Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήMedia«Άναψε φωτιές» η έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

«Άναψε φωτιές» η έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece».

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε, μέσω ανακοίνωσής του, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση «κόλαφο».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κείμενο της έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Όπως επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση, στην έκθεση αναφέρεται πως η ούτως ή άλλως συστημική κρίση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, εξαιτίας των προσπαθειών της κυβέρνησης της ΝΔ να φιμώσει τις επικριτικές κι αντίθετες φωνές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η έκθεση διαπίστωνε ότι οι εφημερίδες και οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται ιδεολογικώς στο πλευρό της αντιπολίτευσης ή ακόμα και τηρούν ουδέτερη στάση, γίνονται από την κυβέρνηση αντικείμενο άνισης μεταχείρισης, υπονομεύοντας τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες.

«Ακόμα διαπιστώνεται ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ξένοι ανταποκριτές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εδώ γίνεται λόγος για προσπάθειες της κυβέρνησης που έπεσαν στο κενό να υπονομεύσει και να απαξιώσει τη δουλειά των ανταποκριτών με τους προϊσταμένους τους στην πατρίδα τους, γράφοντας στους αρχισυντάκτες τους για να αμφισβητήσουν την αλήθεια των ρεπορτάζ τους», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για τη «σκανδαλώδη» λίστα Πέτσα, την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τη «μεροληπτική κάλυψη» του μεταναστευτικού, τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου, καθώς και την έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της κάλυψης διαδηλώσεων, με ειδικές αναφορές σε επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ από ακροδεξιές ομάδες.

Από πλευράς ΝΔ ο κ. Οικονόμου σχολίασε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, αναζητά σανίδα σωτηρίας από την πολιτική του απαξίωση στο ψέμα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θυμούνται άριστα πόσο πάσχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καθυποτάξει τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι διαγωνισμοί των «βοσκοτοπιών» είναι πολύ πρόσφατοι για να ξεχαστούν».

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί το «ναδίρ» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή στα σημαντικά προβλήματα της χώρας όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις των αρχών, η πρόοδος των ερευνών εμφανίζεται αργή και στερείται στοιχειώδους διαφάνειας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χρονοβόρα έρευνα για τις απειλές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και οδήγησε σε δυσπιστία ως προς την ικανότητα ή την προθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα.

Η συστημική κρίση που πλήττει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να «ελέγξει το μήνυμα» και να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές. Αυτό έχει συμβάλει σε μια πολιτικά πολωμένη και κατακερματισμένη αγορά μέσων ενημέρωσης. Οι εφημερίδες και οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται ιδεολογικά στο πλευρό της αντιπολίτευσης ή τηρούν ουδέτερη στάση, γίνονται από την κυβέρνηση αντικείμενο άνισης μεταχείρισης, υπονομεύοντας τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες. Αυτό έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την έλλειψη διαφάνειας γύρω από την κατανομή της κρατικής διαφήμισης και την κατανομή της με βάση τις καθιερωμένες κομματικές γραμμές.

Το ρεπορτάζ σχετικά με την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων (pushbacks) και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της ΕΕ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι συνδέονται με την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την απροθυμία της να δεχτεί τον δημόσιο έλεγχό της, γεγονός που οδηγεί σε εμπόδια στην ενημέρωση, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, περιορισμό της πρόσβασης, παρακολούθηση και παρενόχληση.

Τα ρεπορτάζ συγκεντρώσεων και διαπαρτυριών είναι ένας άλλος ιδιαίτερα προβληματικός τομέας της δημοσιογραφικής πρακτικής στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις τόσο από τις αρχές επιβολής του νόμου όσο και από διαδηλωτές. Οι συνομιλητές μας έδωσαν παραδείγματα δημοσιογράφων που συνελήφθησαν, δέχθηκαν επιθέσεις και εμποδίστηκαν από την αστυνομία να κάνουν ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι δημοσιογράφοι που ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής σημείωσαν ότι δεν φορούν διακριτικά Τύπου για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με διαδηλωτές και την περαιτέρω διακινδύνευση της ασφάλειάς τους. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να μεταδίδουν με ασφάλεια ρεπορτάζ από διαδηλώσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε έλλειψη επαρκούς προστασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι νομικές απειλές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών αγωγών και των στρατηγικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs), καθώς και της απειλής άσκησης αυτών, με στόχο κυρίως δημοσιογράφους που αναφέρονται στη διαφθορά και σε κυβερνητικά επικριτικά μέσα. Οι περιορισμένοι πόροι των Ελλήνων δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης έχουν ως αποτέλεσμα τέτοιες νομικές απειλές πιθανόν να οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία.

Διαβάστε επίσης:

Ας θυμηθούμε: 24 Μαρτίου 1999 – Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας

Έκλεψαν 10 προτομές ηρώων από το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά




- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments