Η Τουρκία στηρίζεται στο Κατάρ – Άρθρο του Παναγιώτη Αναστόπουλου

ΚΑΤΑΡ

Πολλοί θεωρούν ιστορική την απόφαση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Και είναι μιας και οι ευρωπαίοι υιοθέτησαν επιτέλους την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία. Η απόφαση που δεν είναι δεσμευτική για τους 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια στην Κύπρο και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και όλοι χαιρόμαστε. Όμως ο Ερντογάν έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Προβαίνει σε κίνηση «ματ». Υπογράφει συμφωνία με το Κατάρ. Στα χέρια του Κατάρ περνά το 10% του Χρηματιστηρίου της Τουρκίας, ενώ άλλες δέκα συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί.

Είναι γεγονός ότι πάνω από 500 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και πάνω από 170 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία. Επίσης η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, ενώ είναι πολύ φιλικές οι σχέσεις  της οικογένειας Ερντογάν με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Το Κατάρ, στηριζόμενο στις εξαγωγές πετρελαίου, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, με μετοχές στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, ελέγχει το 31,8% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικών αερίου και έχει μετοχική σχέση με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες αυτοκινήτων, αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια, μεγάλα πολυκαταστήματα και οίκους μόδας και ευρωπαϊκές αθλητικές ομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται δέσμια των κανόνων της και παρακαλεί τη Γερμανία για ρευστότητα στις χώρες που την αποτελούν, όμως η Τουρκία βρίσκει άλλους τρόπους να ενισχύσει την αγορά της.