1ον Αρωματικό Συμπόσιο, οι αρωματικές τέχνες στην αρχαία Ελλάδα

Το 1ο Αρωματικό Συμπόσιο, οι αρωματικές τέχνες στην αρχαία Ελλάδα έλαβε χώρα από τις 12 έως 14 Απριλίου στην Αθήνα, στον φιλόξενο χώρο της αιθούσης παρουσιάσεων και ομιλιών του Μουσείου των Ηρακλειδών.

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα της ιδρύτριας του Aromatic Arts Hub, βοτανικής αρωματοποιού, κας Ζωής Στράντζαλη, η οποία όχι μόνο με τη σύλληψη και τον σπόρο της, διοργάνωσε αυτό το 1ο Αρωματικό Συμποσίου. Στην πραγματοποίησή του, βοήθησαν με τη συλλογική ευφυΐα και αφοσίωσης τους, εξαιρετικοί ομιλητές και επιστήμονες.

Μέσα από αυτό το συμπόσιο η διοργανώτρια και οι ομιλητές επιθυμούσαν και κατάφεραν να ανακτήσουν τον αρωματικό πλούτο της Ελλάδας και να δημιουργήσουν μια κοινότητα, αφιερωμένη στη διατήρηση της αρχαίας σοφίας και παράδοσης στις αρωματικές τέχνες.

Η πολιτιστική ιστορία της οσμής. Ένα συμπόσιο που αφορούσε το οσφρητικό χάσμα ανάμεσα στην σημερινή εποχή και στην πλούσια αρωματισμένη ζωή των προγόνων μας. Ένα ταξίδι στον χρόνο, από τη μυθολογία, τους Ολύμπιους Θεούς και τα Μυρεψεία της Αρχαίας Ελλάδας, μέχρι κείμενα αρωματικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας, που αποτελούν πηγή γνώσης και σοφίας έως τις ημέρες μας και προσδίδουν το αναλλοίωτο αποτύπωμα της αρωματικής κληρονομιάς, στον πολιτισμό, την ίαση και την πνευματική μας εξέλιξη.

Η ενθύμηση, μιας εποχής όπου οι έννοιες τέχνη και πολιτισμός ήταν συνυφασμένες προς τέρψη της ανθρώπινης ψυχής.
Σε αυτό το συμπόσιο, με πυλώνες μας, τον πολιτισμό, την ίαση και την πνευματική εξέλιξη οι ομιλητές – παρουσιαστές προσεγγίσανε τις αρωματικές τέχνες των Ελλήνων.

Είχαμε την ευκαιρία αλλά και την μεγάλη χαρά όλοι εμείς που παρακολουθήσαμε, αυτό το τριήμερο Συμπόσιο:
– Να γνωρίσουμε κάποιες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη, στην αρχαία Ελλάδα για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών.
– Να συνδεθούμε με την πολιτισμική κληρονομιά μας και να εμπνευστούμε από τη σοφία της.
– Να συμμετέχουμε σε αρκετές ζωντανές συζητήσεις με τους άλλους παρόντες συμμετέχοντες.
– Να ανταλλάξουμε μαζί τους νέες ιδέες αλλά και τις εμπειρίες μας.
– Να συνομιλήσαμε με τους καταξιωμένους εκπροσώπους – ομιλητές της βοτανολογίας, της αρωματικής και της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής και ακούσαμε την ιστορία πίσω από το δικό τους μονοπάτι.

Αυτό το συμπόσιο έγινε και αφορά όλους που:
– Αγαπούν τα αρωματικά φυτά του τόπου μας και θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα ακόμη.
– Ενδιαφέρονται για την ιστορία των αρωματικών τεχνών στην αρχαία Ελλάδα. Που επιθυμούν να εντρυφήσουν στις μυρωδιές και στα αρώματα.
– Θέλουν να συνδεθούν με τις ιδιότητες και να μάθουν περισσότερα για τη χρήση τους από τους προγόνους μας
– Θέλουν να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να ενσωματώσουν αυτές τις πρακτικές στη ζωή τους σήμερα
– Θέλουν να μάθουν περισσότερα πριν την επαγγελματική τους ενασχόληση με τα αρωματικά φυτά.

Ο στόχος του συμποσίου αυτού δεν ήταν απλά να “ξύσουμε” την επιφάνεια αλλά να θρέψουμε τη φλόγα της γνώσης, κατά την δήλωση όλων.
Να ανακτήσουμε την ξεχασμένη σοφία και τις πρακτικές που έχουν διαμορφώσει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας, με όραμα την ενθύμηση και την επανασύνδεση για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που πολύ πρόθυμα δέχθηκε να μας δώσει η διοργανώτρια κα Στράντζαλη Ζωή.

Δείτε τη συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=-5Z2T2lrBBc