Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια
Φρυγανιά τριμμένη (όσο πάρει)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό
σουσάμι
αλάτι
πιπέρι
άνηθο

Για το ντιπ γιαουρτιού
1 γιαούρτι 2% λιπαρά
4 γεμάτες κουτ. σούπας μαγιονέζα light
1 κρεμμύδι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
Σουσάμι
Αλάτι
Λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
1.Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις άκρες από τα κολοκύθια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Αφού βράσουν αφήνουμε να στραγγίσουν τα πολλά υγρά και να κρυώσουν.

2.Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε τηγάνι με λάδι (να μην σκουρύνει πάρα πολύ). Βγάζουμε το κρεμμύδι με τρυπητό από το τηγάνι και το αφήνουμε να στραγγίσει σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

3.Βάζουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι σε ένα μπολ. Λιώνουμε τα κολοκύθια με τα χέρια μας στο μπόλ με το κρεμμύδι και προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο. Βάζουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε τον χυλό που έχουμε δημιουργήσει.

4.Προσθέτουμε τόση φρυγανιά όση χρειάζεται για να μην “στάζει” ο χυλός, αλλά όχι πάρα πολύ ώστε να γίνει πολύ πηχτός.

5.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι. Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες από το μείγμα τις πανάρουμε με το σουσάμι και τις τηγανίζουμε μέχρι να “χρυσίσουν”. Μετά το τηγάνισμα αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.

6.Για να φτιάξουμε το ντιπ γιαουρτιού, σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε το ντιπ πιο αφράτο το χτυπάμε με το μίξερ.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης