Καρυδόπιτα Γιαννιώτικη

Καρυδόπιτα Γιαννιώτικη

Υλικά
3 φλιτζ. καρύδια ψιλοτριμμένα (αλεσμένα)
1 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα (με το μαχαίρι)
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη | 3 φλιτζ. αλεύρι
Γαλέτα ψιλοτριμμένη | ½ φλιτζ. βούτυρο | 8 αυγά
2 κουτ. γλυκού κανέλα | 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι:
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη | 2 φλιτζ. νερό | 1-2 ποτηράκια κονιάκ

Εκτέλεση
1.Δουλεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τους κρόκους 10 λεπτά.
2.Χτυπάμε τ’ ασπράδια μαρέγκα. Ανακατεύουμε με τους κρόκους και ρίχνουμε λίγα-λίγα τ’ αλεσμένα καρύδια, που έχουμε ανακατέψει με το αλεύρι και τη μπέικιν.
3.Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με γαλέτα ψιλή.
4.Στρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, να γίνει ισόπαχη, και σκορπίζουμε πάνω της τα χοντροκομμένα καρύδια.
5.Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
6.Στο μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και όταν δέσει λίγο το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
7.Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει.
8.Όταν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, ζεστή όπως είναι, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Επιμέλεια Ευάγγελος Κυριακίδης
Φωτογραφία Φώτης Καρακάσης