Φριτέζες αέρος (Air Fryers) – Η μόδα της εποχής

Air Fryers: Μαγειρεύουν τόσο υγιεινά ή κάτι κάνουμε λάθος εδώ;

Ρεκόρ πωλήσεων και στην Ελλάδα για τους Air Fryers, αφού η πρόσφατη τάση στη σύγχρονη κουζίνα, έχει πείσει πολύ κόσμο ότι συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πιστέψει ότι οι φριτέζες αέρος είναι ένα γρήγορος και κυρίως υγιεινός τρόπος, για να παρασκευάζουν γεύματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους τους και στη γενικότερη φυσική τους κατάσταση.

Είναι έτσι όμως; Tο μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρος είναι όντως πιο υγιεινό από τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος;

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσετε την τραγανότητα των τηγανητών φαγητών, χωρίς στην πραγματικότητα να τα τηγανίζετε σε λάδι. Αντί να τοποθετήσετε κάτι όπως το παναρισμένο κοτόπουλο σε ένα τηγάνι με λάδι, η φριτέζα αέρος διοχετεύει ζεστό αέρα γύρω από το κοτόπουλο και το κάνει να γίνει τραγανό και να ροδίσει, δημιουργώντας μια τραγανή υφή που μοιάζει με το τηγανητό κοτόπουλο.

Δεδομένου ότι χρησιμοποιείτε λιγότερο λάδι όταν μαγειρεύετε σε μια φριτέζα αέρος, υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Για αρχή, η χρήση μιας φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει 70 έως 80% των θερμίδων από τη διατροφή σας, σε σύγκριση με το τηγάνισμα σε λάδι, εξηγεί η Ariana Cucuzza, διαιτολόγος, στην Cleveland Clinic.

Ο διατροφολόγος Andy Bellatti δηλώνει σχετικά: «Μια κουταλιά της σούπας λάδι έχει 125 θερμίδες. Όταν χρησιμοποιείτε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι σε μια φριτέζα αέρος, θα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από κάτι σε μια πραγματική φριτέζα, όπου απορροφάται πολύ περισσότερο λάδι. Είναι ένας τρόπος για να μειώσετε αρκετά σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων».

Επιπλέον, η μείωση ή η απουσία λαδιού κατά το τηγάνισμα στον αέρα συμβάλλει στη μείωση του συνολικού λίπους.

«Για όσους προσέχουν την πρόσληψη λίπους για ιατρικούς λόγους, οι φριτέζες αέρος μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τηγανητά φαγητά που έχουν χαμηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος», δηλώνει από την πλευρά της η Rachael Hartley, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Gentle Nutrition”.

Η μείωση της πρόσληψης λίπους και θερμίδων μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος και να τρώει πιο υγιεινά σε σύγκριση με την κατανάλωση τηγανητών φαγητών. Ως εκ τούτου, οι φριτέζες αέρα μπορούν να είναι χρήσιμες για τα άτομα που παρακολουθούν τις θερμίδες και την πρόσληψη λίπους.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το τηγάνισμα στον αέρα είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Τα οφέλη των φριτέζων αέρος για την υγεία έχουν τα όριά τους, επειδή δεν προωθούν ή εγγυώνται απαραίτητα μια υγιεινή διατροφή.

Ας πούμε ότι κάποιος μαγειρεύει σε καθημερινή βάση με air fryer, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρέφεται και υγιεινά, σύμφωνα με τον Hartley. Σίγουρα, η διαδικασία καθιστά ορισμένες συνταγές μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, αλλά δεν προσθέτει θρεπτική αξία. Ομοίως, δεν μετατρέπει ως δια μαγείας ένα ανθυγιεινό πιάτο σε μια έξυπνη επιλογή. Στο τέλος της ημέρας, το παναρισμένο στον αέρα κοτόπουλο παραμένει παναρισμένο κοτόπουλο – το κοτόπουλο στη σχάρα θα ήταν η πιο υγιεινή επιλογή.

«Λέω στους πελάτες μου ότι οι φριτέζες αέρος δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινές, είναι απλώς ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να μαγειρεύετε. Αντί να τις σκέφτεστε ως εργαλείο δίαιτας, σκεφτείτε τες ως ένα εργαλείο για να μαγειρεύετε απλά και ικανοποιητικά γεύματα χωρίς πολλή φασαρία», επισημαίνει ο Hartley.

Και τελικά, πού καταλήγουμε; Είναι υγιεινό ή όχι το μαγείρεμα στα air fryers;

Αν και η χρήση μιας φριτέζας αέρα για την αντικατάσταση των τηγανητών φαγητών μπορεί να είναι πιο υγιεινή, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η συνολική σας διατροφή θα είναι ισορροπημένη ή θρεπτική. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, να μετρήσετε θερμίδες ή να παρακολουθείτε την πρόσληψη λίπους, οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν θα κάνουν απαραίτητα εσάς ή τα γεύματά σας υγιεινά.

Παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι παλιοί, που στην περίπτωσή μας λέμε ναι στα air fryers, αλλά δε θα πρέπει και να καταργήσουμε όλες τις υπόλοιπες συσκευές ψησίματος φαγητού.

Παν. Αναστόπουλος