Ουκρανία: Πόλος έλξης για μισθοφόρους και όχι μόνο για «ξένους εθελοντές»

Η Ουκρανία δημιούργησε ειδικό σώμα «λεγεώνας των ξένων» και προχώρησε σε διευκολύνσεις προς όσους θέλουν να μπουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, με τις αρχές της χώρας να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16.000 εθελοντές. Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα βρίσκεται στα περίχωρα του Κιέβου που είναι υπό πολιορκία. Οι εθελοντές, σύμφωνα με το ουκρανικό Πεζικό, προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, το Μεξικό και την Ινδία.

Φωτογραφία της «Διεθνούς Λεγεώνας», που έχει δώσει ο ουκρανικός στρατός δημοσιεύουν τα ΜΜΕ στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι πρώτοι ξένοι πολίτες έχουν γίνει μέλη της «Λεγεώνας», η οποία αποτελείται από εθελοντές.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, ανάμεσα στους εθελοντές βρίσκονται και ιδιώτες, επαγγελματίες στρατιώτες με σημαντική πολεμική εμπειρία, ενώ συνεχώς καταφθάνουν και ιδιώτες που προσλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρίες για επιχειρήσεις εκκένωσης και άμυνας. Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες προσλαμβάνουν «επαγγελματίες», για να πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε στηρίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις είτε συνδράμοντας στη ρωσική εισβολή.

Μια από τις ενδεχομένως πιο σκοτεινές πλευρές του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επιχειρεί να φωτίσει η ιστοσελίδα middleeasteye.net μέσα από ρεπορτάζ της, αναφέροντας ότι ο μισθός των «εθελοντών», είναι έως και 3.000 δολάρια την ημέρα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, των μισθοφόρων της Βάγκνερ και των Τσετσένων μαχητών.

Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα Silent Professionals, που ασχολείται με εργασίες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καταδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση, από εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, για προσωπικό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εκκένωσης ιδιωτών και οικογενειών, τόσο σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας όσο και στην ύπαιθρο. Στην αγγελία, σημειώνεται ότι η πληρωμή είναι μεταξύ 1.000 και 2.000 δολαρίων την ημέρα, ενώ περιλαμβάνεται και μπόνους με την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση επισημαίνει πως ο κάθε εθελοντής πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση σε αξιωματούχο ασφαλείας, η οποία θα συνοδεύεται από διαβατήριο και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει στρατιωτική πείρα. Στην συνέχεια οι εθελοντές περνούν από συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν σχέσεις με τρομοκρατία ή άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

Αυτά αφορούν στην ουκρανική πλευρά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη στις τάξεις τους μονάδες έμπειρων Τσετσένων μαχητών, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στο ουκρανικό μέτωπο και μαχητές της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Περισσότερα από 30 αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ουκρανία: Το Τάγμα Αζόφ ως τμήμα της Εθνικής Φρουράς