Ρωσία: Περισσότερα από 30 αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής δύναμης ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας, στην Ουκρανία, εντοπίστηκε ένα δίκτυο από περίπου 30 βιολογικά εργαστήριά τα οποία δημιουργήθηκαν στην ουκρανική επικράτεια, κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Μείωσης Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου δόθηκε εντολή να καταστραφούν πολλά αποδεικτικά στοιχεία. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ρωσικής δύναμης, τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 320 δοχεία καταστράφηκαν στο Lviv: 232 δοχεία με τον αιτιολογικό παράγοντα της λεπτοσπείρωσης, 30 με τουλαραιμία, 10 με βρουκέλλωση και 5 με πανώλη. Κι αυτό γιατί οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα κατηγορούντο για παραβίαση της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βιολογικών Όπλων.

Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, τα βιοεργαστήρια στο Lviv εργάστηκαν σε παθογόνα της πανώλης, του άνθρακα και της βρουκέλλωσης, στο Kharkov και την Poltava σε παθογόνα διφθερίτιδας, σαλμονέλωσης και δυσεντερίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, τη Δευτέρα (7/3) ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, δήλωσε:

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στα στρατιωτικο-βιολογικά προγράμματα που εφαρμόζει το Πεντάγωνο στον μετασοβιετικό χώρο. Στην Ουκρανία δημιουργήθηκε ένα δίκτυο περισσότερων από 30 βιολογικών εργαστηρίων. Μερικά από αυτά είναι ερευνητικά εργαστήρια και άλλα, υγειονομικά -επιδημιολογικά»,

Ο ίδιος επεσήμανε ότι εκτελούνται εργασίες σε τρεις βασικούς τομείς:

«Πρώτα από όλα, πρόκειται για παρακολούθηση της βιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στις προτεινόμενες περιοχές για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών του μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο είναι η συλλογή και εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες στελεχών επικίνδυνων μικροοργανισμών.
Η τρίτη κατεύθυνση είναι η ερευνητική εργασία για τη μελέτη πιθανών παραγόντων βιολογικών όπλων ειδικά αυτής της περιοχής, οι οποίοι έχουν φυσικές εστίες και είναι ικανοί να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κιρίλοφ, το Πεντάγωνο εργάστηκε πάνω σε ένα έργο 11,8 εκατ. δολαρίων για τη διάγνωση, την επιτήρηση και την πρόληψη ζωονοσογόνων ασθενειών στον ουκρανικό στρατό, γεγονός που γνώριζε, αν όχι η ΕΕ, τουλάχιστον το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, μιας και την περίοδο 2020-2021, διεξήγαγε έρευνα στην Ουκρανία για τα παθογόνα του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, της λεπτοσπείρωσης, της μηνιγγίτιδας και των χανταϊών στο πλαίσιο μιας Ουκρανο-Γερμανικής πρωτοβουλίας για βιολογική ασφάλεια στα περιμετρικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην «αντεπίθεση» φαίνεται να περνάει η Κίνα, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, υπήρξαν αναφορές ρωσικών μέσων ότι σε αυτά τα βιολογικά εργαστήρια αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών και ότι η Ρωσία τα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιαν, δήλωσε σήμερα ότι για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ουκρανία, στις γύρω περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων. «Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η χώρα που γνωρίζει καλύτερα τα εργαστήρια, θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των ιών που αποθηκεύονται και της έρευνας που έχει διεξαχθεί» συμπλήρωσε.

Με διάφορα ονόματα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες, με μόνο 26 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ουκρανία. «Ποια είναι η πραγματική πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών; Τι ακριβώς έκαναν; Αυτά ήταν πάντα η πηγή προβληματισμού για τη διεθνή κοινότητα» σχολίασε.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που εμπόδισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για αυτό. «Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να παράσχει πλήρη διευκρίνιση για τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητές της εντός και εκτός των συνόρων της και να αποδεχθεί την πολυμερή επαλήθευση» τόνισε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τη Δύση για την πρακτική της να εντάξει στο ΝΑΤΟ, χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, καθώς, όπως εκτίμησε, αυτή «πυροδότησε» τη σημερινή κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Έκτακτο δελτίο καιρού

Ουκρανία: Το Τάγμα Αζόφ ως τμήμα της Εθνικής Φρουράς