Επικίνδυνες ρωγμές στο φράγμα Ατατούρκ στη ΝΑ Τουρκία

Σε οριακή κατάσταση φαίνεται να είναι το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο Ατατούρκ στην ΝΑ Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που κτύπησε Τουρκία και Συρία.

Όπως αναφέρεται υπάρχουν πολλές ρωγμές στο φράγμα μετά τους τεράστιους σεισμούς και η ευρύτερη περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το φράγμα μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και η καταστροφή που θα προέλθει μπορεί να επηρεάσει μια περιοχή 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στο φράγμα.

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Dr. Naci Görür σε αγωνιώδες μήνυμα του αναφέρει: «Καλώ αυτούς που έχουν την ευθύνη. Ελέγξτε αμέσως τα ρήγματα στο φράγμα».

Το φράγμα του Ataturk αποτελεί τη βασική κατασκευή του Νοτιανατολικού Προγράμματος της Ανατολίας GAP (Güneydou Anadolu Projesi) που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη. Το πρόγραμμα GAP αποτελείται σήμερα από 13 φράγματα εκ των οποίων τα 7 ελέγχουν τα νερά του Ευφράτη και τα υπόλοιπα 6 τα νερά του Τίγρη. Εκτιμάται πως ακόμη ένα φράγμα πρόκειται να ολοκληρωθεί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 14 από τα 22 που υπολογίζονταν αρχικά. Το Ataturk ανήκει στο περιβάλλον του Ευφράτη σχηματίζοντας την ομώνυμη αποθεματική λίμνη την τρίτη μεγαλύτερη στην Τουρκία. Η αποθεματική λίμνη έχει έκταση 817 τ. χλμ. και ο υδάτινος όγκος της εκτιμάται στα 48,7 κυβ. χλμ.

Το ύψος των νερών της λίμνης το 1994 έφτασε στην υψηλότερη στάθμη του, στα 546 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (amsl) αλλά έκτοτε κυμαίνεται μεταξύ 526 μ. amsl και 537 μ. amsl. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για την ασφάλεια του φράγματος ανέρχεται στα 546 μ. amsl και το ελάχιστο για τη λειτουργία της υδροηλεκτρικής εγκατάστασης ανέρχεται στα 526 μ. amsl.

Το φράγμα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1990. Οι διαστάσεις του είναι 169 μ. σε ύψος, το μήκος του υδροφράκτη (στέψη) ανέρχεται στα 1.670 μέτρα, το συνολικό μήκος του ανέρχεται στα 1.820 μ. και το ύψος του (σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας) στα 549 μ. amsl.

Ο όγκος της κατασκευής ανέρχεται στα 84,5 εκατ. κυβ. μ. (84×10^6 μ3). Ο τύπος του φράγματος ανήκει στην κατηγορία των λιθόρριπτων φραγμάτων πολλαπλής ζώνης με κεντρικό πυρήνα από σκυρόδεμα.

Λιθόρριπτα φράγματα στην Τουρκία είναι, εκτός του Ataturk, το Keban και το Hasan Ugurlu, ενώ γαιώδη είναι τα Seyhan Dam, Demirkopru Dam, Cubuk 2 Dam και Bayindir Dam. Το φράγμα διαθέτει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (HEPP) ικανό να παράγει ενέργεια 2.400 MW, ενώ η ετήσια απόδοσή του είναι 8.900 GWη. Το Ataturk ΗΕΡΡ αποτελείται από 8 στροβίλους και γεννήτριες που παράγουν από 300 MW η καθεμία. Το φραγματικό τοπικό σύστημα Ataturk στον Ευφράτη συμπληρώνεται επιπλέον από τα φράγματα του Keban και Karakaya που βρίσκονται ανάντη και τα φράγματα Birecik και Karkamis κατάντη, ενώ ακόμη δύο βρίσκονταν υπό κατασκευή.

Το φράγμα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία απέχοντας νότια 65 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, 546 χλμ. νοτιοανατολικά της Άγκυρας, 970 χλμ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας στο γεωγραφικό ύψος της Κω, 213 χλμ. από το λιμάνι στο skenderun (Αλεξανδρέττα), 513 χλμ. από την Κύπρο και 50 χλμ. από το ρήγμα της Ανατολίας.

Ο καθηγητής Onur Kose, αναπληρωτής καθηγητής του Γεωλογικού τμήματος, ανέφερε ότι, αν συμβεί ξανά σεισμός κοντά στην περιοχή του φράγματος, μεγέθους 5.5 της κλίμακας Ρίχτερ το κύριο σώμα θα επηρεαστεί πάρα πολύ. Ωστόσο, αν αυτός ο σεισμός είναι της τάξεως των 6 Ρίχτερ και άνω, όλα θα επηρεαστούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Πιθανώς κατοικημένες περιοχές στην Τουρκία και την Συρία, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατοικημένων περιοχών στον ποταμό Ευφράτη, θα πλημμυρίσουν καταστρέφοντας τα πάντα. Όταν ξεχυθεί μέσα από αυτό το νερό με τεράστια ορμή, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του φράγματος ή ξαφνικής εκκένωσης του νερού, η ζημιά θα επηρεάσει όλη την περιοχή μέχρι την Συρία. Όλοι οι μεγάλοι πληθυσμοί σε αυτή την κατεύθυνση, και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει πυκνός πληθυσμός, θα εξαφανιστούν.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού μέσα στο φράγμα Ατατούρκ. Εφόσον αυτό νερό «ξεφύγει» ο αρμαγεδδώνας θα λάβει σάρκα και οστά από όπου διέλθει αυτό το νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μεγάλο διάστημα η Άγκυρα έχει «κλείσει» τα νερά του Ευφράτη στο φράγμα Tishrin, στερώντας το νερό για ύδρευση και ηλεκτρικό ρεύμα στην Βόρεια Συρία. Κούρδοι στο Kobanî και την πόλη Manbij δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, διότι η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε το νερό στον Ευφράτη.

Αυτήν την στιγμή η Β. Συρία η οποία κατοικείται από Κούρδους υποβάλλεται σε βάναυσα αντίποινα. Οι κουρδικές αρχές φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία παραβίασε τις διεθνείς συμβάσεις της ενέργειας και του νερού, κόβοντας το νερό του Ευφράτη.

Οι Τούρκοι ανάλογα με τις επιδιώξεις τους κόβουν την ροή του ύδατος του Ευφράτη πολλές φορές στο παρελθόν, αποδεικνύοντας το ποιόν τους ως «πολιτισμένοι άνθρωποι» σε όλον τον κόσμο.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έγινε έκτακτη ενημέρωση στο Σουλτάνο Ερντογάν πριν λίγες ώρες, καθώς ειδικοί τον προειδοποίησαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθώς το φράγμα «Ατατούρκ» καταρρέει.

“Σύντομη ιστορία των πολεμικών τεχνών” – Παναγιώτης Αναστόπουλος εκδόσεις 24γράμματα

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική Πρεσβεία: Οι ευχαριστίες προς την Ελλάδα μετά τον σεισμό

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε κάστρο 2.200 ετών (BINTEO)

Βιβλιοπαρουσίαση: Κύπρος η μαρτυρική μεγαλόνησος

Ας θυμηθούμε: Ο θάνατος του Γέρου του Μωριά – Του Παν. Αναστόπουλου