Οι επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου στην Ελληνική διατροφική αγορά-Του Θανάση Μανουσάκη

Ανησυχία αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά τον συνεχιζόμενο ρωσοουκρανικό πόλεμο, οι τιμές των τροφίμων, ειδικότερα στον κλάδο της αρτοποιίας, δεν πρόκειται να παρουσιάσουν περαιτέρω αύξηση εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι του ελληνικού διατροφικού κλάδου σε τοποθετήσεις τους.
Μέσα σε ένα κλίμα έντονης κοινωνικής ανησυχίας και προβληματισμού για την συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τον μέσο Έλληνα καταναλωτή, που πέρα από τον τομέα της ενέργειας επικρατεί και στα είδη διατροφής, από προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ (κυρίως στα είδη λαδιού όπως το ηλιέλαιο ), έως και τα είδη αρτοποιίας, ειδικότερα στο ψωμί, εξαιτίας της αύξησης τις τιμής των αλεύρων, που φτάνει στο 70%, ενώ ήδη από το τέλος της προηγούμενης χρόνιας του 2021, είχαν αυξηθεί κατά 20% εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στην ελληνική αγορά στα είδη αρτοποιίας, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου, αφού η Ελλάδα κάνει εισαγωγή το 80% των σιτηρών από μαλακό σιτάρι και παίρνει το 30% από Ουκρανία και Ρωσία, πιο συγκεκριμένα το 20% από Ουκρανία και το 10% από Ρωσία. Οι υπόλοιπες ποσότητες που χρειάζεται η ελληνική αρτοποιία εισάγεται από Βαλκανικές χώρες αλλά και Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία.
Να σημειωθεί ότι η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς στο μαλακό σιτάρι είναι έντονα ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι από το οποίο παράγει μόνο 200.000 τόνους, δηλαδή των 20% της ποσότητας που καταναλώνει, ενώ αντίθετα στο σκληρό σιτάρι καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή και από εξαγωγές όπως προαναφέρθηκε.
Το κλίμα έντονης ανησυχίας και προβληματισμού στην ελληνική αγορά, ειδικά στις τιμές του ψωμιού, των ζυμαρικών και άλλων βασικών προϊόντων, που δίνει μήνυμα επικείμενων νέων αυξήσεων στις αρχές του 2023, ενισχύει η έκθεση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Προβλέψεων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργου Ατσαλάκη και του ερευνητή Βασίλη Τσούμπρη.
Σύμφωνα με την έρευνα , οι τιμές των λιπασμάτων έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής των σιτηρών για το 2022, ενώ οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν ως πρόβλημα εξαιτίας της ξηρασίας που αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειες σιταριού χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η Βραζιλία.
Ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν όσοι κινούνται στον χώρο της Ελληνικής αρτοποιίας για περιορισμό των αυξήσεων, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση, κατά την συνέντευξη τύπου, για την έκθεση  Detrop-Artozyma της HELEXPO – ΔΕΘ, του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλη Μούσιου, που είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν θα πούμε το ψωμί ψωμάκι και πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο οι αρτοποιοί αναμένουν την σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της εξαγγελίας, για επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο 80%, καλύπτοντας έτσι την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν το μέτρο εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο ,δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού που σήμερα κινείται από 1-1,20 € την φραντζόλα, με τους αρτοποιούς να αναμένουν επίσης και την μείωση του ΦΠΑ στο 6%, από 13%, ενώ τόνισε πως σε ό,τι αφορά την επάρκεια αλεύρων στην αγορά δεν τίθεται ζήτημα για τους επόμενους δυο μήνες.
Στο ίδιο μήκος κύματος συγκρατημένης αισιοδοξίας, για συγκράτηση τιμών, αναμένοντας ταυτόχρονα και τις εξελίξεις του ρωσουκρανικού πολέμου, κινήθηκε με δηλώσεις της στον Politispress.gr, η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
Όπως τόνισε η κυρία Κουκούμερια «παρά τις αυξήσεις στις τιμές, των αλεύρων, τις επόμενες 15 ημέρες θεωρούμε ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν στην τιμή του ψωμιού», αναμένοντας φυσικά και τις εξελίξεις του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα ο κλάδος των αρτοποιών αναμένει και την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων, μετά από την συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο στροφής των καταναλωτών σε φορείς της αγοράς, όπως τα σούπερ μάρκετ, εξαιτίας των υψηλών τιμών στα αρτοποιεία, όπου οι αρτοποιοί, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την Βουλή τον Αύγουστο του 2015, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να προτιμούν τους φούρνους της γειτονιάς και δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε χειρότερες λύσεις».
Θα επανέλθουμε στο θέμα της αύξησης των τιμών στα ελληνική διατροφική αγορά, εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου, εν όψει και του εορτασμού του Πάσχα, αναμένοντας περαιτέρω εξελίξεις.