Τουρκικό «μπουρλότο» και στις διεργασίες του Λιβυκού Πολιτικού Φόρουμ Διαλόγου

Ερντογάν

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν συνεχίζει απτόητος τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της «|Γαλάζιας Πατρίδας» από τον Ν. Καύκασο έως την Β. Αφρική.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, ρωσικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις εποπτεύουν την εκεχειρία, χωρίς να προβλέπεται η παρουσία τουρκικών δυνάμεων σύμφωνα με το ρωσικό σχέδιο ειρήνευσης .

Το καραβάνι της προσφυγιάς, του ξεριζωμού των Αρμενίων του Artsakh , ατελείωτο , δεκάδων χιλιομέτρων, οδεύει προς τις ελεύθερες αρμενικές περιοχές ενώ οι εκτοπισμένοι καίνε τη γη τους, ανοίγοντας ακόμα και τάφους προκειμένου να μην υπάρξουν λεηλασίες από τους ισλαμιστές…

Στην Αμμόχωστο, «πικ νικ» διοργανώθηκε από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις για να υποδεχθούν τον Ρ.Τ. Ερντογάν ο οποίος μαζί με τον Ν. Μπαχτσελί , τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» επισκέφθηκαν την κατεχόμενη Κύπρο, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Κατά τη διάρκεια της «φιέστας», το μισοφέγγαρο της τουρκικής σημαίας «ζωγραφίστηκε» πάνω από τον ουρανό της, με τον Ε. Τατάρ να διαμηνύει επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς την ύπαρξη, όμως, απαραίτητα “παρωχημένων” πολιτειακών μοντέλων , ενώ ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη λύση δύο κρατών.

Στη Συρία, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης “Thunderbolt 15” εναντίον των Κούρδων του PKK, με τη συμμετοχή στελεχών του τουρκικού προσωπικού ασφαλείας όπως και ειδικών δυνάμεων στην Bitlis, ενώ στην Ιντλίμπ τα «φυτώρια» τρομοκρατίας- κέντρα εκπαίδευσης τζιχαντιστών του Ρ.Τ. Ερντογάν βομβαρδίζονται από τη ρωσική αεροπορία.

Και στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος και η Μουσουλμανική Αδελφότητα δηλώνουν «παρών», τόσο στο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας όσο στο Λιβυκό Πολιτικό Φόρουμ Διαλόγου (LPDF), διάρκειας 6 ημερών, που διεξάγεται στην Τυνησία.

Στις εργασίες του φόρουμ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Stephanie Williams επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη Λιβύη, εκτεταμένες διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για την επόμενη μέρα μετά τον τερματισμό της ενδολιβυκής σύγκρουσης, μεταξύ της εκλεγμένης Βουλής της Αν. Λιβύης και της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εκλεγμένης από τον ΟΗΕ το 2015, με επικεφαλής τον F. Sarraj.

Για την Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν, το κυριότερο διακύβευμα στο λιβυκό μέτωπο είναι η διαιώνιση του τουρκολυβικού μνημονίου συνεννόησης, που «διαπερνά» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενόψει της συγκρότησης μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγήσει την χώρα σε κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021 .

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, σύμφωνα με λιβυκά δημοσιεύματα στις 5 Οκτωβρίου, είχε δηλώσει ότι η τουρκολυβική συμμαχία σε όλους τους άξονες της ασφάλειας, της άμυνας, της στρατιωτικής συνεργασίας, των εμπορικών συναλλαγών, έχει βαθιές ρίζες και εκτείνεται πέρα από πρόσωπα (εννοώντας τον σχηματισμό νέας λιβυκής κυβέρνησης).

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση , καθώς υπάρχουν άριστες σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Τρίπολη ( με πρώτη την Μουσουλμανική Αδελφότητα ), ενώ τόνισε ότι η τουρκική παρέμβαση στον λιβυκό πόλεμο, ήταν «ιστορικής» και «καθοριστικής» σημασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σε συνάντηση του με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Salah al-Din Al Namroush, δήλωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί «στενά» τις διεργασίες του LPDF και ότι η στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του F. Sarraj θα συνεχιστεί.

Στην 5η ημέρα εργασιών στο LPDF, είναι απόλυτα προφανής για τους συμμετέχοντες η παρουσία αλλά και ο ρόλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας , άρα και του Ερντογάν, στις διεργασίες.

Συγκεκριμένα, κατηγορούν την Stephanie Williams και τον ΟΗΕ ότι αποδίδουν υπερβάλλουσα πολιτική σημασία στην ισλαμική πολιτική οντότητα, που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό πολιτικό της εκτόπισμα στη λιβυκή κοινωνία.

Ανάμεσα στους 75 εκπρόσωπους του πολιτικοκοινωνικού φάσματος και από τις 3 περιφέρειες της χώρας , Tripoli, Cyrenaica και Fezzan, για τους οποίους μάλιστα έχει ζητηθεί η γραπτή δέσμευση τους ότι δεν θα συμμετέχουν στις πολιτικές διεργασίες (!), κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Φόρουμ.

Και ενώ στον πολιτικό διάλογο στην Τυνησία διαμορφώνεται ο οδικός χάρτης για τη συγκρότηση νέου Συντάγματος, όπου προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή του, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνητικοί, πολιτειακοί και αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα προετοιμάσουν τη χώρα για την διεξαγωγή των προεδρικών/ βουλευτικών εκλογών, η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Ρ.Τ. Ερντογάν), με επικεφαλής τον Ibrahim Sahad, βάζει «φωτιά» στις πολιτικές εξελίξεις:

1) Στην Επιτροπή για τη σύνταξη του οδικού χάρτη , που απαρτίζεται από νομικούς εκπρόσωπους και των 3 περιφερειών , στο άρθρο 7 πέρασε διάταξη που εξασφαλίζει το τουρκολυβικό μνημόνιο!

Συγκεκριμένα, στη διάταξη προβλέπεται ότι « κατά την διάρκεια της επόμενης φάσης, η νέα εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάσει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις, με τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τις διεθνείς σχέσεις του κράτους της Λιβύης ή να το επιβαρύνει με μακροχρόνιες υποχρεώσεις».

2) Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μέσω των ΜΜΕ που εκφράζουν την ισλαμική κοσμοθεωρία, προέβη σε μια σκληρή και κακόβουλη επίθεση στον νέο υποψήφιο για την προεδρία που προτάθηκε από Ακαδημαϊκούς , το μπλοκ ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, εκπροσώπους φυλών στο σύνολο της εδαφικής επικράτειας της χώρας και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, τον Dr Aref Ali Nayed , κορυφαία προσωπικότητα και επικεφαλής του κινήματος Ayia Libya.

Δεν είναι τυχαίο ότι η λυσσαλέα μιντιακή επίθεση στο πρόσωπό του απορρέει από την σθεναρή εναντίωση του στη νεοθωμανική εισβολή του Ερντογάν στη χώρα του και στις ευρύτερες τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στη Σομαλία στο Κατάρ, στη Συρία και στο Ιράκ .

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, για άλλη μια φορά, απειλεί να τυλίξει στις φλόγες του πολέμου τη Λιβύη . Προχωρά ακάθεκτος. Οι γαλάζιοι σχεδιασμοί της νεοθωμανικής Τουρκίας, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Συρία ανατρέπονται από την Ρωσία.

Στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο ποιος θα ανακόψει τον τουρκικό αναθεωρητισμό;