Γιατί καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων ;

Είναι γνωστό πως στις 25 Δεκεμβρίου, οι Χριστιανοί όλου του κόσμου γιορτάζουν τα «Xριστούγεννα» , δηλαδή, τη Γέννηση του Ιησού Χριστού. Ήταν, όμως, πάντοτε έτσι;
Η Ιστορία μας λέει πως όχι. Στη Ρώμη γιορτάζονταν στις 17-23 Δεκεμβρίου, τα Σατουρνάλια, προς τιμή του θεού Saturnus ( Κρόνου).Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, γίνονταν συμπόσια, ανταλλάσσονταν δώρα, διακόπτονταν οι δίκες, τα μαθήματα (!) και οι πολεμικές επιχειρήσεις. Ακολουθούσε στις 25 Δεκεμβρίου, η γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, τα Μπρουμάλια («dies brevissima=η μικρότερη μέρα του έτους). Η γιορτή αυτή συνδυαζόταν με τα ελληνικά Κρόνια .
Οι Σκανδιναβοί από την άλλη πλευρά, είχαν μια σειρά από ηλιολατρικές γιορτές στο τέλος του Δεκεμβρίου. Οι γιορτές αυτές, κοινές και στους αγγλοσαξονικούς λαούς, λέγονταν «Yule», ονομασία
Πώς, όμως, άρχισε η Εκκλησία να εορτάζει τη Γέννηση του Χριστού;.
Τον 4ο αι., καθιερώθηκε ο διαχωρισμός των δύο εορτών, των Θεοφανείων και των Χριστουγέννων, που έως τότε εορτάζονταν μαζί και αποφασίστηκε στις 25 Δεκεμβρίου, να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα.
Πώς επιλέχθηκε η ημερομηνία αυτή ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων;
Η βασικότερη θεωρία στηρίζεται σε ημερολογιακούς υπολογισμούς. Υποστηρίχθηκε συγκεκριμένα ότι ο Χριστός συμπλήρωσε 33 πλήρη χρόνια, επίγειας παρουσίας, με αφετηρία τη σύλληψή Του στις 25 Μαρτίου.
Επομένως η προσθήκη εννιά μηνών στην ημέρα του Ευαγγελισμού δίνει ως αποτέλεσμα την 25η Δεκεμβρίου.
«Χριστός γεννάται σήμερον, εν Βηθλεέμ τη πόλει»

Επιμέλεια Σοφία Αποστολίδου