Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη Σοφίας Τριανταφυλλίδου, η γυναίκα που έδωσε “ζωή” στα ΚΑΠΗ και στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου.

Δήμοι Ελλάδα Κυρίως θέματα

Επιμέλεια  Φάνης Παπαδόπουλος

Το politispress.gr βλέποντας την “κοιλιά” που παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Κορδελιού Ευόσμου (ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ), θέλησε να μιλήσει με την Δημοτική Σύμβουλο μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, Σοφία Τριανταφυλλίδου, η οποία διετέλεσε δύο φορές εκλεγμένη πρόεδρος στα ΚΑΠΗ και στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Η διαπίστωσή μας από την συνέντευξη-συζήτηση, είναι ότι για τις συγκεκριμένες ευαίσθητες δομές , απαραίτητο στοιχείο επιτυχίας, είναι η αγάπη για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, αλλά και για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών.
Την αγάπη αυτή που δίνει όμως, φαίνεται ότι είναι αμφίδρομη , αφού είναι επί 18 χρόνια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και μάλιστα με διαφορετικές παρατάξεις. Έχει εκλεγεί με την παράταξη του Παναγιώτη Πετρίδη (πρώτη σε σταυρούς προτίμησης, Αντιπολίτευση 2002-2006), με την παράταξη του κ. Δημήτρη Χατζηβρέττα (Διοίκηση 2006-2010 και Αντιπολίτευση 2010-2014) και με την παράταξη του κ. Πέτρου Σούλα (Διοίκηση 2014-2019 και Αντιπολίτευση 2019-2023).
Από το γεγονός ότι έχει εκλεγεί για 5η συνεχόμενη θητεία με τρεις διαφορετικές παρατάξεις και μάλιστα πάντα στις υψηλότερες θέσεις των ψηφοδελτίων που συμμετείχε, αποδεικνύεται ότι η επιλογή στο πρόσωπό της δεν έχει να κάνει με κομματικά κριτήρια, αλλά μόνο με το κριτήριο της επιλογής της γυναίκας, που έχει διάθεση να προσφέρει στην τοπική κοινωνία.
Η επιλογή μας να γνωρίσουμε την κ. Τριανταφυλλίδου μέσα από την συνέντευξη έγινε επειδή τον τελευταίο καιρό και με συζητήσεις που κάνουμε με ανθρώπους της Τρίτης ηλικίας είναι τα δεκάδες παράπονα που μας έχουν κάνει για την νέα διοίκηση των ΚΑΠΗ , για την απαξίωση που δείχνουν οι σημερινοί διοικούντες για την ΔΟΜΗ και από το γεγονός ότι όλοι σχεδόν θέλουν να αποχωρήσουν από μέλη των ΚΑΠΗ κρατώντας μόνο τις ωραίες αναμνήσεις από τις εκδρομές και τις δράσεις που έκαναν επί διοικήσεως της κας Τριανταφυλλίδου.

Παπαδόπουλος : κυρία Τριανταφυλλίδου είστε η εν ενεργεία γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος με την μακροβιότερη θητεία στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έχετε υπηρετήσει και στο παρελθόν και σε διοικητικές θέσεις . Τι είναι αυτό που σας κάνει εδώ και 18 χρόνια να θέλετε και να είστε πάντα στην πρώτη γραμμή στα πολιτικά δρώμενα του δήμου ;
Τριανταφυλλίδου : Η αγάπη μου για τον τόπο μου, οι πολύτιμες γνώσεις και η τεράστια εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, καθώς επίσης και το όραμα που μοιράζομαι με χιλιάδες συμπολίτες μου, ότι ο Δήμος μας, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει, με τη δική μας συμβολή, να αποτελέσει ένα Δήμο πρότυπο, σε καινοτομίες, σε προγράμματα αλληλεγγύης και εργασίας και κυρίως σε έργα πνοής και δημιουργικότητας που θα διευκολύνουν τη διαβίωση και την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτόν.

Παπαδόπουλος : Έχετε διατελέσει πρόεδρος των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών του Δήμου (ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ), επί διοικήσεων του κ. Δημήτρη Χατζηβρέττα καθώς και επί διοικήσεως του κ Πέτρου Σούλα, που σημαίνει ότι έχετε μία τεράστια εμπειρία στον χώρο , ενώ σήμερα είστε εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Κορδελιού Ευόσμου, πιστεύεται ότι η σημερινή διοίκηση στέκεται πραγματικά δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και δίπλα στους γονείς και τα παιδιά που χρησιμοποιούν την δομή των παιδικών σταθμών ;
Τριανταφυλλίδου : Η σημερινή διοίκηση πάει στο άγνωστο με βάρκα την ΕΛΠΙΔΑ. Ο αιρετός οφείλει να κοιτάει μπροστά, να αντιλαμβάνεται και να διαβλέπει τις ανάγκες του Δήμου πριν ακόμη δημιουργηθούν.
Επί της θητείας μου ίδρυσα τέσσερις νέους παιδικούς σταθμούς, για να καλύψω το 100% των αναγκών του Δήμου μας σε νήπια. Προσωπικός μου στόχος ήταν να ιδρύσω και βρεφονηπιακούς σταθμούς μεγάλης δυναμικότητας, διότι οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια ανάγκη σε φύλαξη βρεφών. Πως έχει σκοπό η νέα διοίκηση να καλύψει αυτές τις ανάγκες;
Όσον αφορά τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, μετά την πλήρη ανακαίνιση που πραγματοποιήσαμε, κατά την διάρκεια που ήμουν Πρόεδρος και στις πέντε δομές του Δήμου μας με νέα τραπεζοκαθίσματα, τηλεοράσεις και επιτραπέζια παιχνίδια, για να προσελκύσουμε νέα μέλη, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον για τα ήδη υπάρχοντα μέλη μας, φτιάξαμε σκέπαστρα για να μπορούν να κάθονται άνετα καθημερινά, χωρίς να τους επηρεάζει η βροχή ή ο ήλιος, δημιουργήσαμε επιπλέον χώρους για λειτουργία Φυσιοθεραπευτηρίου, Ιατρείου, χώρου αναμονής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Δηλαδή δημιουργήσαμε όλες τις κατάλληλες συνθήκες για τους γιατρούς των έξι νέων ειδικοτήτων που προσλάβαμε και ειδικά τους φυσιοθεραπευτές οι οποίοι χρειαζόντουσαν τους ανάλογους χώρους. Μεγαλύτερη επιδίωξη όλων ήταν η ΔΩΡΕΑΝ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν φυσιοθεραπείες και το δικό μου προσωπικό στοίχημα Δωρεάν εγγραφές, επανεγγραφές!!! τι έχει αλλάξει λοιπόν και η νέα διοίκηση θέλει να επιβαρύνει τα μέλη των ΚΑΠΗ με επιπλέον συνδρομές και μάλιστα σε εποχές ακόμη πιο δύσκολες για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας ;

Παπαδόπουλος : Πιστεύετε ότι η γενική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, στην μετά «κορωνοϊού εποχή» θα είναι δυσοίωνη ; και αν ναι, ποιες είναι οι προτάσεις σας για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η σημερινή διοίκηση για τους παιδικούς σταθμούς καθώς και για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ; ;
Τριανταφυλλίδου : Ναι, η περίοδος αυτή για τη χώρα μας είναι δύσκολη από οικονομικής άποψης, αλλά στο χέρι μας είναι να παλέψουμε και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας στη μείωση της ανεργίας στο Δήμο μας μέσω και της ίδρυσης βρεφονηπιακών σταθμών στους οποίους οι πληττόμενες οικογένειες θα πλήρωναν τροφεία ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Παράλληλα θα μπορούσαμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών συρρικνώνοντας πάγια έξοδα όπως για παράδειγμα τα ενοίκια, πράγμα το οποίο είχα ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία μου, μειώνοντας τα ενοίκια των δομών μας στο 50 %. Σίγουρα θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα επιδιώξουμε εκμεταλλευόμενοι πολύ μεγάλα κονδύλια που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο του Δήμου μας.
Όσον αφορά την Τρίτη Ηλικία, το σίγουρο είναι ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Μία από τις επιδιώξεις μου, εύχομαι έως ένα βαθμό να την πέτυχα, ήταν να αναβαθμίσω τα ΚΑΠΗ σε τέτοιο σημείο, που να μην τα υποτιμάει κανείς ( Έλα μωρέ…στα ΚΑΠΗ θα πάω;). Τα μέλη των ΚΑΠΗ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρυνθούν οικονομικά για τις παροχές που τους προσφέρονται και να μην αλλάξει τίποτα από τις δωρεάν παροχές που τους εξασφάλισα για αυτούς την 5ετία που μας πέρασε. Είναι ένας χώρος στον οποίο έχω γνωρίσει υπέροχες προσωπικότητες, με ταλέντα, ιδέες και γνώσεις. Ένας κήπος υπέροχων ανθρώπων που έχουν ανάγκη από την αγάπη και την φροντίδα μας. Τους λατρεύω πραγματικά και μου λείπουν!!!

Παπαδόπουλος : Κάποια στιγμή και μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση του κ. Μανδαλιανού, υπήρξε έντονη φημολογία ότι θα σας πρότεινε ο σημερινός δήμαρχος να αναλάβετε εκ νέου την προεδρία του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Κορδελιού Ευόσμου, όμως αυτό το σενάριο ναυάγησε, παρ΄ όλα αυτά είστε μέλος του Δ.Σ. Η σημερινή πρόεδρος «εκμεταλλεύεται» τις γνώσεις σας αλλά και την εμπειρία σας , εννοώ οι προτάσεις εισακούγονται ;
Τριανταφυλλίδου : Δυστυχώς στην πολιτική πολλές φορές το ΕΓΩ υπερκαλύπτει το συλλογικό καλό. Ήμουν πρόθυμη να προσφέρω απλόχερα την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα μετά από τα τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να περιμένω καμία ανταμοιβή και με γνώμονα τα συμφέροντα του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.
Θα μπορούσε η νέα διοίκηση να ευεργετηθεί από τα αποτελέσματα μιας συλλογικής προσπάθειας. Δυστυχώς όμως δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ανιδιοτελή μου προσφορά. Ακόμη και τώρα είμαι πρόθυμη να βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί, αρκεί η νέα πρόεδρος απλώς να μου το ζητήσει.

Παπαδόπουλος : Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ;
Τριανταφυλλίδου : Σε μια χώρα στην οποία οι πολίτες της πλήττονται οικονομικά, κοινωνικά, ακόμη και ψυχολογικά, εμείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα στους Δημότες μας με καρδιά, σθένος και ψυχή, για να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν, αλλά και νέες προτάσεις για να τα αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε όραμα, ελπίδα και αγάπη για τον τόπο μας!!!

Διαβάστε επίσης :

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Ποιος είναι ο άγνωστος “Giorgos Lazar” και γιατί θέλει να υπερασπιστεί την διοίκηση ;

ΕΛ.ΑΣ. : Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εννέα αλλοδαπών κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης