Σοφία Μπεκατώρου: Ολυμπιονίκης ψυχής!

Ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την Ελληνική γνώμη είναι η καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου, που έφερε στο φως και την προσωπική της ιστορία και αναρωτιέμαι πόσες άλλες Σοφίες υπάρχουν εκεί έξω που είτε φοβούνται, είτε δειλιάζουν, είτε θεοποιούν το θύτη τους για να μη χάσουν τη θέση τους σε εν δυνάμει ευκαιρίες συμμετοχής σε άκρως σημαντικές εκδηλώσεις του αθλήματος που υπηρετούν και στρέφουν το ηθικό περίστροφο απέναντι στον εαυτό τους. Σοφία Μπεκατώρου: Ολυμπιονίκης ψυχής! είναι ο τίτλος του άρθρου που τόλμησε και το ανάστημα της ψυχής της έκανε παγκόσμιο ρεκόρ εντιμότητας και λεβεντιάς, αφού κατέρριψε κάθε φόβο! Υπάρχει άμεση ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Ο κύριος στόχος όλων των συνεργειών και των φορέων προστασίας της παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού που υποστηρίζονται από προγράμματα της Ε.Ε., είναι  αφενός να ωθήσουν τα παιδιά-αθλητές που κακοποιούνται σεξουαλικά να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν και αφετέρου οι ενήλικες γονείς, προπονητές, να εκπαιδεύσουν το παιδί τους, την ομάδα, τους αθλητές τους να αντιλαμβάνονται πότε πάει κάποιος να υπερβεί τα όρια και να τους εκμεταλλευτεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου (γενν. 26 Δεκεμβρίου 1977) είναι Ελληνίδα ιστιοπλόος, αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470.[2] Μετά την αποχώρηση της Αιμιλίας Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997. Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταγματάρχης (ΜΧ) του Στρατού Ξηράς. Υπήρξε παντρεμένη με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία 470 με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, το Δημήτρη Κοσματόπουλο και την Τζώρτζια Κοσματοπούλου. Η Σοφία αποτελεί την καλυτερη Ελληνίδα αθλήτρια μέχρι σήμερα με βάση τις διεθνείς της διακρίσεις.

Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε στη Μύκονο ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας μονομαχία (Grecotel Dream Race) από 14 ως 17 Αυγούστου 2005 κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερα Ελληνικά πληρώματα απαρτιζόμενα από παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες βρέθηκαν αντιμέτωπα με τέσσερα από τα καλύτερα διεθνή πληρώματα του διασημότερου ιστιοπλοϊκού αγώνα στον κόσμο, του America’s Cup. Στόχος του Grecotel Dream Race ήταν να προωθηθεί η ιστιοπλοΐα κυρίως στους νέους και να δοθούν 3 υποτροφίες και 3 σκάφη σε 3 αθλητές του νησιού.

Συγχαρητήρια στη Σοφία Μπεκατώρου για όλη αυτή τη δύναμη ψυχής που βρήκε, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά, για να μιλήσει απροκάλυπτα για το βίωμα της και να προβληματίσει την κοινωνία και όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού. Επιτέλους κάποιος έκανε την αρχή όλα αυτά τα “ανδρείκελα” να σκεφτούν ακόμη μία φορά τις συνέπειες του νόμου, τι αληθινά τους περιμένει αν παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές.

Είχα τη τύχη τον προηγούμενο μήνα να παρακολουθήσω μία ημερίδα για την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στον αθλητισμό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το τμήμα Επιστήμης  Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το τμήμα Πληροφορικής του Α.Π.Θ.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το webinar.

https://youtu.be/Krc7FkGO4bg

Συγχαρητήρια στους φορείς διοργάνωσης, γιατί από εκείνη την ημέρα και ύστερα είμαι πολύ πιο παρατηρητική, πολύ πιο υποψιασμένη και ναι, θέλω ασφαλές περιβάλλον σε κάθε πεδίο της ζωής. Να μην υπάρχει χώρος μη ελεγχόμενος στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ας δημιουργηθεί ένα νέο όργανο μυστικής Αθλητικής αστυνομίας στους συγκεκριμένους χώρους και ας προστατέψουμε τα παιδιά μας, τους φίλους μας την οικογένεια μας από τα αδηφάγα εμμονικά όντα που μπροστά στην ανήθικη αχόρταγη σεξουαλική τους μανία και ηδονή, καταστρέφουν παιδικά κορμάκια και ζωές.

Το δρόμο που χάραξε η Σοφία, ας τον ακολουθήσουν κι άλλες “εγκλωβισμένες” ψυχές.

Ένα τραγούδι αφιερωμένο σε κάθε παιδί, γυναίκα, άνδρα, άνθρωπο που αγωνίζεται να σπάσει τα δεσμά του φόβου του. “Συγχωρώ”, ο τίτλος του Ισπανικού τραγουδιού με την απόδοση στην Ελληνική γλώσσα και με μία ευχή. Να συγχωρήσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους! Δε φταίνε αυτοί για το καθεστώς ενός επιβεβλημένου O. M.E.R.T.A. Θα βοηθήσει και η νέα κοινωνική αντίληψη απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, που θέτει νέα αυστηρά όρια και παραδειγματική τιμωρία στους “ανήθικους παραβάτες” Τέρμα στη σιωπή, ΝΑΙ στη ζωή με αξιοπρέπεια εντιμότητα και ανθρωπιά! Αξιότιμη ΚΥΡΙΑ, Σοφία Μπεκατώρου έκανες την αρχή και ξεκινά μία νέα εποχή, καλύτερη και πιο δίκαιη για όλους!