Βραδιά βιβλίου «Σύντομη Ιστορία των Πολεμικών Τεχνών» στο Περιστέρι

Βραδιά βιβλίου «Σύντομη Ιστορία των Πολεμικών Τεχνών» στο Περιστέρι. Η εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το βράδυ (8-12-2021) στο νέο δημαρχείο στο Περιστέρι και αφορούσε το βιβλίο «Σύντομη Ιστορία των Πολεμικών Τεχνών» του συγγραφέα Παναγιώτη Αναστόπουλου των εκδόσεων 24γράμματα

Η ιστοσελίδα CalendArt.gr που κάλυψε την παρουσίαση, με το άρθρο της προσδίδει δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη, ώστε να αντιληφθεί την εκπληκτική βραδιά, που κόντρα στους περιορισμούς και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έδωσε μια διαφορετική νότα στους προσκεκλημένους που παραβρέθηκαν.

Το CalendArt όπως αυτοπροσδιορίζεται είναι το σημείο συνάντησης μιας παρέας συμφοιτητών και φίλων που τους ενώνει, μεταξύ άλλων, η αγάπη για τον πολιτισμό και τις τέχνες:

Σε έναν φιλόξενο χώρο στο δημαρχείο Περιστερίου, που ενισχύθηκε από το γιορτινό κλίμα της εποχής, ο συγγραφέας Παναγιώτης Αναστόπουλος μας ξενάγησε σε ένα σύντομο, αλλά άκρως περιεκτικό ταξίδι στον κόσμο των πολεμικών τεχνών. Μέσα από το βιβλίο του, που δεν έχει τυχαία τον τίτλο «Σύντομη Ιστορία των Πολεμικών Τεχνών» (εκδόσεις 24γράμματα), μας παρουσίασε την γέννηση, την εξέλιξη αλλά και την διαμόρφωση των πολεμικών τεχνών, από τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Κίνας, μέχρι και την Κορέα και την Ινδία. Βέβαια δεν παραλείπει να αναφέρει και τις αξίες που πρέπει να υιοθετεί ένας δάσκαλος που επιχειρεί να ασχοληθεί με τις εν λόγω τέχνες.

Την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Αναστόπουλου, που έλαβε χώρα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, πλαισίωσαν εκλεκτοί ομιλητές που αναφέρθηκαν σε επιλεγμένες θεματικές γύρω από το βιβλίο και τις πολεμικές τέχνες. Αυτοί ήταν ο συγγραφέας Κυριάκος Μέλλος, η εικαστικός και εκπαιδευτικός στην Σχολή Καλών Τεχνών Ερμιόνη Δελή, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Χριστοδούλου, ο αστυνομικός, εκπαιδευτής αυτοάμυνας και αντιπρόσωπος του Koei Kan karate Do Θεόδωρος Απατζής και ο Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Καμνής.

Βράβευση του Παναγιώτη Αναστόπουλου από την International Action Art

Ο Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Καμνής ανέλαβε… καθήκοντα συντονιστή της παρουσίασης, ενώ ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Ο κύριος Τσούκαλης στάθηκε στο έργο του οργανισμού International Action Art και παράλληλα εκθείασε το συγγραφικό εγχείρημα του Παναγιώτη Αναστόπουλου : «Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι το τεράστιο έργο του. Το International Action Art πήρε την απόφαση να τιμήσει αυτό το εκπληκτικό βιβλίο, γιατί δεν είναι μια σύντομη ιστορία (των πολεμικών τεχνών), είναι μελετημένη από έναν άνθρωπο που δίνει σημασία και στην τελευταία λεπτομέρεια και η τιμητική διάκριση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον συγγραφέα».

Οι πολεμικοί χοροί στο πέρας της ιστορίας
Τη σκυτάλη και το μικρόφωνο πήρε ο συγγραφέας Κυριάκος Μέλλος, ο οποίος προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά στην εννοιολογική σημασία και εξέλιξη των πολεμικών χορών σε όλο τον κόσμο, με τη συνοδεία σχετικών βίντεο. Ο συγγραφέας μίλησε για τον πολεμιστή- χορευτή, την παράλληλη ανάπτυξη των πολεμικών χορών με τις αντίστοιχες τέχνες και την αξία τους ως ψυχολογική προετοιμασία και θρησκευτική ευγνωμοσύνη. Αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε: «Εγώ θεώρησα σωστό πως έπρεπε να εκδοθεί το βιβλίο γιατί μου άρεσε σαν ιδέα και ο τρόπος που αναπτύχθηκε. Ήθελα να βγει στο φως αυτή η συγγραφική πλευρά του Παναγιώτη, γιατί αυτό το βιβλίο μας δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο κλεφτά στον εσωτερικό και πνευματικό του κόσμο».

Οι ρίζες των πολεμικών τεχνών και το σήμερα
Η Δρ Ερμιόνη Δελή, χαριτολογώντας, αρχικά δήλωσε πως «δε λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή. Όταν σε έναν τίτλο βιβλίου υπάρχει η λέξη τέχνες δε μπορώ να μην υπάρχω και εγώ». Παράλληλα στάθηκε στο έργο του Παναγιώτη Αναστόπουλου ως μέλος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, αλλά και στην εκτενή και δημιουργική συνεργασία της με το εν λόγω μουσείο. Η κ.Δελή στην ομιλία της ανέλυσε σε βάθος τις ρίζες των πολεμικών τεχνών στον αρχαίο κόσμο, με αναφορές στο βιβλίο του συγγραφέα, ενώ σχετικά με τις παιδαγωγικές πλευρές του συγγράμματος είπε: «Ο συγγραφέας προσπαθεί να αφυπνίσει δασκάλους κα μαθητές, οτι ο σκοπός των πολεμικών τεχνών, μέσα από την ιστορία τους, από την σωματική άσκηση και τον έλεγχο της τεχνικής, ήταν η αυτοσυγκράτηση. Κάτι που στις μέρες μας, δεν διδάσκεται».

Μια βαθιά εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με την καταγωγή των πολεμικών τεχνών
Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Απατζής μίλησε για την φιλική σχέση που ανέπτυξε με τον Παναγιώτη Αναστόπουλο μέσα από το πεδίο των πολεμικών τεχνών και αναφέρθηκε στην συνεισφορά του στην έρευνα που πραγματοποίησε ο συγγραφέας για την υλοποίηση του βιβλίου: «Το παρόν βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια βαθιά εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με την καταγωγή των πολεμικών τεχνών. Δέχθηκα με μεγάλη χαρά και τιμή την πρόσκληση να επικαιροποιήσω τις γνώσεις που παρατίθενται στο βιβλίο. Μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα μνημονιακό τεύχος, καθώς πρωτοτυπεί χωρίς να το ήθελε. Δεν ξέρω αν υπάρχει παρόμοιο βιβλίο που γεφυρώνει χρονικά τον ελληνισμό με τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες».

Η αλληγορική αξία του μαχητή ανά τους αιώνες
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο οποίος ανέλυσε την αλληγορική αξία του μαχητή και πως παρατίθεται αυτή στο βιβλίο. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ποτέ δεν περίμενα σε αυτό το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου να υπάρχει η οικουμενική φιλοσοφία όλου του παγκόσμιου κοινωνικού ιστού. Δεν έχω ιδέα από πόλεμο, από πολεμικές τέχνες. Πίσω όμως από την τόση τρομερή λεπτομέρεια, υπάρχει μια παραπάνω φιλοσοφία που πρέπει να αντικρίσουμε όλοι. Όλοι είμαστε πολεμιστές -μαχητές, ο καθένας με τον δικό του τρόπο».

«Ο συγγραφέας επιχειρεί να αφυπνίσει τους δασκάλους και τους μαθητές των πολεμικών τεχνών»
Ο Ιωάννης Καμνής , αφού άφησε προσωρινά τον ρόλο του συντονιστή, μίλησε για την υπόσταση του δασκάλου και την παιδαγωγική αξία και φιλοσοφίες που συμπεριλαμβάνει το βιβλίο, όπως αυτές διαμορφώνονται με την ενασχόληση στο πεδίο των πολεμικών τεχνών: «Η ανήσυχη φύση του συγγραφέα ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το οποίο, ως αγώγιμο υλικό, μεταφέρει σκέψεις και προβληματισμούς, ανοίγοντας διάλογο με το μέλλον. Ο συγγραφέας επιχειρεί να αφυπνίσει τους δασκάλους και τους μαθητές των πολεμικών τεχνών, υπενθυμίζοντας τον σκοπό τους, που είναι η καλλιέργεια του πνεύματος μέσα από την άσκηση, η αυτοπροστασία με απόλυτο έλεγχο της τεχνικής δυνατότητας απέναντι σε κατώτερο αντίπαλο καθώς και αυτοσυγκράτηση».


Ένα βιβλίο με προσωπικά συμπεράσματα και πρωτογενείς θεωρήσεις
Την εκδήλωση έκλεισε φυσικά ο συγγραφέας Παναγιώτης Αναστόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του, από το οποίο παρουσίασε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία και κεφάλαια: «Είναι ένα βιβλίο του οποίου το υλικό δεν μπορούμε να πούμε πως είναι πρωτογενές, έχει όμως προσωπικά συμπεράσματα και πρωτογενείς θεωρήσεις, βασιζόμενο σε ιστορικά γεγονότα. Δυσκολεύτηκα στο να δώσω μια ερμηνεία του τι είναι πολεμική τέχνη, τι είναι η τέχνη του πολέμου και τι είναι σαν άθλημα η πολεμική τέχνη στις μέρες μας. Συνήθως ακούγοντας τις λέξεις πολεμικές τέχνες, το μυαλό μας πάει στην Ιαπωνία, σε ανατολικές χώρες ή σε πιο μοντέρνα δείγματα όπως το MMA. Όμως, μέσα από έρευνα, συμπεραίνουμε πως ο πυρήνας των πολεμικών τεχνών ξεκίνησε από την Ελλάδα».

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε η υπογραφή και αφιέρωση των βιβλίων των αναγνωστών από τον συγγραφέα.

Πηγή: calendart.gr

Διαβάστε σχετικά:

“Σύντομη ιστορία των πολεμικών τεχνών” – Παναγιώτης Αναστόπουλος εκδόσεις 24γράμματα

Διαβάστε επίσης:

Τι έγινε με το Γιώργο Τράγκα στο Σωτηρία; – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ας θυμηθούμε: Η εξέλιξη στην ασφάλεια των αυτοκινήτων -Του Παν. Αναστόπουλου

Δείτε επίσης :