Έννομη τάξη και ανθρώπινα δικαιώματα-Σκέψεις και προβληματισμοί για τα γεγονότα στο Πέραμα

Ένα θέμα που απασχόλησε και απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, πέρα από την αστυνομική και νομική του διάσταση, είναι αυτό της συμπλοκής, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής. Ένα αυτοκίνητο που επέβαιναν τρεις ΡΟΜΑ, εμβόλισε πέντε μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, με συνέπεια να υπάρχει συμπλοκή όπου ένας Ρομά, είκοσι ετών, να τραυματίζεται θανάσιμα, ένας άλλος να συλληφθεί τραυματισμένος και ο τρίτος να καταφέρνει να διαφύγει.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι η οποιαδήποτε νομική ή αστυνομική ανάλυση των τραγικών γεγονότων του Περάματος, ειδικά σε ό,τι αφορά στην χρήση των όπλων, αλλά η κοινωνική διάσταση του γεγονότος, που έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Ειδικότερα όταν για μια ακόμα φορά, κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕ.ΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με τοποθετήσεις στελεχών τους, όπως του τομεάρχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστου Σπίρτζη, επέκριναν την κυβέρνηση της Ν.Δ. για υπόθαλψη σε φαινόμενα αστυνομικής βίας, ενώ αντίθετα το ΚΚΕ πιο προσεκτικό στο συγκεκριμένο θέμα, με ανακοίνωσή του, είχε ζητήσει να εξεταστεί κατά την σχετική έρευνα αν οι αστυνομικοί θα έπρεπε να κάνουν χρήση των όπλων τους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, την επόμενη ημέρα, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ζήτησε να διεξαχθεί κατεπείγουσα έρευνα και να παραδοθεί εντός πέντε ημερών το πόρισμα για τα τραγικά γεγονότα στο Πέραμα. Πέρα από τους επτά αστυνομικούς κρατούμενους μέχρι την απολογία τους στον ανακριτή, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής την ίδια ημέρα, επικοινώνησε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου με τον πατέρα του εκλιπόντος 20χρονου Ρομά, και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Πολιτείας για τον θάνατο του γιου του.
Ωστόσο τα γεγονότα πήραν μια διαφορετική τροπή, κόντρα στο κλίμα επίρριψης ευθυνών στους επτά αστυνομικούς, που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από αριστερά κόμματα, τον αριστερό τύπο (χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ “Εφημερίδα των Συντακτών” την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου Η αστυνομία σκοτώνει ” – ” Η κυβέρνηση καλύπτει ” και ” Οι ζωές των Ρομά μετράνε”), καθώς επίσης και τις διαδηλώσεις αναρχοαριστερών εξτρεμιστών που όπως ήταν αναμενόμενο συνοδεύτηκαν από βίαια επεισόδια με την Αστυνομία.
Συμφωνά λοιπόν με την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα Πειραιά την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στον οποίο απολογήθηκαν οι επτά αστυνομικοί, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ ελεύθερος επίσης, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε και ο 15χρόνος Ρομά που καταζητείτο για την συμμετοχή του στα επεισόδια του Περάματος.
Με βάση όλα τα παραπάνω είναι εμφανές πως αναδεικνύεται, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι ισχύει καθολικά, ένα πρόβλημα αποδοχής της αυτονόητης νομιμότητας και ομαλής ένταξης στο κοινωνικό σύνολο, που απαιτεί άμεση λύση, προκειμένου πέρα από εντάσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, να αποφευχθεί ο κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της χώρας, με επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνέπειες.
Για αυτό και οι νομοταγείς Ρομά με τους συλλόγους τους, θα πρέπει να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της εφαρμογής της νομιμότητας και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο, με άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων στην καθημερινότητα τους, όχι όμως εις βάρος των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βοηθήσουν και τα κόμματα, πέρα από την οργανωμένη πολιτεία, την εκάστοτε κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες).
Ειδικότερα τα κοινοβουλευτικά, κάτι που δυστυχώς συνέβη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ (που ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας και ως πρωθυπουργός δικαιολογημένα έχει κατηγορηθεί ότι υποθάλπει τέτοια φαινόμενα) καθώς επίσης και το ΜΕ.ΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη που ως γνωστόν και με γνωστές τις απόψεις του, υποστηρίζει παρόμοια αντικοινωνικά φαινόμενα.
Το θέμα πάντως των Ρομά, με αφορμή και τα γεγονότα στον Πέραμα και της ομαλής ένταξής τους στον κοινωνικό σύνολο, παραμένει ανοικτό, ανεξάρτητα από την νομική εξέλιξη των τελευταίων γεγονότων. Επειδή όμως έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, όσοι εμπλέκονται θεσμικά και ειδικά οι κυβερνώντες, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην δημιουργηθούν ανεξέλεγκτα, για τον ομαλό κοινωνικό βίο, δυσάρεστα φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης :

Η “Αφέντρα” Μέρκελ στην Αθήνα – Του Παναγιώτη Αποστόλου

Δωρεά της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπιστικών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.)

Δείτε επίσης :

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Οι Ευέλπιδες αρνούνται να αποχωρήσουν από την Παρέλαση