Βιβλιοπαρουσίαση: Ελλάδα και Πολωνία στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η πρόσφατη βοήθεια της φίλης και συμμάχου Πολωνίας κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές που υπέστη η Ελλάδα μας, αρωγή υψηλού επιπέδου και αποτελεσματικότητας, κατέδειξε ότι δεσμοί ουσιώδους εγκαρδιότητας οικοδομούνται και συντηρούνται σε στιγμές δοκιμασίας μεταξύ κρατών, ανεξαρτήτως της διαμεσολαβούσας γεωγραφικής απόστασης. Οι κρίσεις βεβαίως, δεν είναι το αποκλειστικό βαρόμετρο των διμερών σχέσεων, καθώς υπογραμμίζεται από άλλη, παράλληλη εξέλιξη εξίσου θετικού προσήμου: είναι ήδη καταγεγραμμένη η ευχάριστη έκπληξη της εκθετικής ανόδου του αριθμού των Πολωνών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Το Πολεμικό Μουσείο, με ενεργό συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), προχώρησε στην έκδοση μίας συλλογικής εργασίας (2020) με ειδικευμένη θεματολογία από την προπολεμική Ευρωπαϊκή Ιστορία, η οποία τιτλοφορείται:

«Ελλάδα και Πολωνία στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου /Κατά Κλάδο περιπτωσιολογική εξέταση της πολεμικής προπαρασκευής δύο ευρωπαϊκών κρατών του Μεσοπολέμου».

Το βιβλίο προλόγισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Γεώργιος Ραχμανίδης (πτυχιούχος Ιστορίας από το ΕΚΠΑ και ο ίδιος), ενώ επίσης στην εισαγωγή περιλαμβάνεται χαιρετισμός του υποστράτηγου ε.α. κου Π. Αναστόπουλου, τότε μέλους (Συμβούλου) του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου και συγγραφέα.

Το συλλογικό αυτό έργο, εκπόνησαν οι παρακάτω συγγραφείς:

Ο Κ. Βλάσσης, συντάκτης του πρώτου κειμένου, επικεντρώνεται στους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς και στις ανάλογες επιδόσεις του ελληνικού στρατού, με συγκριτικές αναφορές στα πολωνικά αντίστοιχα μεγέθη και στις σχέσεις των δύο κρατών επί του επίμαχου πεδίου. Έμφαση δίδεται στην αξιολόγηση του ρόλου της Γαλλίας και του ΗΒ, πτυχή η οποία σχολιάζεται και στην δεύτερη συνεισφορά.

Ο Ν. Χατζηϊωακείμ παραθέτει εκτενώς το διπλωματικό υπόβαθρο της περιφέρειας της ευρύτερης Ανατολικής Ευρώπης κατά τις παραμονές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και αναλύει τις συνθήκες συγκρότησης του πολωνικού πολεμικού ναυτικού, επεκτεινόμενος στην περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο Η. Καλύβας έχει συγγράψει το τρίτο (κατά σειρά παρουσίασης) κείμενο του συλλογικού τόμου, πραγματευόμενος την ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με κύριο υλικό πολωνικής προέλευσης (σχεδίασης και κατασκευής).

Ο Η. Καλύβας συνδύασε θεωρητικά εργαλεία από τον χώρο της Πολιτικής Επιστήμης με παραδοσιακή αφήγηση ως προς την τεχνική έκφανση του θέματος σε μία ολοκληρωμένη καινοτόμο μονογραφία Αεροπορικής Ιστορίας, αποτυπώνοντας το κλίμα των πρωτοποριακών προσεγγίσεων του ευρύτερου πεδίου της Στρατιωτικής Ιστορίας, εκεί που κινούνται οι τρέχουσες διεθνείς ιστοριογραφικές τάσεις κριτικής ανανέωσής του.

Η ευμενέστατη υποδοχή του από πλευράς της πολωνικής πρεσβείας, υπ’ όψιν της οποίας τέθηκε, επρόκειτο να επιστεφθεί διά της παρουσίασης του έργου κατά την ετήσια δεξίωση που παραθέτουν την ημέρα εορτασμού των Πολωνικών Ένοπλων Δυνάμεων οι εξαιρετικά δραστήριοι Ακόλουθοι Άμυνας της πρεσβείας (ως πρόσφατα ο συνταγματάρχης κος Z. Rybka και στο εξής ο ομοιόβαθμος διάδοχός του κος J. Kurdziałek), με την συμβολή της ελληνομαθούς Μορφωτικής Ακολούθου κας Justina Slowik, υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του κου Πρέσβεως ασφαλώς. Οι ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε αναβολή, αλλά όχι ματαίωση, της εκδήλωσης.

Παράλληλα, ελήφθη μέριμνα ώστε να δωρισθούν αντίτυπα του βιβλίου σε επιλεγμένες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του ΑΠΘ κος Ι. Μουρέλος, ο οποίος μελέτησε το έργο, ανήρτησε στα μέσα Φεβρουαρίου 2021, εκτενή και άκρως τιμητική βιβλιοπαρουσίασή του, η οποία φιλοξενήθηκε στην έγκριτη διαδικτυακή επιθεώρηση Ιστορίας Clio Turbata.

Το βιβλίο αυτό, το οποίο συνεγράφη με μόνη δαπάνη τα έξοδα έκδοσής του, ως επετειακή έκδοση, έχοντας κατά νου την συμπλήρωση 80 ετών από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα φτάσει εύκολα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό μέσω της αναρτημένης και δωρεάν προσβάσιμης ψηφιοποιημένης εκδοχής του που αναρτήθηκε από τους συγγραφικούς συντελεστές στο μείζον διεθνές αποθετήριο Academia.

Ας θυμηθούμε: Η καταστροφή της Σμύρνης