Συνέντευξη με την Πολιτική Επιστήμονα κ. Ξένια Ποτάποβα

Η πολιτική επιστήμη και επικοινωνία στις μέρες μας όχι απλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις και μεταβολές αλλά τίθενται συνεχώς σε δοκιμαστικά σχήματα, κρίσεις και νέα μοντέλα…Σημασία όσο και καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι άνθρωποι που αποτελούν τον επιστημονικό ιστό σε αυτό το πεδίο…Η πολιτική επιστήμονας κυρία Ξένια Ποτάποβα μίλησε στο politispress.gr και τον Δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαδή για όλα τα παραπάνω.

Λάμπρος Παπαδής: Αφού σε ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια δική σου παρουσίαση… Πες μας δυο λόγια για σένα..
Ξένια Ποτάποβα: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να χαιρετήσω όλους και να σ’ ευχαριστήσω για αυτήν την πρόσκληση. Ονομάζομαι Ξένια Ποτάποβα. Τελευταία τρία χρόνια μένω στην Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ. Είναι η δεύτερη μου εκπαίδευση. Στην Ρωσία, στην Εκατερινούπολη που γεννήθηκα και από που ήρθα τελείωσα πτυχιακό και μεταπτυχιακό προγράμματα της φιλοσοφικής σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου των Ουράλιων. Μετά τις σπουδές ίδρυσα εκεί μια εταιρεία η οποία ασχολείται με την πολιτική συμβουλευτική, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής πολιτικών καμπανιών, την οπτικοποίηση στην πολιτική σφαίρα και την πολιτική εικονοποιία. Η εταιρία λειτουργεί κανονικά και σήμερα.

Λάμπρος Παπαδής: Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στις σπουδές σου και να ακολουθήσεις αυτόν τον μορφωτικό τομέα;
Ξένια Ποτάποβα: Τα συμφέροντά μου πάντα σχετίζονταν με την φιλοσοφία και πιο συγκεκριμένα με την πρακτική εφαρμογή της. Γενικά οποιαδήποτε πρακτική φιλοσοφία σε κάποιο βαθμό αφορά την πολιτική.

Λάμπρος Παπαδής: Μίλησε μας λίγο για την καταγωγή σου, τα παιδικά σου χρόνια και τις πρώτες εντυπώσεις σου από την Ελλάδα…
Ξένια Ποτάποβα: Γεννήθηκα στην Ρωσία και μεγάλωσα εκεί. Όταν σπούδαζα στο πρώτο πανεπιστήμιο με ενδιέφερε πολύ αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ειδικά το φιλοσοφικό σύστημα του Αριστοτέλη. Αποφάσισα να μάθω αρχαία ελληνικά, την κουλτούρα της χώρας και την νοοτροπία των Ελλήνων για να έχω πιο πλήρη κατανόηση αυτού του συστήματος. Την πρώτη μου συνάντηση με την Ελλάδα την ανυπομονούσα πολύ. Και όχι μάταια.

Λάμπρος Παπαδής: Πες μας κάποια κοινά που κατά την γνώμη σου συνδέουν την Ελλάδα και την Ρωσία όχι μόνο διαχρονικά αλλά και στο μέλλον;
Ξένια Ποτάποβα: Ζούμε όλοι εμείς σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο όπου οι αξίες που ήταν αναμφισβήτητα σημαντικές λίγο καιρό πριν τώρα αναμορφώνονται. Ενδεχομένως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη σύγχρονη εποχή έως εποχή «τυρβώδης ροής» όπου δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος «ορίζοντας σχεδιασμού». Σε αυτή την περίπτωση, το πιο λογικό είναι να περιμένουμε την εξισορρόπηση, τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ελπίζοντας σε πιθανές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ πολιτικών στο μέλλον.

Λάμπρος Παπαδής: Μίλησε μας για τις τωρινές επαγγελματικές σου δραστηριότητες στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζεις καθημερινά;
Ξένια Ποτάποβα: Η κύρια δραστηριότητά μου σήμερα είναι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο. Η απόφαση για συνέχιση των σπουδών ήταν σκόπιμη. Μερικές φορές γράφω άρθρα για ορισμένες πτυχές της πολιτικής επικοινωνίας ή άρθρα στα οποία αναλύω καταστάσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα κοινωνικά φαινόμενα.

Λάμπρος Παπαδής: Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάποιον/α ειδικό και πολύτιμο στον τομέα αυτό;
Ξένια Ποτάποβα: Οι συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία είναι πολύ διαφοροποιημένοι. Το κύριο κριτήριο, η κύρια ικανότητά τους, κατά τη γνώμη μου, είναι ο επαγγελματισμός τους. Ας πούμε, ποιος είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός; Αυτός είναι που αγωνίζεται ενεργά για την εξουσία και την αποκτά στο τέλος. Ποιος είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός σύμβουλος; Είναι αυτός που ασκεί συμβουλευτική επαγγελματικά, στο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο μπορεί να κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα της συμβουλευτικής του και έτσι να καταλήξουμε για τον επαγγελματισμό του.

Λάμπρος Παπαδής: Στις μέρες μας τι λάθη βλέπεις στο κομμάτι αυτό και τι είναι αυτό το οποίο πρώτο αποφασίζεις να αλλάξεις;
Ξένια Ποτάποβα: Η έννοια του λάθους στις κοινωνικές επιστήμες είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί: αυτό που θεωρούμε ως ένα λάθος σήμερα, μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικός σχεδιασμός αύριο, ο οποίος δεν ήταν πλήρως ορατός από την αρχή. Μόνο πέραν τον χρόνο μπορούμε να δούμε αν μια συγκεκριμένη δράση ή απόφαση ήταν λανθασμένη ή όχι. Σε έναν συνεχώς επιταχυνόμενο κόσμο, σε μια εποχή της «τυρβώδης ροής», οι κανόνες του παιχνιδιού μπορούν να αλλάξουν σχεδόν κάθε μέρα. Το κύριο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να συλλέγουμε και να αναπληρώνουμε τα δεδομένα, να τα αναλύουμε για να καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου αν έγιναν κάπου λάθη ή δεν έγιναν.

Λάμπρος Παπαδής: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία που αντιμετώπισες έως σήμερα στο κομμάτι της επικοινωνίας γενικά;
Ξένια Ποτάποβα: Στο κομμάτι της επικοινωνίας, για μένα προσωπικά, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η αλλαγή της γλώσσας επικοινωνίας, που ήταν η αλλαγή του συμφραζομένου, η οποία συνεπαγόταν την εκμάθηση νέων κανόνων.

Λάμπρος Παπαδής: Θα ήθελες κάποια στιγμή να γράψεις ένα βιβλίο αναφορικά με κάποια μυστικά στο κομμάτι της πολιτικής επικοινωνίας;
Ξένια Ποτάποβα: Οποιοσδήποτε επαγγελματίας, οποιοσδήποτε ειδικός επιδιώκει να συνοψίσει την εμπειρία του κάποια στιγμή. Όταν έρθει η ώρα, θα προσπαθήσω και εγώ να συνεισφέρω, θεωρητικά ή πρακτικά.

Λάμπρος Παπαδής: Ποιες διάφορες παρατηρείς και σημειώνεις σε σχέση με την εφαρμογή της πολιτικής επικοινωνίας στο εξωτερικό και στην Ελλάδα;
Ξένια Ποτάποβα: Στην ουσία, η επικοινωνία είναι η ίδια παντού: υπάρχει ένας πολιτικός που θέλει να είναι στην εξουσία, υφίσταται μια αντιπολίτευση που θέλει να τον ανατρέψει από την εξουσία, εστιάζονται πολλές πολιτικές δυνάμεις που ενεργούν σε αυτό το σύστημα. Σε όλες τις χώρες βλέπουμε αυτήν την εικόνα (ή θα την δούμε αργά ή γρήγορα). Η ιδιαιτερότητα των χωρών έγκειται στα εθνικά χαρακτηριστικά τους. Υπ’ όψιν μου, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ελλάδας, ως γραφικού λαού του Νότου με πλουσιότατη ιστορία, είναι η επαρκής συναισθηματικότητα, η οποία εκδηλώνεται και στην πολιτική.

Λάμπρος Παπαδής: Τι λάθη πιστεύεις κάνουμε και πόσο πίσω είμαστε;
Ξένια Ποτάποβα: Κάθε χώρα, κάθε πολιτική κατάσταση έχει τη δική της ταυτότητα. Είναι αδύνατο να πούμε ότι κάποιος και κάπως μπορεί να βρίσκεται πίσω. Η καθεμία έχει το δικό της δρόμο και τα δικά της χαρακτηριστικά.

Λάμπρος Παπαδής: Αφού σε ευχαριστήσω για αυτή την όμορφη κουβέντα θα ήθελα να κλείσουμε με δύο δικά σου λόγια…
Ξένια Ποτάποβα: Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για την συζήτηση αυτή και να επιστήσω την προσοχή όλων σε ένα πράγμα: η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία. Είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Πολλές έννοιες στην πολιτική έχουν ελληνική κληρονομιά, εδώ εφευρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, έχοντας λάβει μετά την κολοσσιαία διανομή. Η Ελλάδα έδωσε στον ευρωπαϊκό κόσμο την πολιτική. Όντας σε επαρκή απομόνωση, η χώρα όμως συνδέεται πιθανότατα με προγόνους.
Είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η κατάσταση με την εκλαΐκευση της Νεοελληνικής γλώσσας. Διευρύνοντας τον κύκλο των ομιλητών, διοργανώνοντας καμπάνιες που προσελκύουν τη διεθνή κοινότητα στη σύγχρονη Ελλάδα, διαδίδοντας νέες ιδέες και τάσεις, εφαρμόζοντας κοινωνικά προγράμματα, θα φτιάξουμε για την Ελλάδα μια μεγαλοπρεπή θέση στην παγκόσμια αρένα.

Διαβάστε επίσης :

Αυξήσεις φωτιά σε καύσιμα και ενέργεια από 40% – 100%, ενώ θα δοθούν ψίχουλα σε λίγους και με το σταγονόμετρο-Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ας θυμηθούμε: Πόσα χρήματα πληρώνουμε τον κάθε Έλληνα βουλευτή – Του Παν Αναστόπουλου

Δείτε επίσης :

Θεοχάρης για Δικαιοσύνη Ο πλούσιος μπορεί να κάνει ότι θέλει