New York Times: Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή από όλους

Δεν άφησε ο χρόνος να κοπάσουν ήρεμα οι χαρές από τα αμερικανικά χειροκροτήματα προς τον Πρωθυπουργό. Καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά ενώ ο ενθουσιασμός του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξέπληξε ακόμη και τον Μητσοτάκη. Όμως πλέον παρουσιάζεται μια μεταστροφή με Άρθρο που δημοσιεύεται στους New York Times και που αναδεικνύει την άλλη πλευρά των ελληνικών μεταρρυθμίσεων της «σκοτεινής» Ελλάδας του αυταρχισμού, τοποθετώντας στο κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Alexander Clapp, δημοσιογράφος που ζει στην Αθήνα παρουσιάζει μια σκοτεινή πραγματικότητα που φουντώνει στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε άρθρο του, στους New York Times με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πια φανερή σε όλους» (The Rot at the Heart of Greece Is Now Clear for Everyone to See), η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνει, ζουν και βασιλεύουν, ίσως περισσότερο από ποτέ. Από το 2018 ο σημερινός πρωθυπουργός, «μιλώντας σε κοινό βιομηχάνων και επιχειρηματιών», είχε δηλώσει τη δέσμευσή του σε μια «διακυβέρνηση αρίστων», με στόχο την πάταξη μόνιμων παθογενειών όπως η διαφθορά, εντούτοις το κράτος δεν έχει ανασυγκροτηθεί, απλά έχει υποστεί ένα λίφτινγκ βιτρίνας από μάνατζερ. Προσωπικοί φίλοι και συγγενείς, αρκετοί αμφιβόλου ικανότητος, έχουν περιζώσει το Μαξίμου, αν και πολλοί ξένοι έχουν πειστεί για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεών του. Η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan έχουν ανοίξει γραφεία στη χώρα, προγράμματα βίζας προσελκύουν την εγκατάσταση χιλιάδων ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα, ενώ μια αδιάκοπη τουριστική ώθηση φέρνει Αμερικανούς στο Αιγαίο σε αριθμούς ρεκόρ φέτος.

Αν και η ευρωπαϊκή εποπτεία στην ελληνική οικονομία πλησιάζει στο τέλος της και μετά από μια δύσκολη δεκαετία η χώρα φαίνεται πως έχει μεταμορφωθεί, τις τελευταίες εβδομάδες το σκάνδαλο υποκλοπών «Greece’s Watergate» αποκάλυψε με τρόπο εντυπωσιακό τη σήψη κάτω από το χαλί.

Εδώ και δεκαετίες το ελληνικό κράτος κλονίζεται συχνά από σκάνδαλα υποκλοπών. Όμως, γράφει ο Clapp, οι επιτηρήσεις επί Μητσοτάκη έχουν επεκταθεί αποκτώντας γραφειοκρατική κάλυψη που εμποδίζει την απόδοση ευθυνών. Μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να θέσει την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχό του και στη συνέχεια να εγκαταστήσει —τροποποιώντας τον κανονισμό— ως διευθυντή της ένα πρώην στέλεχος μιας παγκόσμιας εταιρείας ασφαλείας. Έκτοτε, οι κοριοί σε τηλέφωνα Ελλήνων αυξάνονται σταθερά. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και όπως λέγεται αυτή η μορφή παρακολουθήσεων ήταν θεωρητικά νόμιμη. Πέρυσι έμπαιναν σε κρατική παρακολούθηση 42 συσκευές τη μέρα κατά μέσο όρο, ξεπερνώντας τις 15.000 ανά πάσα στιγμή.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, συνεχίζει ο αρθρογράφος. Δεν έχει γίνει έρευνα ακόμη στο γραφείο της Intellexa στην Αθήνα, για παράδειγμα, το οποίο πιθανώς συνεχίζει να λειτουργεί. Γιατί; Στις αρχές Αυγούστου παραιτήθηκε τόσο ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου. Οι παραιτήσεις, έσπευσε να διευκρινίσει η κυβέρνηση, δεν είχαν σχέση με την παγίδευση τηλεφώνων μέσω του ων Predator. Ο ένας είχε εμπλακεί σε «λανθασμένες ενέργειες», ο άλλος ήταν θύμα ενός «τοξικού κλίματος». Ποιες ήταν αυτές οι ενέργειες και γιατί το κλίμα έγινε τοξικό, δεν έχει διευκρινιστεί.

Το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα ότι η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη οξύνθηκε, αλλά είναι μάλλον η κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ μιας χώρας που επιμένει να προβάλλει στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης, ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος δικαίου που αξίζει να ανταμειφθεί με επενδύσεις και δολάρια τουριστών και αυτής που πραγματικά κυβερνά.

Τον Μάιο, όταν άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία του σκανδάλου παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο Κογκρέσο για τη σημασία των δημοκρατικών αξιών και την μάχη κατά του αυταρχισμού. Για 40 λεπτά μιλούσε για την ανάγκη της κοινωνικής εμπιστοσύνης και για τους δυνατούς θεσμούς. Σημαντικό σημείο της ομιλίας του ήταν ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία, ο εξτρεμισμός και οι υπερβολές είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία.

»Το ερώτημα προς τον κύριο Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν αισθάνεται κι εκείνος το ίδιο;» καταλήγει με νόημα ο αρθρογράφος.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: 7ημερο με βροχές και καταιγίδες

Ας θυμηθούμε: 1907, το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα

Καινούργια συγκροτήματα πολυκατοικιών από το Ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη