Ας θυμηθούμε: Πόσα χρήματα πληρώνουμε τον κάθε Έλληνα βουλευτή – Του Παν Αναστόπουλου

ΒΟΥΛΗ

Από διάφορες πηγές, καθόσον είναι πολύ δύσκολο να καταγράψουμε με ακρίβεια πόσα χρήματα λαμβάνουν οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή των Ελλήνων, καταλήξαμε σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, σχετικά με το πόσο μας κοστίζουν ο καθένας των 300, κάθε μήνα.

Ένας παράγοντας που δεν έχουμε λάβει υπόψη, είναι ότι πλέον έχει αρθεί το ασυμβίβαστο και μπορεί ο κάθε βουλευτής να ασκεί παράλληλα το όποιο επάγγελμά του και να έχει επιπλέον μηνιαίο έσοδο. Αυτό όμως δεν μας αφορά καθόσον δεν είναι άμεσα έσοδο από Δημόσιο φορέα.

Ο μηνιαίος μισθός του κάθε βουλευτή, είναι πλέον 5.700 Ευρώ και με τέσσερα χρόνια θητείας λαμβάνουν σύνταξη 4.500 Ευρώ. Στη μισθοδοσία των βουλευτών, γίνονται κρατήσεις υπέρ του κόμματος που εκπροσωπούν, με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστικό να φαίνεται μικρότερο εισόδημα.

Το επίδομα οργάνωσης γραφείου ανέρχεται για καθέναν 1.780 ευρώ το μήνα.

Η « οικογενειακή παροχή» των βουλευτών 50 ευρώ τον μήνα.

Η τηλεφωνική ατέλεια ανέρχεται μέχρι το ποσό των 7.400 ευρώ ετησίως, από 1.3.2014 για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλειας, συμπεριλαμβανόμενων στο ποσό αυτό τελών, εξόδων και Φ.Π.Α. (μηνιαίο ποσό: 616 ευρώ).

Η αποζημίωση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων και των Βουλευτών, που συμμετέχουν ως μέλη σε κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις ή κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 75 ευρώ, για κάθε πλήρη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία είναι παρόντες, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη.

Το ποσό, δηλαδή, που λαμβάνει κάθε βουλευτής για τη συμμετοχή του σε επιτροπές ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα συνεδριάσεων. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει συχνότερα, άρα τα μέλη της αποζημιώνονται με μεγαλύτερα ποσά.

Ως Επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής. Η αποζημίωση για κάθε μια από αυτές ανέρχεται επίσης σε 75 ευρώ. Τα θερινά τμήματα διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου ως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου ξεκινά η τακτική συνεδρίαση της Βουλής). Περίπου δηλαδή η αποζημίωση κάθε βουλευτή που συμμετέχει σε ένα από τα θερινά τμήματα της Βουλής ανέρχεται 750 ευρώ.

Για τους βουλευτές της επαρχίας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη μέχρι το ποσό των 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων. Το ίδιο και για όσους στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην εκλογική τους περιφέρεια. Οι ίδιοι δικαιούνται δυο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ το μήνα.

Κάθε βουλευτής μπορεί να προσλαμβάνει μέχρι δυο επιστημονικούς συνεργάτες, τους οποίου και πληρώνουμε εμείς. Ο μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 1.600 ευρώ.

Τα βουλευτικά Ι.Χ. πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing. Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1399 κ.εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαία. Οι βουλευτές των υπολοίπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ. εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαία.

Φυσικά δεν υπολογίσαμε τα δωρεάν καύσιμα, τα ειδικά επιδόματα, το ότι δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως, ότι δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους, πληρωμένους από το δημόσιο, ότι δικαιούνται άτοκα δάνεια, ταχυδρομική ατέλεια, δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, δωρεάν διόδια κλπ.

Αν κάνουμε μία προσπάθεια να βρούμε τι μας κοστίζει ένας Έλληνας βουλευτής, ανάμεσα σε όλα αυτά τα νούμερα το συνολικό ανώτερο κόστος αμοιβής ανέρχεται σε τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά μήνα, χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει τις δωρεάν παροχές που έχουν, τα ποσά για πρόσωπα και μέσα που αφορούν την ασφάλεια τους, καθώς και τα ποσά από τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις, όχι μόνο αυτών αλλά και των συνοδών στο ταξίδι, υπηρεσιακών και μη. Σε αυτή την περίπτωση ένα κόστος σε μέσο όρο, εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τις 40.000 Ευρώ.

Η σκέψη που έχει κατατεθεί, αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει πράξη, για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, θα επιφέρει κέρδος για το Δημόσιο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να συμπεριλάβουμε το ποσό της σύνταξης τους στα 4 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:
Ας θυμηθούμε: Η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Ας θυμηθούμε: Κατερίνα Γώγου, κόντρα ρόλος για το “τυπάκι”