Νέα τουρκική προκλητικότητα και η στάση της Ελλάδας – Τι κρύβεται πίσω από τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν; – Του Θανάση Μανουσάκη

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας, που δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.
Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος, την Δευτέρα 19 Μάϊου, σε δηλώσεις του σε συνέντευξη τύπου, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια ιδιαίτερα οξύτατη επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, «δεν υπάρχει πλέον για μένα Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να συνομιλήσω ξανά μαζί του», είπε και συμπλήρωσε «δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας, με έντιμους πολιτικούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος των προκλητικών τουρκικών δηλώσεων κατά της χώρας μας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε επιστρέφοντας από το Ισραήλ, την Πέμπτη 26 Μαΐου, ότι «είμαστε εξαιρετικά σοβαροί δεν μπλοφάρουμε», υποστηρίζοντας πως «αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική εξοπλισμών των νησιών, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας από την πλευρά της πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στρυμωγμένος, δείχνοντας ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απρόβλεπτος και κάνει σπασμωδικές κινήσεις ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έτσι το μήνυμα που δίνεται από την Αθήνα είναι ότι αντιδρά ψύχραιμα αλλά με αποφασιστικότητα στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα υπεράσπισης των εθνικών μας δικαιωμάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεκριμένα, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την Πέμπτη 26 Μαΐου, με μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τόνισε πως «με την Τουρκία είμαστε πάντα γείτονες θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μας, δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία μας».
Από την άλλη όμως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός «αν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή ότι δεν θα διεθνοποιήσω το ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση», την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυε νέα σφοδρή προκλητική επίθεση κατά της χώρας μας, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μιλώντας για «προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς».
Παράλληλα στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την Τρίτη 24 Μαΐου, σε σχέση με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης» ενώ αναφερόμενος στις συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις».
Από την πλευρά τους ωστόσο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αφού καταδικάζουν τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της χώρας μας, καυτηριάζουν παράλληλα και την κυβερνητική πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, επικρίνουν την αμερικανική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται την πώληση αεροσκαφών F-15 στην Τουρκία, το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το παζάρι του ΝΑΤΟ με την Τουρκία υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η Ελληνική Λύση με τοποθέτηση του προέδρου της Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, χαρακτηρίζει ως κράτος τρομοκράτη την Τουρκία και καλεί την κυβέρνηση να στείλει ένα μήνυμα καταρρίπτοντας ένα τουρκικό drone, ενώ την ίδια μέρα με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γραμματέας του ΜΕ.ΡΑ 25, Γιανης Βαρουφάκης, αφού εκφράζει για μια ακόμα φορά την αντίθεση του, στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει όσο η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα με δηλώσεις του προέδρου και αξιωματούχων της, να εγκαταλείψει πολιτικές κατευνασμού του γείτονα εξ Ανατολών, κάτι που δείχνει ότι η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 13 Μαρτίου, δεν έφερε – παρά τα συμφωνηθέντα- ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αντίθετα όσο συνεχίζει αυτή την συμπεριφορά να την καταγγέλλει στους διεθνείς οργανισμούς, υπερασπιζόμενη τα εθνικά δίκαια και με τους αναγκαίους για την εθνική άμυνα εξοπλισμούς, όπως η πρόσφατη αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ.
Θα επανέλθουμε στο θέμα αναμένοντας τις περαιτέρω εξελίξεις και ελπίζουμε θετικές για την χώρα μας, απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Διαβάστε επίσης :

H επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ που απορρίπτει τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Περί διαπραγματεύσεων «Αλά Τούρκα» – Του Αντώνη Κρυζαλιώτη

Αζερμπαϊτζάν – Αλβανία: είναι οι εκτελεστικοί βραχίονες της Τουρκίας στα σχέδια του Παντουρκισμού – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Κοινοπολιτεία και Βυζάντιο – Του Δρ. Αλέξιου Παναγόπουλου

Δείτε επίσης :