Το Κόσοβο καλεί το ΝΑΤΟ να επέμβει

Μια εύθραυστη ειρήνη έχει διατηρηθεί στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-99 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει την αλβανική πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο τοποθετούν οδοφράγματα στα σύνορα με τη Σερβία για να εμποδίσουν την προμήθεια αγαθών που προορίζονται για το Κόσοβο. Τα περισσότερα από τα προϊόντα περνούν μέσω σερβικού εδάφους.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου προέτρεψε τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να επέμβουν, αφού οι Σέρβοι διαδηλωτές της μειονότητας απέκλεισαν δρόμους και άγνωστοι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία το Σαββατοκύριακο εν μέσω αυξανόμενων εθνοτικών εντάσεων στο βορρά. Σε συνέντευξη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ζήτησε από τη Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, να εγγυηθεί την «ελευθερία μετακίνησης», καθώς κατηγόρησε «εγκληματικές συμμορίες» για το μπλοκάρισμα δρόμων, μεταδίδει το CNNi.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ, συναντήθηκε στην Πρίστινα με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι καλώντας τις δύο πλευρές να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ενώ ήταν στο Βελιγράδι ζήτησε να έχει η ειρηνευτική δύναμη το δικαίωμα να αναπτύξει 1000 Σέρβους στρατιώτες στο Βόρειο Κόσοβο, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ1244. Οι Σέρβοι του Βορείου Κοσόβου δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται προστατευμένοι, την ώρα που οι Αλβανοί ελπίζουν ότι η διεθνής κοινότητα θα αποφύγει μια νέα ανοιχτή διαμάχη.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου απαιτούν το δικαίωμα στην αυτονομία και στη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών, ενώ η ΕΕ θέλει η Σερβία να αρχίσει την διαδικασία αναγνώρισης, ώστε το Κόσοβο να μπορεί να είναι μέλος σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της EULEX. «Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις κατά της EULEX ή τη χρήση βίαιων, εγκληματικών πράξεων στο βορρά του Κοσόβου. Οι Σέρβοι πρέπει να απομακρύνουν αμέσως τα οδοφράγματα. Η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί. Η EULEX θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις αρχές του Κοσόβου και την KFOR» έγραψε στο twitter ο Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε Σέρβικες περιοχές

Ένταση στα Βαλκάνια πυροδοτεί η «Δημοκρατία του Κοσόβου»

Το πισωγύρισμα της Σουηδίας – Του Παν. Αναστόπουλου