Το πισωγύρισμα της Σουηδίας – Του Παν. Αναστόπουλου

Το κοινωνικό πρόσωπο της Σουηδίας του 20ού αιώνα, υπήρξε παγκόσμιας ακτινοβολίας παράδειγμα πολιτισμού, όσο τουλάχιστο είναι δυνατός ένας τέτοιος πολιτισμός στην παρούσα ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας. Έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα να καλύπτονται από δάση. Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και μεταλλεύματα. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Στη χώρα ζουν πολλές μεταναστευτικές κοινότητες και μέχρι πρότινος ήταν η κατ’ εξοχήν χώρα του Ασύλου για καταδιωκόμενους.

Ο πρωθυπουργός της Όλαφ Πάλμε, που συμμετείχε στη δεκαετία του 1980 στην Πρωτοβουλία των Έξι κατά των πυρηνικών όπλων και του κινδύνου πυρηνικού πολέμου, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, πλήρωσε πιθανότατα με τη ζωή του τις ιδέες του ιδίου και της χώρας του, δολοφονηθείς στους δρόμους της Στοκχόλμης.

Ήταν για πολλά χρόνια μια από τις πιο ομοιογενείς χώρες στον κόσμο. Σήμερα, όμως, πάνω από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Σουηδίας -το 20% του πληθυσμού- προέρχονται από μετανάστευση. Ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε μέσα σε είκοσι χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, προέρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης. Τελικά η ενσωμάτωση, του πρότυπου Σουηδικού προγράμματος, απέτυχε.

Αυτό όμως που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, μηδενίζει όλο το πρότερο μεγαλειώδες στάτους και δημιουργεί αμφιβολίες για τη δημοκρατικότητα και τις ανθρώπινες αξίες που διατράνωνε η Στοκχόλμη. Δυστυχώς, υπέκυψε στις πιέσεις, καταργώντας στην πράξη τις αρχές του ασύλου, των δημοκρατικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιφρονώντας κραυγαλέα την ίδια τη δική της κρατική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Πακετάρισε και έστελε στην Τουρκία τον Μαχμούτ Τατ, Κούρδο οδηγό λεωφορείου από το Ντερσίμ της Τουρκίας, αφού του ανακοίνωσε ότι απορρίπτεται η αίτηση ασύλου που είχε κάνει προ ετών και ότι η παραμονή του στη χώρα συνιστά απειλή. Τον έστειλε στις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, που, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τον καταζητούσαν για «τρομοκρατία», αφού κατηγορείται για τη συμμετοχή του στο Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σουλτάνο, η Στοκχόλμη του έχει υποσχεθεί να του στείλει 73 πρόσφυγες, αλλά και να αλλάξει την εσωτερική της «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, ώστε η Τουρκία να επιτρέψει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο εκδοθείς είπε ότι η μόνη πράξη στην οποία συμμετείχε ήταν δύο «δημοκρατικές διαμαρτυρίες». «Ως ένας συνηθισμένος πολίτης, πήρα το μέρος των καταπιεσμένων και υποστήριξα τον δημοκρατικό αγώνα. Αν αυτό είναι τρομοκρατία, ναι είμαι τρομοκράτης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μαχμούτ Τατ είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 6,5 ετών ως μέλος του PKK, μιας οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αφού συνελήφθη από τη σουηδική αστυνομία και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης στη Μέλνταλ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροπλάνο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Το Anadolu ανέφερε πως ο άνδρας, που έφθασε στη Σουηδία το 2015 για να διαφύγει από την εκτέλεση της ποινής του, είχε καταθέσει εκεί αίτημα ασύλου το οποίο όμως «απορρίφθηκε».

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η σημερινή πολιτική ελίτ της Σουηδίας, ενεργώντας στην πράξη για τα συμφέροντα των αφεντικών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και όχι ως εντεταλμένος του σουηδικού λαού, αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει στους ίδιους τους Σουηδούς πολίτες να αποφασίσουν με δημοψήφισμα, αν θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι πολίτες, δυστυχώς παρακολουθούν αδιάφοροι αφού έχει επικρατήσει ότι δεν υπάρχουν πλέον άξιοι, ικανοί και έντιμοι πολιτικοί.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ράμα πήγε να ενημερώσει το αφεντικό του μετά τις προσβολές

Τ΄αγγειά γινήκαν θυμιατά… – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ινδία: Καλώδιο έπεσε πάνω σε ελεγκτή εισιτηρίων (ΒΙΝΤΕΟ)