10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ!!!

Εκαίδευση Κυρίως θέματα Υγεία

10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ!!!

1. ΔΙΑΙΤΑ ATKINS.
Τι δίαιτα είναι ; Η δίαιτα Atkins είναι μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες και λίπος. Οι «οπαδοί» της δίαιτας υποστηρίζουν ότι η απουσία υδατανθράκων, που θεωρούνται υπεύθυνοι για την έκκριση ινσουλίνης και άρα για την αποθήκευση λίπους, δεν δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να δημιουργήσει λίπος. Αντίθετα, καίει από το ήδη υπάρχον. Τα ποσοστά των μακροθρεπτικών της δεν είναι τα ίδια πάντα γιατί η δίαιτα αυτή χωρίζεται σε 4 φάσεις. Ξεκινά στην πρώτη φάση τις 2 πρώτες εβδομάδες με ποσοστά 5% υδατάνθρακες 30%
πρωτεΐνες και 65% λιπαρά. Στις επόμενες φάσεις τα ποσοστά αλλάζουν γιατί αυξάνονται σταδιακά οι υδατάνθρακες και καταλήγουν στην τελική φάση διατήρησης βάρους να είναι περίπου 15% υδατάνθρακες 30% πρωτεΐνες και 55% λιπαρά. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει κρέας, θαλασσινά, αυγά, τυρί, βούτυρο, έλαια και κάποια λαχανικά, κατά την πρώτη φάση ενώ από την 2η φάση και μετά εισάγονται περισσότερα λαχανικά και κάποια φρούτα.
Πλεονεκτήματα : Πετυχαίνετε γρήγορη απώλεια βάρους (μέχρι και 4 κιλά την πρώτη βδομάδα). Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, μειώνει το σάκχαρο, μειώνει την πίεση και μπορεί να ανακουφίσει από την κούραση και την κατάθλιψη.
Μειονεκτήματα : Όταν μειώνονται δραματικά οι υδατάνθρακες, το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τις αποθήκες γλυκογόνου για να διασπάσει και να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα μας. Όταν διασπάται το γλυκογόνο, χάνεται επίσης νερό που βρίσκεται μέσα στους μύες. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε άμεση απώλεια βάρους. Το πρόβλημα με τη γρήγορη απώλεια βάρους από υγρά είναι ότι μπορείτε εξίσου εύκολα να τα ξανά πάρετε. Οι αρχικές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, ξηροστομία, ζάλη, ναυτία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται υπερένταση, υπερκινητικότητα, αϋπνία και δυσκοιλιότητα λόγω του περιορισμού των υδατανθράκων και φυτικών ινών. Επίσης υπάρχουν ανησυχίες ότι η έλλειψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάζουν τα οστά και την υγεία των νεφρών σε μακροπρόθεσμη βάση, οπότε δεν ενδείκνυται για νεφροπαθείς και μπορεί να προκαλέσει και αβιταμίνωση εξαιτίας του περιορισμού φρούτων και λαχανικών. Αρκετοί πολέμιοι της δίαιτας υποστηρίζουν ότι παρόμοιες δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής (ο ίδιος ο Άτκινς πέθανε από καρδιά).
Συμπέρασμα : Η δίαιτα Αtkins όσο γρήγορα «αποθεώθηκε» από αυτούς που ήθελαν να χάσουν γρήγορα και άμεσα κιλά, άλλο τόσο γρήγορα απομυθοποιήθηκε. Όσοι έχασαν γρήγορα και άμεσα πολλά κιλά από υγρά τα ξανά πήραν εξίσου εύκολα και γρήγορα χωρίς η δίαιτα να μειώσει το περιττό σωματικό τους λίπος. Παράλληλα, με τον αποκλεισμό και περιορισμό από το διαιτολόγιο τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά – όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά – ο οργανισμός στερείται την αντικαρκινική ασπίδα που του προσφέρει η ισορροπημένη διατροφή. Αυτοί είναι και οι λόγοι που δεν πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. ΔΙΑΙΤΑ DUKAN.
Τι δίαιτα είναι ; Η δίαιτα Dukan ονομάστηκε έτσι από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan. Πρόκειται για μια δίαιτα που υπόσχεται απώλεια πολλών κιλών και σε μικρό χρονικό διάστημα. Η δίαιτα αυτή είναι μια δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών και χαμηλών υδατανθράκων και λιπαρών. Έχει κατά μέσο όρο ποσοστιαία αναλογία μακροθρεπτικών περίπου 10% υδατάνθρακες 80% πρωτεΐνες και 10% λιπαρά. Τα λίπη θεωρούνται ο απόλυτος εχθρός και χειρότερα από τους υδατάνθρακες και κρύβουν κάθε πιθανό κίνδυνο σε όποιον τα καταναλώνει χωρίς έλεγχο. Η δίαιτα γίνεται σε 4 φάσεις : Κατά την 1η φάση προβλέπεται η κατανάλωση μόνο πρωτεϊνικών τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά) ενώ τρόφιμα που περιέχουν είτε σύνθετους είτε απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, πατάτες, ψωμί, αλεύρι) αποκλείονται από το διαιτολόγιο. Η διάρκεια της φάσης αυτής είναι 8-10 ημέρες. Κατά την 2η φάση προστίθενται λαχανικά ενώ κατά την 3η φάση γίνεται η λεγόμενη σταθεροποίηση της δίαιτας καταναλώνοντας πρωτεΐνη και πρωτεΐνη με λαχανικά εναλλάξ. Η δίαιτα ολοκληρώνεται με την 4η και τελευταία φάση, ή αλλιώς φάση της συντήρησης , η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων, πρωτεΐνης μόνο για 1-2 μέρες και καθημερινή κατανάλωση πίτουρων βρώμης.
Πλεονεκτήματα : Πετυχαίνει γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών, αλλά…
Μειονεκτήματα : H φάση απώλειας βάρους σε αυτή την δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε λίπος και υδατάνθρακες και πολύ υψηλή σε πρωτεΐνη, η οποία αναγκάζει το σώμα να αποβάλλει υγρά, με συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος της απώλειας βάρους, αρχικά να είναι απλά και μόνο υγρά, δηλαδή νερό. Με τον περιορισμό στους υδατάνθρακες, η δίαιτα Dukan αναγκάζει το σώμα και το μυαλό να χρησιμοποιεί το λίπος, ως καύσιμη ύλη. Αυτό ωθεί το σώμα σε μια κατάσταση κένωσης, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στα νεφρά και ουρική αρθρίτιδα. Επίσης, η πολύ περιοριστική φάση της επίθεσης (the attack phase) μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κακή αναπνοή, δυσκοιλιότητα και ξηροστομία. Το κύριο πρόβλημα σε αυτή τη δίαιτα, είναι ότι το συκώτι και τα νεφρά πρέπει να επεξεργαστούν τα υποπροϊόντα της πρωτεΐνης με τον μεταβολισμό. Εδώ υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα πρωτεΐνης που μπορούν να επεξεργαστούν τα όργανα αυτά. Ο Dr. Dukan λέει ότι πίνοντας πολύ νερό μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν δίνει κανένα στοιχείο για να στηρίξει το επιχείρημα του.
Συμπέρασμα : Πρόκειται για μία λιπο-φοβική, χαμηλών υδατανθράκων και υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα αυστηρότερη από την Atkins που δεν την συνιστώ σε κανέναν. Όσοι έχασαν γρήγορα πολλά κιλά από υγρά τα ξανά πήραν πίσω εξίσου εύκολα και γρήγορα χωρίς η δίαιτα να μειώσει το περιττό σωματικό τους λίπος. Να σημειωθεί ότι ο Dr. Dukan τον Ιούλιο του 2013 κρίθηκε ένοχος από την γαλλική δικαιοσύνη, για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και του απαγορεύτηκε να ασκεί την ιατρική. Ωστόσο ο ο ίδιος είχε αποχωρήσει οικειοθελώς το 2012 από τα καθήκοντα του.

3. ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ.
Τι δίαιτα είναι ; Η παλαιολιθική δίαιτα, αποτελείται από τρόφιμα που είναι κυρίως αντικείμενο θήρας και αλιείας – όπως το κρέας και τα θαλασσινά – και τα τρόφιμα που μπορούν να συλλεχθούν – όπως αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά. Είναι μία διατροφή που βασίζεται στις υποτιθέμενες διατροφικές συνήθειες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας κατά την Παλαιολιθική εποχή, πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας περίπου 10.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι δημητριακών όπως το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, οι πατάτες και το αλάτι – καθώς και οτιδήποτε επεξεργασμένο – δεν υπάρχει στο μενού. Έχει ποσοστιαία αναλογία μακροθρεπτικών περίπου 35% υδατάνθρακες 30% πρωτεΐνες και 35% λιπαρά. Θεωρείται μια δίαιτα μέτρια σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και μέτρια σε λίπος, με κάποιες παραλλαγές στην πρόσληψη υδατανθράκων και κρέατος. Αναφέρεται ότι η Παλαιολιθική δίαιτα είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.
Πλεονεκτήματα: Η παλαιολιθική δίαιτα ενθαρρύνει να καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μειώνοντας την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες θα καταφέρετε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και να χάσετε βάρος.
Μειονεκτήματα : Οι περισσότερες εκδοχές της ενθαρρύνουν για κατανάλωση υψηλής ποσότητας κρέατος γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις για την κατανάλωση κρέατος . Όπως όλες οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε κρέας είναι ακριβή, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε. Είναι αδύνατο να την ακολουθήσετε χωρίς να καταναλώνεται κρέας, θαλασσινά ή αυγά, συνεπώς δεν είναι κατάλληλη για χορτοφάγους!
Συμπέρασμα : Οι περισσότερες εκδοχές της Παλαιολιθικής δίαιτας αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων, αυξάνοντας την πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων εκτός αν γίνουν προσεκτικές αντικαταστάσεις και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Εφόσον στερείται ποικιλίας υπάρχει κίνδυνος να την βαρεθείτε γρήγορα και να την παρατήσετε. Αν θέλετε να μιμηθείτε τους παλαιολιθικούς προγόνους μας θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσετε τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και όχι τη διατροφή τους. Ο πλήρης αποκλεισμός των σιτηρών, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών θα σας οδηγήσει στην έλλειψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών – και θα είναι δύσκολο να την τηρήσετε.

4. ΔΙΑΙΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ.

Τι δίαιτα είναι ; Διάσημη και πολυδιαφημισμένη δίαιτα, ιδιαίτερα στην Αμερική, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 και έκτοτε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο εμπνευστής της, Dr. Barry Sears, που για 10 χρόνια υπήρξε ερευνητής του αμερικανικού ιδρύματος Μ.Ι.Τ. υποστηρίζει ότι για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να προσέξει την ποσοστιαία σύσταση της τροφής σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων του. Πρέπει όλα τα γεύματα της ημέρας να έχουν την ποσοστιαία αναλογία 40% σε υδατάνθρακες, 30% σε πρωτεΐνη και 30% σε λίπος. Η ισορροπημένη αυτή αναλογία των τριών μακροθρεπτικών στοιχείων, σε συνδυασμό με το μέτριο γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων, κρατάει τις 2 ορμόνες (την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη) που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην συσσώρευση ή στην καύση του λίπους σε μία ισορροπία που είναι ιδανική για να καίει ο οργανισμός μονίμως ως κύριο καύσιμο λίπος και όχι γλυκόζη. Από τα γεύματα της ζώνης έχουν περιοριστεί σημαντικά οι κακοί αμυλούχοι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και στη θέση τους έχουν προτιμηθεί τα πλουσιότερα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν αντίστοιχα μέτριο και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Ακόμα ένα βασικό χαρακτηριστικό της Δίαιτας Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης, είναι η πρόσληψη συγκεκριμένων δόσεων Ω-3 λιπαρών, τα οποία ο ίδιος ο Dr. Barry Sears προωθεί μαζί με άλλα συμπληρώματα.
Πλεονεκτήματα: Αν τηρηθεί σωστά, τις πρώτες 2 εβδομάδες, χάνετε τουλάχιστον 5 κιλά εκ των οποίων τα περισσότερα είναι από το αποθηκευμένο λίπος σας. Δεν υποχρεώνει σε άσκηση αλλά την ενθαρρύνει. Είναι πλούσια σε κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως επίσης και άπαχου κρέατος, ψαριών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και ασπραδιών αυγών. Είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδης διατροφή καθώς και αντιδιαβητική, αντικαρκινική, αντιυπερτασική, αντιαρρυθμική, αντικαταθλιπτική και ευεργετική για την καρδιά. Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, αντιθέτως πολλοί διάσημοι stars του Hollywood και παγκοσμίου φήμης πρωταθλητές που την έχουν εφαρμόσει έχουν διαπρέψει, όπως οι Jennifer Aniston, Cindy Crawford, Madonna, Sandra Bullock, Jennifer Lopez, Demi Moore, Bran Pit, Winona Ryder, η Ολυμπιονίκης Ξιφασκίας του 1996, 2000, 2004, 2008 και 2012 Valentina Vezzali και ο Ελληνοαμερικανός υπέρ-μαραθωνοδρόμος Dean Carneazes ο οποίος συμμετείχε σε 50 Μαραθώνιους που πραγματοποιήθηκαν σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε διάστημα 50 συνεχόμενων ημερών και έτρεξε σε συνολικά (50Χ42195m = 2109750m).
Μειονεκτήματα : Περιορίζει σημαντικά τροφές πλούσιες σε άμυλο. Χρειάζεται τακτική και συνεπής κατανάλωση 3 κύριων γευμάτων και τουλάχιστον 2 σνάκ την ημέρα.
Συμπέρασμα : Είναι μια δίαιτα απόλυτα ισορροπημένη, πλήρης και υγιεινή που είναι μέτρια σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και μέτρια σε λίπος. Θα νιώσετε την αίσθηση της ευεξίας από τα πρώτα μόλις γεύματα.

5. ΙΣΟΓΛΥΚΑΙΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ.
Τι δίαιτα είναι ; Δεν είναι ακριβώς δίαιτα, αλλά περισσότερο ένας τρόπος διατροφής, ο οποίος στηρίζεται στη σωστή επιλογή και συνδυασμό πρωτεϊνούχων τροφών με αργά αφομοιώσιμους υδατάνθρακες (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη), υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες, ώστε ο μεταβολισμός να λειτουργεί φυσιολογικά και να υπάρχουν αυξημένες καύσεις. Συγκεκριμένα, το 40-45% της συνολικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες χαμηλού και μέτριου γλυκαιμικού δείκτη, το 25-30% από πρωτεΐνες και το 25-30% από λίπη. Η συγκεκριμένη μέθοδος του παθολόγου-διαβητολόγου Φαίδων Lindberg – Χατζηπαναγιώτου, βοηθά στην επιλογή του σωστού τύπου υδατανθράκων, κατατάσσοντας τα τρόφιμα σύμφωνα με την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος. Γενικά, σύμφωνα με την ισογλυκαιμική διατροφή, οι τροφές που καταναλώνουμε πρέπει να είναι 1/3 πρωτεΐνες και 2/3 υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης τα λίπη που παίρνουμε πρέπει να είναι ακόρεστα ή να προέρχονται από ψάρια. Συνίσταται η κατανάλωση 5 γευμάτων την μέρα, απαγορεύεται το ψωμί πριν τα γεύματα και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο πρωινό.
Πλεονεκτήματα : Απώλεια 2 -3 κιλών την πρώτη βδομάδα, κυρίως λόγω της αποβολής υγρών από το σώμα, αλλά και 1 κιλού λίπους. Προστασία του οργανισμού από υψηλές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, καθώς και από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ελευθερία όσον αφορά τις ποσότητες και τις μερίδες, αρκεί να τηρείται η ισορροπία υδατανθράκων/ πρωτεϊνών.
Μειονεκτήματα : Δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική και θέλει μεγάλη εκπαίδευση για την εφαρμογή της. Επιπλέον, δεν εξατομικεύει τις ειδικές ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά. Προτού ξεκινήσετε την δίαιτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν πάσχετε από χρόνια νεφροπάθεια ή κάποια άλλη ηπατική νόσο.
Συμπέρασμα : Δεν πρόκειται για «δίαιτα γρήγορου αδυνατίσματος», αλλά για έναν τρόπο διατροφής τον οποίο μπορείτε να ακολουθείτε σε όλη σας τη ζωή. Η εφαρμογή της απαιτεί γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών ή αλλιώς καθοδήγηση από ειδικό. Επίσης ενδέχεται να πάρετε λίγο βάρος εξαιτίας της αύξησης της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα αν παράλληλα γυμνάζεστε.

6. ΔΙΑΙΤΑ DASH

Τι δίαιτα είναι ; DASH σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension (διατροφική προσέγγιση κατά της υπέρτασης) είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ για την πρόληψη και τον έλεγχο της υπέρτασης και ανακυρήχθηκε από την American Heart Association, ως το πλέον υγιεινό πρόγραμμα διατροφής στην Αμερική. Τα ποσοστά της είναι παραπλήσια με αυτά της μεσογειακής διατροφής και είναι περίπου 55% υδατάνθρακες 18% πρωτείνες και 27% λιπαρά. Ενθαρρύνει να μειώσετε το νάτριο και το αλάτι στη διατροφή σας και να τρώτε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πλεονεκτήματα : Εστιάζοντας στο ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο (μέταλλα που βοηθούν στην εξισορρόπηση του νατρίου), η DASH δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών με λίγα ή καθόλου λιπαρά και στη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφών (εννοείται και των πολύ λιπαρών κρεάτων). Είναι μια διατροφή που σου κάνει καλό, ανεξάρτητα απ’ το αν έχεις αυξημένη πίεση ή όχι.
Μειονεκτήματα : Είναι μία δίαιτα με υψηλά ποσοστά (55%) υδατανθράκων και μάλιστα με τις περισσότερες εξ αυτών να αποτελείται από υψηλές γλυκαιμικά αμυλούχες τροφές. Δεν συνίσταται για την απώλεια λίπους λόγω των υψηλών γλυκαιμικά και ποσοτικά υδατανθράκων που περιέχουν τα γεύματά της. Για να χάσει κάποιος λίπος με αυτά τα ποσοστά πρέπει να προσθέσει σοβαρή συστηματική καθημερινή άσκηση, πράγμα το οποίο δεν είναι βολετό για τους περισσότερους.
Μερικοί άνθρωποι προβληματίζονται από το γεγονός ότι δεν περιγράφει ένα συγκεκριμένο τρόπο για να χάσουν βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει σχεδιαστεί για την απώλεια βάρους επί τούτου, αλλά προσφέρει διαφορετικό αριθμό μερίδων για κάθε ομάδα τροφίμων, σε διαφορετικά επίπεδα θερμίδων, ώστε να μπορεί κανείς να ακολουθεί μια δίαιτα απώλειας βάρους πάνω σ’ αυτό το πλάνο. Άλλοι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολη την προσαρμογή στην κατανάλωση τόσο πολλών φυτικών ινών όσες συστήνει η δίαιτα DASH, και αντιμετωπίζουν φούσκωμα και δυσφορία. Στις δοκιμές διαπιστώθηκε πως η δίαιτα DASH μείωσε την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, εξίσου με εκείνους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Συμπέρασμα : Όπως και η μεσογειακή δίαιτα, η DASH είναι μία διατροφή υψηλών υδατανθράκων (55%) το οποίο σημαίνει ότι η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να χάσει λίπος με αυτά τα ποσοστά είναι να προσθέσει σοβαρή συστηματική καθημερινή άσκηση, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους.

7. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ.

Τι δίαιτα είναι ; Είναι μία διατροφή με ποσοστά 55% υδατάνθρακες 15% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά, έχει ως βάση στην διατροφική της πυραμίδα τα δημητριακά ολικής άλεσης και γενικά τις αμυλούχες τροφές οι οποίες αποτελούν το 60 με 70% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης από υδατάνθρακες. Συμπεριλαμβάνει αρκετά φρούτα, λαχανικά, ελιές/ελαιόλαδο, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Περιορίζει στις 4 φορές το μήνα το κόκκινο κρέας και τα γλυκά. Κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους αρκεί η πρόσληψη των θερμίδων να είναι μειωμένη και προσαρμοσμένη στη σωματική δραστηριότητα.
Πλεονεκτήματα : Ενθαρρύνει την κατανάλωση ωφέλιμων μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών Ω-3 από ψάρια, είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και άρα προσφέρει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Μειονεκτήματα : Είναι μία δίαιτα με υψηλά ποσοστά (55%) υδατανθράκων και μάλιστα το 60-70% εξ αυτών αποτελείται από υψηλές γλυκαιμικά αμυλούχες τροφές έστω και ολικής αλέσεως. Δεν συνίσταται για την απώλεια λίπους λόγω των υψηλών γλυκαιμικά και ποσοτικά υδατανθράκων που περιέχουν τα γεύματά της. Η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να χάσει λίπος με αυτά τα ποσοστά είναι να προσθέσει σοβαρή συστηματική καθημερινή άσκηση, πράγμα το οποίο δεν είναι βολετό για τους περισσότερους.
Συμπέρασμα :Όπως και η δίαιτα DASH είναι μία διατροφή υψηλών υδατανθράκων (55%) το οποίο σημαίνει ότι η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να χάσει λίπος με αυτά τα ποσοστά είναι να προσθέσει σοβαρή συστηματική καθημερινή άσκηση, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους.

8. ΔΙΑΙΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ.
Τι δίαιτα είναι ; Στηρίζεται σε τροφές που ταιριάζουν ανάλογα με την ομάδα αίματος. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι η απώλεια βάρους ξεκινά ύστερα από δύο εβδομάδες (ίσως και έπειτα από έξι μήνες), ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Είναι μια δίαιτα που συνδυάζει τη διατροφή με την ιστορία του ανθρώπου. Μάλιστα, ο Dr Ρeter Αdamo υποστηρίζει ότι η ομάδα αίματος που έχει κάποιος «μαρτυρά» την καταγωγή του. Έτσι, όσοι ανήκουν στην ομάδα «0» κατάγονται από κυνηγούς και άρα χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες. Εκείνοι πάλι που έχουν ομάδα αίματος «Α» είναι απόγονοι αγροτών και γι΄ αυτό τους ταιριάζει η φυτοφαγική δίαιτα. Το κόκκινο κρέας και τα ψάρια είναι «ωφέλιμες» τροφές για όσους έχουν ομάδα αίματος «Β»- αυτοί κατάγονται από νομάδες. Και όσοι έχουν ομάδα αίματος «ΑΒ» μπορούν να τρώνε ό,τι οι αγρότες και οι νομάδες.
Πλεονεκτήματα : Έχει συγκεκριμένες οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να την εφαρμόσετε. Για κάθε ομάδα αίματος υπάρχει ένας κατάλογος, με τις τροφές που επιτρέπονται αλλά και αυτές που απαγορεύονται. Έτσι, αποφεύγετε το προβληματισμό «τι να μαγειρέψω σήμερα;».
Μειονεκτήματα : Η θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται η συγκεκριμένη δίαιτα παρουσιάζει πολλά επιστημονικά κενά και δεν είναι τεκμηριωμένη. Αποκλείει βασικές ομάδες τροφίμων, σημαντικών για την υγεία του οργανισμού. Η συχνή κατανάλωση κρέατος, που προτείνει για συγκεκριμένες ομάδες αίματος, απέχει από τις κοινά αποδεκτές διατροφικές συστάσεις και θεωρείται υπεύθυνη για διάφορες μορφές καρκίνου. Σε ορισμένες ομάδες αποκλείονται φρούτα και λαχανικά, με συνέπεια τη μείωση στον οργανισμό πολύτιμων βιταμινών και στοιχείων.
Συμπέρασμα : Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση που να στηρίζει τη θεωρία της δίαιτας της Ομάδας Αίματος. Δεν είναι ισορροπημένη, από τη στιγμή που αποκλείει ομάδες τροφίμων ανάλογα με την ομάδα αίματος. Συνεπώς, εάν την ακολουθήσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα βάζει σε κίνδυνο την υγεία του.

9. Η ΔΙΑΙΤΑ 5:2
Τι δίαιτα είναι ; Η δίαιτα 5:2 βασίζεται σε μία αρχή γνωστή ως διαλείπουσα νηστεία, όπου μπορείτε να φάτε κανονικά για πέντε ημέρες την εβδομάδα και να νηστέψετε τις άλλες δύο μη συνεχόμενες ημέρες καταναλώνοντας μόνο 500 θερμίδες. Οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής ισχυρίζονται ότι μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής, την εγκεφαλική λειτουργία και να προστατεύσει έναντι της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πλεονεκτήματα : Η εφαρμογή μιας ολιγοθερμικής δίαιτας ή νηστείας για 2 ημέρες την εβδομάδα είναι πιο εφικτή από το να την εφαρμόσετε για 7 ημέρες, έτσι είναι πιο πιθανό να επιμείνετε σε αυτόν τον τρόπο διατροφής και να χάσετε βάρος με επιτυχώς. Μια περιορισμένη δίαιτα για δύο ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει περισσότερο το λίπος, την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Μειονεκτήματα : Οι ημέρες στις οποίες δεν υπάρχει περιορισμός δεν σημαίνουν ότι μπορείτε να τρώτε ότι και όσο θέλετε. Παρόλο που δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί σχετικά με την κατανάλωση θερμίδων, θα πρέπει ακόμα να κάνετε υγιεινές επιλογές και να είστε σωματικά δραστήριοι. Η παράλειψη γευμάτων θα μπορούσε οδηγήσει σε ζάλη, ευερεθιστότητα, να δημιουργησει πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εργασία και άλλες καθημερινές εργασίες. Άλλες αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι δυσκολίες στον ύπνο, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας,η κακή αναπνοή και η αφυδάτωση.
Συμπέρασμα : Η δίαιτα 5:2 είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος μείωσης της πρόσληψης θερμίδων. Οι 2 μη συνεχόμενες ημέρες νηστείας στέλνουν το σώμα σε «λειτουργία επισκευής» παρά σε κατάσταση πείνας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν μειώσουμε τις θερμίδες όλες τις ημέρες. Αυτή η «λειτουργία επισκευής» αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Παρόλα αυτά πρέπει να προσέξετε τι τρώτε τις υπόλοιπες 5 μέρες όχι μόνο τις θερμίδες αλλά και το είδος των τροφών που τρώτε γιατί αν π.χ. τρώτε αρκετά γλυκά και άμυλα να θεωρείτε βέβαιο ότι θα συσσωρέυσετε επιπλέον λίπος παρόλο που το βάρος σας παραμένει σταθερό ή ακόμα και μειώνεται.

10. RAW VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τι δίαιτα είναι ; Πρόκειται για ωμοφαγική χορτοφαγική διατροφή χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα. O Dr. Douglas Graham, ένας εφ’όρου ζωής αθλητής, χειροπράκτης και ωμοφάγος από το 1978, δημιούργησε τη συγκεκριμένη δίαιτα που αναπτύχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για να τονώσει τις επιδόσεις των αθλητών με υψηλής ενέργειας τρόφιμα. Η διατροφή αυτή αποτελείται από 80% υδατάνθρακες 10% πρωτεΐνες και 10% λιπαρά. Οι τροφές πρέπει να είναι ωμές, ακατέργαστες και δεν επιτρέπεται να φάτε τίποτα μαγειρεμένο. Ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων είναι φρούτα. Για παράδειγμα, ο Graham συστήνει την κατανάλωση ζουμερών φρούτων για πρωινό, γλυκών φρούτων για μεσημεριανό γεύμα και απεριόριστου ποσού όξινων φρούτων πριν το δείπνο που έχει ως βάση τα λαχανικά. Το υπόλοιπο των υδατανθράκων προέρχεται από ξηρούς καρπούς και σπόρους οι οποίοι προσφέρουν παράλληλα τα λιπαρά και την πρωτεΐνη στη διατροφή. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει επίσης καθημερινή άσκηση και τουλάχιστον τρεις ημέρες δυναμικής προπόνησης την εβδομάδα. Ο εμπνευστής της συστήνει, επίσης, αρκετό ποιοτικό ύπνο και καθημερινή έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.
Πλεονεκτήματα : Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα οφέλη της. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μια διατροφή που περιέχει τόσα πολλά φρέσκα προϊόντα αποτελεί ένα τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων καρκίνων. Η πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνδέεται επίσης με μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο για νεφρολιθίαση και οστεοπόρωση. Με τη συγκεκριμένη διατροφή θα πάρετε επίσης μια πληθώρα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ίνες, κάλιο και βιταμίνη C. Στα οφέλη της αναφέρεται το γεγονός ότι πολλοί αθλητές έχουν βελτιωμένη απόδοση ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα καθώς επίσης το ότι ενθαρρύνει ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Τέλος, είναι χωρίς αμφιβολία μια διατροφή πολύ οικονομική και έχει και πολύ εύκολη προετοιμασία.
Μειονεκτήματα : Η τεράστια ποσότητα των φρούτων που απαιτείται μπορεί να είναι ανέφικτη για πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να φάτε 4 κιλά καρπούζι σε ένα γεύμα για να πάρετε τις θερμίδες που χρειάζεστε, Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε διάφορες διατροφικές ελλείψεις όπως ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική αιμοσφαιρίνη, τα αντισώματα, τις ορμονικές και πεπτικές λειτουργίες, καθώς και να αναστείλει την κανονική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μερικοί άνθρωποι, μετά τη δίαιτα, παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β-12, μία θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης μια πολύ περιοριστική διατροφή που σχεδόν σας απαγορεύει να φάτε έξω ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συμπέρασμα : Απαιτεί μια πλήρη αναθεώρηση των διατροφικών συνηθειών και η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε τόσες μεγάλες στερήσεις και υποχρεωτική σοβαρή καθημερινή άσκηση. Από τα ποσοστά της και μόνο (80/10/10) φαίνεται πώς είναι άκρως ανισόρροπη ως προς τους υδατάνθρακες και φτωχή και δυσανάλογη σε πρωτεΐνες και λίπη. Οι πρωτεΐνες που καταναλώνονται μάλιστα δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας αλλά είναι ελλιπής σε βασικά αμινοξέα και για να μη υπάρξει έλλειψη αναγκάζονται να ψάχνουν συνδυασμούς τροφών που πολλοί από αυτούς είναι άνοστοι και αταίριαστοι στο όλο γεύμα. Επίσης η βιταμίνη Β12 είναι δύσκολο να προσληφθεί σε μία διατροφή αυστηρής χορτοφαγίας το ίδιο και ο σίδηρος οπότε αν την ακολουθήσετε, θα πρέπει να λαμβάνετε κάποια συμπληρώματα και μία διατροφή που θέλει να λέγεται άκρως υγιεινή δεν πρέπει να έχει την ανάγκη συμπληρωμάτων.

Νίκη Πέτσου
Δημοσιογράφος Υγείας και Διατροφής