Παγώνουν δύο μεγάλα γεωστρατηγικά έργα

Φαίνεται ότι ο στόχος που είχε ορίσει η κυβέρνηση, να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος μεταφοράς, αλλά και παραγωγής ενέργειας, με μεγάλα γεωστρατηγικά έργα δεν είναι πλέον εφικτός μετά το διπλό χτύπημα που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ήδη η ΗΠΑ έλαβαν απόφαση να άρουν την υποστήριξή τους στον αγωγό φυσικού αερίου, αρχικά μέσω ενός non paper και στη συνέχεια με διευκρινιστικές δηλώσεις, που για μας είχε όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική σημασία. Ο ουσιαστικός λόγος είναι για να μην προκαλούνται εντάσεις, που ερμηνεύεται και ως κίνηση κατευνασμού της Τουρκίας, για την οποία ο αγωγός αποτέλεσε εξαρχής “κόκκινο πανί”.

Και δεν έφτανε αυτό, ακολούθησε η απόφαση της εταιρίας εκμετάλλευσης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Κρήτης, να παγώσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, που ήταν προγραμματισμένες για φέτος τον χειμώνα. Η απόφαση της κοινοπραξίας, πάντως, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως έκπληξη, υπό την έννοια ότι η αρνητική συγκυρία στη διεθνή αγορά υδρογονανθράκων οδηγεί τις εταιρείες να στρέφονται σε πιο ώριμα projects, με μικρότερες τεχνικές δυσκολίες και πιο περιορισμένο ρίσκο.

Στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, οι εργασίες από τις εταιρίες συνεχίζονται κανονικά, αφού μάλλον θεωρούν ασφαλέστερο το περιβάλλον, καθώς στο παρελθόν δεν έλειψαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών από τη χώρα μας, οι οποίες αποτύπωναν το κλίμα σκεπτικισμού απέναντι στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Διαβάστε επίσης:

Ας θυμηθούμε: Πότε έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα

Δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος (5) – Του Παν. Αναστόπουλου