Τα σημερινά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν – Του Παν. Αναστόπουλου

Τα σημερινά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν - Του Παν. Αναστόπουλου

Η σημερινή γενιά παιδιών πάσχει από έλλειψη συγκέντρωσης που προβληματίζει γονείς, δασκάλους και ερευνητές. Και μιλάμε για όλα τα παιδιά της σύγχρονης κοινωνίας μας και όχι μόνο για τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Όλα τα παιδιά δυσκολεύονται αρκετά να συγκεντρωθούν και να διατηρήσουν την προσοχή τους εστιασμένη, για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τι είναι αυτό όμως που συμβάλλει στην όξυνσή του προβλήματος;

Πρώτα απ’ όλα, η ψηφιακή τεχνολογία και ιδίως το κινητό τηλέφωνο, έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα διαρκούς διέγερσης. Τα παιδιά βομβαρδίζονται διαρκώς με πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια και άλλες μορφές ψηφιακής ψυχαγωγίας. Έτσι, έχουν εθιστεί στη γρήγορη εναλλαγή εικόνων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ικανότητά τους να επικεντρωθούν σε ένα μόνο έργο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ανθρώπινες σχέσεις πια συμβαίνουν, διαδραματίζονται, σε μια οθόνη, είτε αφορά στη χρήση μηνυμάτων, στο κινητό, στο tiktok ή στο instagram. Δεν υπάρχη ζωντανή επαφή, αλληλεπίδραση.

Δεύτερον, τα παιδιά σήμερα ζουν πιο ξέφρενη ζωή από ποτέ άλλοτε. Πολλά παιδιά συμμετέχουν σε πολλαπλές εξωσχολικές δραστηριότητες, γεγονός που μπορεί να τα αφήσει να αισθάνονται καταβεβλημένα και εξαντλημένα. Αυτό μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται στο σχολείο και στο σπίτι.

Τρίτον, οι κακές συνήθειες ύπνου είναι επίσης ένας παράγοντας που οξύνει το έλλειμμα προσοχής. Πολλά παιδιά δεν έχουν επαρκή ύπνο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη πριν από τον ύπνο ή η έλλειψη μιας σταθερής ρουτίνας.

Τέταρτον, η ανεπαρκής διατροφή μπορεί εξίσου να συμβάλει στην έλλειψη συγκέντρωσης των παιδιών. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή κατάρρευση και δυσκολία συγκέντρωσης. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πλήρη τρόφιμα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συγκέντρωση.

Πέμπτον, μερικές φορές η διαφωνία με έναν φίλο, η απώλεια μιας σημαντικής σχέσης ή παρόμοιες δυσκολίες μπορεί να προκαλέσουν τα παιδιά να αποσυρθούν. Αυτό είναι συχνά μια προσωρινή και φυσιολογική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Μιλώντας στο παιδί σας μπορεί να αποκαλύψετε την αιτία της απόσυρσης και να ελευθερώσετε την επιθυμία του παιδιού σας να είναι ενεργός συμμετέχων σε τυπικές κοινωνικές σχέσεις. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αρχίσουν να ελέγχουν το φόβο τους για διάφορες κοινωνικές καταστάσεις είναι να δείξετε κατανόηση για τον φόβο τους.

Τέλος, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο θόρυβος και οι περισπασμοί μπορούν να καταστήσουν δύσκολη τη συγκέντρωση των παιδιών. Για παράδειγμα, μια θορυβώδης αίθουσα διδασκαλίας ή ένας ακατάστατος χώρος εργασίας μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην εργασία τους.

Συμπερασματικά, η έλλειψη συγκέντρωσης στα σημερινά παιδιά είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα που μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Είναι ζωτικής σημασίας για τους κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να συγκεντρωθούν και να ευδοκιμήσουν.

Ας διδάξουμε στα παιδιά να είναι σχετικά ευχάριστα στη συζήτηση, στην παρέα και την οπτική ζωής που προσφέρουν. Παιδιά που είναι συνεχώς σαρκαστικά, ειρωνικά, θλιμμένα, γκρινιάρικα δύσκολα έλκουν φίλους.

Το πρόβλημα με κάποια χρονίως απομονωμένα παιδιά συχνά ανάγεται σε δυσκολίες στο σπίτι. Αν η καθημερινότητα στο σπίτι αποτελείται από φωνές βρισιές, κακοποίηση ή παραμέληση (π.χ. απουσία οποιασδήποτε επικοινωνίας με το παιδί), το παιδί συχνά δεν κατέχει τις λέξεις ή τα ερεθίσματα για να αναπτύξει μια ευγενική, ισορροπημένη συζήτηση με συνομήλικούς του. Είναι πολύ χρήσιμο να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε, να έρθει το παιδί σας σε επαφή με άλλα παιδιά. Μπορείτε να κανονίσετε με άλλους γονείς και να δρομολογήσετε μια συνάντηση στο σπίτι σας με 1-2 παιδιά (ειδικά αν το παιδί έχει έντονη συστολή) ή να επιδιώξετε να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο.

Παν. Αναστόπουλος