλιτέχνη να τους υποδέχεται σε καθημερινή βάση και να δίνει τόνους αισιοδοξίας με τον καλό του λόγο, προς όλους. Είναι ιδιαίτερα αιχμηρός όπου χρειάζεται, χωρίς να προσβάλλει. Όλοι γνωρίζουν τον εξαίρετο χαρακτήρα του, αλλά και τον καυστικό του λόγο.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Κώστα Σπυριούνη, ως καλλιτεχνικό επιμελητή του Πολεμικού Μουσείου και από τότε τον ακολουθώ σε όλα τα βήματα της δουλειάς του.

smart

Από τους πίνακες που εκθέτει από τη σειρά «Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…», φαίνεται η διάθεση του εκείνους τους καλοκαιρινούς μήνες, καθόσον αποτυπώνεται στο ζωγραφικό καμβά, μέρος των προσωπικών του βιωμάτων στην περιοχή που περνάει τα καλοκαίρια του, στη νότια Εύβοια, σε χρονικές στιγμές που υπάρχουν στην μνήμη του με ανέμελες στιγμές στη θάλασσα, μέχρι το καλοκαίρι να φτάσει στο τέλος του.

Παρατηρώντας τους πίνακες, γεμίζεις καλοκαιρινές μνήμες, μέσα στο καταχείμωνο. «Πάντα ήθελα να ζωγραφίσω το καλοκαίρι του τόπου μας, τα καταγάλανα νερά, τα γυαλιστερά βότσαλα, την άμμο, τα πεύκα και τις σκιές τους. Όμως η νοσταλγία για όλα αυτά, με οδήγησε να ζωγραφίσω το τέλος του καλοκαιριού, την αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, τις παραλίες που ερημώνουν από κολυμβητές και τα παραθαλάσσια τοπία, σε ένα καλοκαίρι που χάνεται πολύ γρήγορα».

Ο Κώστας Σπυριούνης, τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές. Δάσκαλοι του στην Ζωγραφική υπήρξαν οι Γιάννης Τσαρούχης και Βρασίδας Βλαχόπουλος, στη Γλυπτική η Ναταλία Μελά και στη Συντήρηση ο Τάσος Μαργαριτώφ.

Το διάστημα 1984-88 εργάστηκε στην αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιλίου Μέλαθρον και του Αρσακείου. Από το 1988 έως σήμερα εργάζεται στο Πολεμικό Μουσείο ως υπεύθυνος καλλιτέχνης – επιμελητής. Από το 1989 διδάσκει ζωγραφική.

Το 1993 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού φιλοτεχνώντας σειρά προσωπογραφιών. Το 1993 παρουσίασε τη μελέτη του για την τεχνική Fresco στο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης (κοινοτικό Ταμείο ΕΟΚ – Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού).

Έχει εικονογραφήσει βιβλία των Αμαλίας Μεγαπάνου (εκδ. LIBRO), Χάρη Μαγαλυνού (εκδ. ΙΚΑΡΟΣ), Alba Ambert Mc Cann (εκδ. ΚΑΚΤΟΣ), Γιώργου Χρονά (εκδ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), Ολυμπίας Καράγιωργα (εκδ. ΔΙΑΥΛΟΣ), Μάρως Στασινοπούλου (εκδ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ), Ηλία Πετρόπουλου (εκδ. ΝΕΦΕΛΗ), Αλκόνης Παπαδάκη (εκδ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ), Ανδρέα Ριζόπουλου, ενώ έργα του απεικονίζονται και σε βιβλία του Γυμνασίου (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

Το 1998 η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας θέσπισε ένα έργο του (στεφάνι ελιάς) ως έμβλημα των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κεντρικής Ευρώπης (CSIO-W).

Το 2006 προσεκλήθη απότο STATE DEPARTMENT τωνΗ.Π.Α. στο International Visitor Program. Για το έργο του έχουν γράψει η Αγγέλα Ταμβάκη (επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης), η Δρ. Ιωάννα Προβίδη (υπεύθυνη της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα), ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, οι ιστορικοί Τέχνης Λένα Κατσαρού Κοκκίνη, Φωτεινή Μαυρικίου, Λεόντιος Πετμεζάς, οι ποιητές Γιώργος Χρονάς, Ολυμπία Καράγιωργα, Μάρω Στασινοπούου, Χάρης Μεγαλυνός κ.ά.

2009 Ζωγράφισε για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ εννέα γραμματόσημα στη σειρά «Έλληνες Ηθοποιοί». Προσωπογραφίες της Αλ. Βουγιουκλάκη, Τζ. Καρέζη, Ελ. Λαμπέτη, Δ. Χόρν, Αλ. Αλεξανδράκη, Μ. Κατράκη, Θ. Κωτσόπουλου, Ντ. Ηλιόπουλου, Ν. Κούρκουλου.

2010 Ζωγράφισε για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ έξι γραμματόσημα στη σειρά «Αφιέρωμα στο Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι». Προσωπογραφίες του Γ. Ζαμπέτα, Στ. Καζαντζίδη, Β. Μοσχολιού, Σωτ. Μπέλλου, Γρ. Μπιθικώτση, Β. Τσιτσάνη.

2010 Σχεδίασε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά το Μουσείο “ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ”, (Τεχνόπολις – Δήμος Αθηναίων).

2011 Ζωγράφισε για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ έξι γραμματόσημα στη σειρά «Έλληνες Ηθοποιοί». Προσωπογραφίες της Μ. Αρώνη, Θ. Βέγγου, Ρ. Βλαχοπούλου, Β. Διαμαντόπουλου, Ορ. Μακρή, Σ. Νοταρά.

2012 Σχεδίασε το έμβλημα του ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ.

2013 Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το θεατρικό έργο «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» του Ρομπέρτο Ατάυντε, με τη Μάρω Κοντού (Θέατρο ΖΙΝΑ)

Έργα του υπάρχουν στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Πολεμικού Μουσείου, του Εβραϊκού Μουσείου, στη συλλογή Ι. Λάτση και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με μετάλλιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πολεμικό Μουσείο και με το βραβείο γραμμάτων και τεχνών “ΤΩΝ ΔΕΚΑ” (Σύγχρονη Σκέψη)

Μπορείτε να δείτε τα έργα και το βιογραφικό του Κώστα Σπυριούνη στη προσωπική του ιστοσελίδα:
http://spyriounis.com/portfolio/

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα: Φωτιά στο κέντρο σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

Ας θυμηθούμε: “Βρέ ντιρλαντά, ντιρλανταντά”

Επικίνδυνες ρωγμές στο φράγμα Ατατούρκ στη ΝΑ Τουρκία