Βρέφος 5 μηνών «εγκλωβισμένο» στην Πόλη μετά από χειρουργείο στην καρδιά – Δηλώσεις της μητέρας του στην Politic

Στην Politic μιλά η μητέρα του μικρού Διονύση – Ραφαήλ, Βέρα Μυστρίδου, αναλύοντας τα δεδομένα τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Με την υγεία ενός βρέφους 5 μηνών, αλλά και με την αγωνία των δύο γονιών του, φαίνεται πως «παίζουν» τα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς αρνούνται να νοσηλεύσουν τον μικρό Διονύση – Ραφαήλ, που πριν από δύο εβδομάδες χειρουργήθηκε επιτυχώς στην Κωνσταντινούπολη, με την οικογένεια από την Κατερίνη να μην πιστεύει τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 5 μήνες η Βέρα Μυστρίδου και ο Φώτης Δήμου έφεραν στον κόσμο τον μικρό Διονύση – Ραφαήλ, με τη γέννηση να πραγματοποιείται στο «Ιπποκράτειο», ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, το νεογνό διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία», διότι διαγνώστηκε με συγγενή καρδιοπάθεια. «Για 4,5 μήνες ήμασταν στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου οι γιατροί μας έλεγαν ότι είναι δύσκολο περιστατικό. Σε εμένα και τον σύζυγό μου, τον Φώτη Δήμου, μας έλεγαν ότι το παιδί θα πεθάνει. Το είχε αναλάβει ένας γιατρός και τελευταία στιγμή μας είπε ότι τελικά δεν θα μπορέσει να το χειρουργήσει. Εγώ πήγα στην Αθήνα με το δεδομένο ότι το παιδί μου θα χειρουργηθεί, αλλά με κάλεσαν σε συμβούλιο καρδιοχειρούργων και παιδοκαρδιοχειρούργων, όπου με ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει το χειρουργείο, διότι το νοσοκομείο δεν διέθετε ένα μηχάνημα που το θεωρούσαν απαραίτητα», ανέφερε αρχικά η μητέρα του βρέφους.

Όπως είναι λογικό, στους γονείς προκλήθηκαν εύλογες απορίες, καθώς οι γιατροί επικαλέστηκαν την έλλειψη του ειδικού μηχανήματος, παρότι προηγουμένως είχαν ωθήσει τη Βέρα Μυστρίδου να υπογράψει για το χειρουργείου του γιου της. Εξάλλου, από το «Ωνάσειο» δεν είχαν πρόθεση να αναλάβουν τον μικρό, διότι ήδη είχε πάθει δύο ανακοπές καρδιάς και ακολούθως υπέστη άλλη μία. Εν Ελλάδι, όπως ήταν πια ξεκάθαρο, λύσεις δεν υπήρχαν και έτσι προκρίθηκε η επιλογή της αεροδιακομιδής του Διονύση – Ραφαήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από τον καρδιοχειρούργο, Αυξέντιο Καλαγκό. Στο χειρουργείο όλα κύλησαν ομαλά, με τον μικρό να ξυπνάει μετά από δύο ώρες.

Νέος κύκλος προβλημάτων λόγω των ελληνικών νοσοκομείων
Στην Κωνσταντινούπολη, μετά και το πετυχημένο χειρουργείο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητη η χρήση του μηχανήματος, την έλλειψη του οποίου είχαν επικαλεστεί τα ελληνικά νοσοκομεία, προκειμένου να μην αναλάβουν τον Διονύση – Ραφαήλ. Πλέον, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, αφού ο μικρός είναι αναγκαίο να επιστρέψει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει για λίγες ημέρες τη θεραπεία του και ακολούθως να επιστρέψει στο σπίτι με την οικογένειά του. «Βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τη μητέρα μου. Ο σύζυγός μου είναι στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Κανονικά σήμερα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η αεροδιακομιδή του γιου μου, αλλά φαίνεται πως πάλι μας κοροϊδεύουν. Μέχρι χθες ίσχυε το οικονομικό πακέτο του ΕΟΠΥΥ και από σήμερα ξεκινά καινούριο. Πήραμε τηλέφωνο στην Αθήνα, αλλά δεν δέχονται τον μικρό στα νοσοκομεία. Στο “Αγία Σοφία” μας λένε ότι υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ Παίδων και το κρατάνε για ώρα έκτακτης ανάγκης, ενώ από το “Ωνάσειο” μας προτρέπουν να μείνουμε στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε η Βέρα Μυστρίδου.

Τόσο οι γονείς του παιδιού, όσο και οι συγγενείς με τους φίλους της οικογένειας έχουν πάρει πολλά τηλέφωνα στο Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να τρέξουν οι διαδικασίες και να επιστρέψει ο μικρός στην Ελλάδα. Προς το παρόν δεν έχουν λάβει καμία απάντηση και ουσιαστικά δεν γνωρίζουν γιατί κολλάει η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που ο Διονύσης – Ραφαήλ χειρουργήθηκε με επιτυχία και κάθε μέρα που περνάει αισθάνεται καλύτερα. «Από την προηγούμενη εβδομάδα μας… κορόιδευαν. Περιμέναμε απαντήσεις, αλλά τελικά δεν τις λάβαμε. Μεσολάβησαν και οι αργίες για το Πάσχα, οπότε το όλο θέμα πήγε ακόμα πιο πίσω. Ο γιος μου προχθές έλαβε οξυγόνο σε ποσοστό 65%, ενώ σήμερα του δίνουν μόλις 50%. Εδώ και μία εβδομάδα του δίνουν γάλα να πιει, καθώς έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία επιπλοκή στην υγεία του, οπότε περιμένουμε την αποσωλήνωση», διευκρίνισε η κα. Μυστρίδου.

Αεροδιακομιδή μέχρι την Πέμπτη, αλλιώς… νέος Γολγοθάς για το βρέφος
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η αεροδιακομιδή από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, καθώς στη συνέχεια η Τουρκία μπαίνει σε δεκαήμερο αργιών, όπου πολλοί τομείς θα… υπολειτουργούν. Αυτό εξήγησε η Βέρα Μυστρίδου, στο πλαίσιο των δηλώσεών της στην Politic: «Ο κ. Καλαγκός έχει φύγει από την Κωνσταντινούπολη και τον γιο μου τον προσέχει ο βοηθός του, που παράλληλα ενημερώνει και τον γιατρό. Ο κ. Καλαγκός έστειλε στην Ελλάδα όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του, σε σταθερή κατάσταση. Το χειρουργείο έγινε στις 4 Απριλίου και εμείς είμαστε ακόμα εδώ και περιμένουμε. Από το Υπουργείο Υγείας μας τόνισαν ότι προς το παρόν δεν έχουν καμία ενημέρωση. Στην Τουρκία θα μπουν σε δεκαήμερο αργιών, οπότε γίνεται κατανοητό πως τα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να γίνει επιτέλους η αεροδιακομιδή. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να χάσουμε άλλες δέκα ημέρες».

Η Βέρα Μυστρίδου και ο Φώτης Δήμου βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά τους τελευταίες πέντε μήνες, ωστόσο είναι χαρούμενοι που όλα κύλησαν ομαλά με το χειρουργείο του γιου τους. Παρόλα αυτά, επιθυμούν να ξεπεραστεί και το τελευταίο πρόβλημα της επιστροφής στην Ελλάδα, ούτως ώστε σύντομα να έχουν τον μικρό Διονύση – Ραφαήλ στην αγκαλιά τους. «Μιλάω στο παιδί μου συνέχεια. Είναι ξύπνιος. Ο γιατρός μας μιλάει κάθε μέρα με την Αθήνα και δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συμβαίνει. Μόλις γίνει η αεροδιακομιδή, ο μικρός θα μπει σε ΜΕΘ για μερικές ημέρες και μόλις αποσωληνωθεί το μόνο που θέλω είναι να μου δείξουν οι γιατροί το πώς θα μπορώ να τον ταΐζω. Μετά θα φύγουμε, να πάμε στο σπίτι μας. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε εγκλωβιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Νιώθω ότι οι γιατροί στην Ελλάδα φοβούνται να αναλάβουν τον γιο μου, παρότι χειρουργήθηκε με επιτυχία».

Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας είναι μεγάλα και γνωστά, με τα νοσοκομεία να έχουν περιορισμένο αριθμών κλινών ΜΕΘ, κάτι που κατά καιρούς έχουν αναδείξει -μέσω κινητοποιήσεων και ανακοινώσεων- οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Τώρα, ένα αγγελούδι που ξεπέρασε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα αναζητά κρεβάτι για λίγες ημέρες, ώστε αμέσως μετά να επιστρέψει στο σπίτι του και την οικογένειά του. Η παρέμβαση τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και των αρμόδιων φορέων κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε ο μικρός -αρχικά- να γυρίσει στην Ελλάδα και να τελειώσει μια και καλή το μαρτύριο που περνά ο ίδιος και η οικογένειά του εδώ και πέντε μήνες.