Ghosting. Κοιμήσου. Δεν θα στείλει….. – Mary’s Notes – Άρθρο της Μαίρης Λεριά

Ghosting. Νεοσύστατος όρος που καθιερώθηκε για να περιγράψει την απότομη και άνευ λόγου, ψηφιακή κυρίως εξαφάνιση κάποιου ατόμου από την ζωή μας. Όρος καινούργιος στην καθημερινότητά μας που αφορά κυρίως τις σχέσεις, φιλικές ή ερωτικές που προκύπτουν μέσω των social media. Βρίσκεσαι λοιπόν σε μια κατάσταση γνωριμίας που έχει ξεκινήσει διαδικτυακά, ανταλλάσσεις μηνύματα σε καθημερινή βάση, ενδέχεται να έχεις συναντηθεί κιόλας και εκεί που όλα κυλούν ομαλά (που λέει ο λόγος δηλαδή) και εσύ έχεις αρχίσει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε σχέση (μόνο εσύ το πιστεύεις, εντωμεταξύ)….. έτσι ξαφνικά ο άλλος /η άλλη εξαφανίζεται.
Chosting. Βέβαια το να εξαφανιστεί ο άλλος μετά από μια συνάντηση, ένα ραντεβού ή ακόμη και μια σχέση μηνών χωρίς να δώσει εξηγήσεις είναι κάτι που έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβαίνει ανεξάρτητα από την θέση που θα έχουν τα social media στην ζωή μας. Έχουν τελειώσει σχέσεις και σχέσεις χωρίς εξηγήσεις. Χωρίς μια δικαιολογία.

Αλλά το όλο φαινόμενο του ghosting μέσω των social media αναπτύσσεται ραγδαίως το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όλοι ή σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει ghosting. Και όσοι δεν βιώσατε ακόμη…. μην μου ανησυχείτε! Θα συμβεί. Όσο για εμάς τους υπόλοιπους είτε το έχουμε υποστεί είτε το έχουμε κάνει.
Στην πρώτη περίπτωση όπου κάποιος ή κάποια εξαφανίζεται βιώνεις την απόρριψη ακόμα και αν δεν είχες εμπλακεί συναισθηματικά. Η απόρριψη είναι απόρριψη. Κάθε είδους απόρριψη, ανεξαρτήτου μεγέθους, πονάει. Ακόμη και όταν προέρχεται από άτομο εκτός οικείου κοινωνικού περιβάλλοντος. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στάνταρς στην συμπεριφορά των ανθρώπων που κάνουν ghosting αλλά σίγουρα υπάρχει μια πλατφόρμα συμπεριφοράς η οποία ακολουθείται όταν κάποιος σε προσεγγίζει μέσω μηνυμάτων στα social. Όταν κάποια σε προσεγγίζει διαδικτυακά μέσω μηνυμάτων διότι το φλερτ ή το ghosting στο διαδίκτυο δεν έχει γένος. Είναι unisex. Eπί της προσεγγίσεως τώρα. Kαι όμως ναι! Υπάρχει πεπατημένη ως προς την προσέγγιση.
Από το καλημέρα, τι κάνεις μέχρι το πότε θα βρεθούμε.
Και μάλιστα αποδεικνύεται και αλάνθαστη τις περισσότερες φορές εξ ου και η όποια απογοήτευση από το ghosting.
Tις πρώτες 2-3 μέρες τα like στο instagram account σου έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ο ενδιαφερόμενος σου έχει κάνει like σε ότι έχεις προστάρει στο τελευταίο εξάμηνο και ξημεροβραδιάζεται κάνοντας searching στο προφίλ σου. Εννοείται οι καρδιές και οι φωτιές, ως emoj, είναι οι μόνιμες αντιδράσεις σε οτι story ανεβάζεις. Και κάπως έτσι και εφόσον σου αρέσει η ενδιαφερόμενη/ο ενδιαφερόμενος… σκέφτεσαι … «Έλα μωρέ! Ας δώσω μια ευκαιρία. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο ηλίθιος /ηλίθια με τον προηγούμενο /προηγούμενη.» Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά…. υπάρχει περίπτωση να είναι χειρότερος. Ναι υπάρχει χειρότερο από το ηλίθιο. Εν πάση περίπτωση στο κρίσιμο αυτό αρχικό 48ωρο υποκύπτεις, αφήνεσαι (συγκρατημένα μεν αλλά αφήνεσαι). Καλημέρες, καληνύχτες, καλησπέρες! Τα μηνύματα ανταλλάσσονται καθ όλη την διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Κάποια στιγμή στο παιχνίδι μπαίνουν και τα τηλεφωνήματα. Και τα ξενύχτια. Το πιο πιθανό είναι η μια πλευρά από τις δύο, αυτός που προσεγγίζει δηλαδή να ζητάει και φώτο. Και video. Ατάκες του τύπου «στείλε μου να σε δω» διαβάζονται συχνά. Εννοείται ότι προσέχουμε για να έχουμε και περνάμε από κόσκινο ότι στέλνουμε.
Μετά από 10 ημέρες καθόλου απίθανο να νιώθεις και ερωτευμένος /ερωτευμένη. Λίγο αυτά τα «τι υπέροχη που είσαι», «πόσο ταιριάζουμε» …..είσαι και ευάλωτη/ευάλωτος. Πολύ θέλει;
Όλα κυλούν τέλεια ή έτσι θέλεις να τα βλέπεις εσύ. Διότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία τα οποία αγνοείς. Εν γνώση σου. Δεν επιχειρεί να βρεθείτε. Το πάει από αναβολή σε αναβολή. Δεν είσαι η προτεραιότητά του/της. Απλά υπάρχεις ως ευχάριστο διάλειμμα στη διάρκεια της ημέρας του/της. Όσο περνούν οι μέρες οι όποιες εκδηλώσεις θαυμασμού ,τα like, οι καρδούλες και οι φλόγες…. μετριάζουν. Έτσι κάπως στο τελευταίο μήνυμα σου σε αφήνει στο διαβάστηκε. Περιμένεις απάντηση πιο αργά το βράδυ αλλά τίποτα. Περιμένεις την επόμενη μέρα. Άκρα του τάφου σιωπή. Τι συμβαίνει αναρωτιέσαι; Τι να συμβαίνει αγαπημένη; Καλώς ήρθες στον κόσμο του ghosting. Ξέρω….πονάει λίγο. Είναι απόρριψη. Έχεις νεύρα. Θέλεις να τον /την μπλοκάρεις. Να σβήσεις το κινητό του /της. . Λοιπόν! Χαλάρωσε. Και τι έγινε δηλαδή; Χάρισες σε κάποιον άγνωστο 15 ημέρες. Έχεις άλλες 350 ημέρες να τις διαθέσεις όπως θέλεις. Το θέμα δεν είναι να μπλοκάρεις ή να διαγράψεις στα social αλλά στο μυαλό και στην καρδιά σου. Εκεί πάτα διαγραφή. Μην βρίσεις, μην εκνευριστείς, μην ασχοληθείς. Μην κάνεις τίποτα. Δεν αξίζει. Συνέχισε κανονικά την διαδικτυακή ζωή σου.
Η πιθανότερη εξέλιξη ενός ghosting δηλαδή μιας εξαφάνισης είναι το παροδικό, επαναλαμβανόμενο κρυφτό. Αυτός δηλαδή που εξαφανίζεται χωρίς εξηγήσεις το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει ξανά μετά από μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Εννοείται χωρίς εξηγήσεις και πάλι. Υπάρχει βλέπεις αυτή η σιγουριά για την συναισθηματική και ερωτική διαθεσιμότητα του άλλου που αυτό το κρυφτό μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο δηλαδή εσύ το επιτρέπεις. Κατά την επιστροφή αυτή λοιπόν ακόμη και αν υπάρχουν δικαιολογίες για το ghosting κατά βάθος γνωρίζεις ότι είναι μη φερέγγυες. Τώρα όσον αφορά το κρυφτό που παίζει…..
Καταρχάς να σου πω ότι το κρυφτό είναι από τα αγαπημένα μου παιδικά παιχνίδια . Επίσης να σου πω ότι θα πρέπει να γίνει και δικό σου αγαπημένο.
Διότι το κρυφτό τελειώνει πάντα με φτύσιμο….