Η νέα ενεργειακή πολιτική της Δύσης και η στάση της Ρωσίας – Του Θανάση Μανουσάκη

Επανερχόμαστε στο πολύ σοβαρό θέμα των ενεργειακών εξελίξεων και τις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία, που με αφορμή τον εξελισσόμενο ρωσοουκρανικό πόλεμο από τις 24 Φεβρουάριου τα γεγονότα που εκτυλίσσονται ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 31 Μαρτίου, να απαιτήσει από τις δυτικές χώρες να πληρώνουν αποκλειστικά σε ρούβλια.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, με διάταγμα που υπέγραψε, οι δυτικές χώρες πρέπει να πληρώνουν από 1η Απριλίου μόνο σε ρούβλια το φυσικό αέριο, ανοίγοντας λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και αν οι πληρωμές δεν πραγματοποιηθούν η Ρωσία θα παύσει τα υπάρχοντα συμβόλαια.
Παράλληλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι δυτικές κυρώσεις προετοιμάζονταν από πριν και ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.
Από πλευράς της Δύσης το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου απορρίφθηκε για μια ακόμη φορά, με Γαλλία και Γερμανία να το χαρακτηρίζουν ως εκβιασμό.
Συγκεκριμένα σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ και της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απέρριψαν τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια τονίζοντας ότι οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μη αποδεκτές παραβιάσεις των συμβάσεων, προσθέτοντας πως οι κινήσεις αυτές αποτελούν εκβιασμό.
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανάφερε, ότι δεν έχει δει το διάταγμα Πούτιν για τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια και συμπλήρωσε ότι η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, ανάμεσά τους και αυτό της παροχής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του τόνισε πως η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν την απαίτηση της Ρωσίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δυο δυτικούς υπουργούς Οικονομικών, κινήθηκε και ο Γερμανός Όλαφ Σόλτς, που σε δηλώσεις του επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα πληρωθούν σε ευρώ, τονίζοντας ότι «οι εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου, θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση πως μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο στο θέμα της αντιπαράθεσης Ρωσίας με την Δύση, για την πληρωμή του φυσικού αερίου, σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας έχει κόστος για όλους και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο οικονομικό τίμημα, που είναι η αύξηση των τιμών παρουσιάζοντας το σχέδιο του, με το οποίο «θα απαλύνει τον πόνο» των Αμερικανών και θα τελειώσει μια «εποχή αβεβαιότητας».
Ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ασία και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε αυτή, θα αλλάζαν πολλά πράγματα, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται εξαιτίας των αποφάσεων του Ρώσου πρόεδρου, ανακοινώνοντας έτσι και επισήμως την άντληση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα, για διάστημα έξι μηνών, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την αύξηση των τιμών και προφανώς αποτελεί επίσημα την επιβεβαίωση πλέον της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην σύνοδο κορυφής, της Πέμπτης 24 Μαρτίου.
Αναφερόμενος στις εταιρείες στον τομέα της ενέργειας ο Τζο Μπάιντεν είπε σε αυστηρό τόνο ότι «δεν είναι η ώρα για αύξηση των κερδών, αλλά για υπευθυνότητα» ως απάντηση στις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «καμία εταιρεία δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την πανδημία και τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου σε βάρος του αμερικανικού λαού».
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα που αυτονόητα κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα της Δύσης, σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε να υπάρξει αποθήκευση πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου, αξιοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Με βάση τα παραπάνω, όπως έχει τονιστεί και σε προηγούμενη αρθρογραφία είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αυτόνομη ενεργειακή πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας. Αναμένοντας τις ιστορικές όπως φαίνεται εξελίξεις θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα.