Εμείς επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο και η Τουρκία θα έχει δωρεάν RAFALE από το Κατάρ – Του Παν. Αναστόπουλου

Είναι απορίας άξιο τελικά, το πως τα καταφέρνουμε πάντα να είμαστε ένα βήμα πιο πίσω από τις εξελίξεις και να μην μπορούμε να σκεφτούμε σωστά, σε αντίθεση με του «μπουνταλάδες» γείτονες μας που έχουν σωστούς συμβούλους και ένα γερό επιστημονικό επιτελείο που σκέφτονται για το καλό της χώρας τους!

Την ώρα που εμείς με τα χίλια μύρια προβλήματα, ξεπαραδιαζόμαστε για να ενισχύσουμε, πολύ σωστά, την αμυντική μας στρατιωτική υπεροχή, οι Τούρκοι σκαρφίζονται «τζάμπα» τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές αγορές οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και όπως ανέφερε η Sözcü και η Haberyildizi, υπογράφτηκε στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Κατάρ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του Κατάρ στη γειτονική χώρα για πέντε χρόνια, όπως τεχνικό προσωπικό και διαφόρων ειδών αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale.

Έτσι αφού η Τουρκία είδε τις ικανότητες των γαλλικών μαχητικών Rafale στο πλαίσιο της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Anatolian Eagle 2021» που διοργάνωσε, προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ όχι μόνο για να για να εκπαιδευτούν, αλλά και να συμμετέχει το Κατάρ στην αεροπορική της δύναμη.
Στη συμφωνία προβλέπεται το Κατάρ να αναπτύξει στο τουρκικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο Ικόνιο:
– 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale
– 9 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000
– 4 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου C-17 Globemaster III
– 4 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130
– 7 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW-129
– Δύναμη 250 στρατιωτών, ως τεχνικό προσωπικό

Ακόμα, η συμφωνία αναφέρει ότι, σε περίπτωση αιτήματος της Τουρκίας, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι οι δύο χώρες δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση.

Η Τουρκία επιθυμεί μέσω της εκπαίδευσης με το Κατάρ, να εξετάσει σε βάθος τα γαλλικά μαχητικά, για να μάθει τις δυνατότητες του, τα χαρακτηριστικά και τα συστήματα λειτουργίας του, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει στο Αιγαίο την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ας ελπίσουμε ότι εάν οι πιλότοι του Κατάρ θελήσουν να εκπαιδευτούν σε τουρκικά μαχητικά, όπως για παράδειγμα σε F-16 που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ, δεν θα λάβουν την άδεια και την έγκριση των ΗΠΑ. Το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιήσουν Πακιστανούς πιλότους για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Επίσης , η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ πρέπει να πάρει την άδεια των Γάλλων, ώστε να μπορούν οι Τούρκοι πιλότοι να πετάξουν και να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά, διότι βάσει της συμφωνίας, πρέπει πάντα να είναι παρών ένας Τούρκος πιλότος στο αεροσκάφος.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι, αν και όλοι, εμφανίζουν αρνητικές εικόνες στη σχέση τους με την Τουρκία, στο τέλος βλέπουμε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη των γειτόνων, που σχεδόν πάντα κερδίζουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που διεκδικούν.

Κι εμείς πάντα, μένουμε με την ευχαρίστηση ότι δείχνουμε καλή θέληση συνεργασίας και επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο , που εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν, ο Θουκυδίδης είχε πει: «Το Δίκαιο ο ανίσχυρος το επικαλείται και ο ισχυρός το επιβάλλει».

Anatolian Eagle 2021: Το Κατάρ εκπαιδεύει τους Τούρκους στα Rafale.

Η Τουρκία στηρίζεται στο Κατάρ – Άρθρο του Παναγιώτη Αναστόπουλου