Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο -Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη, οι νέες διερευνητικές επαφές με την απρόσμενη παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και στενότατου συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Οι διερευνητικές επαφές αυτή τη χρονική περίοδο έχουν ως στόχο από τουρκικής πλευράς, τη μη επιβολή κυρώσεων, καθόσον η καγκελάριος Μέρκελ έχει υπό την προστασία της τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αν οι δύο χώρες έρθουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών μεταξύ τους. Η διερευνητική συνάντηση δεν επιτρέπει άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, η ελληνική πλευρά σίγουρα θα διαπίστωσε κατά πόσο η τουρκική έχει διάθεση να συζητήσει, ενώ βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης.

Από τις αναλύσεις και δηλώσεις, τόσο πριν το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης όσο και μετά, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την αμηχανία που επικρατούσε στην ελληνική πλευρά για την απόπειρα συνομιλιών με μια χώρα που μας απειλεί με πόλεμο. Κανείς δεν αποκάλυψε αν υπάρχει ατζέντα από πλευράς Τουρκίας. Ούτε χρειάζεται άλλωστε. Η ελληνική θέση σύμφωνα με επίσημα λεγόμενα είναι ότι συζητάμε μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η στόχευση της Τουρκίας είναι προφανής. Με πρόσχημα ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με την Ελλάδα, θα προσπαθήσει να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αφού έχουν πειστεί η Γερμανία και οι δορυφόροι της, να μην επιβάλουν κυρώσεις.

Είναι βέβαιο πως οι Τούρκοι, θα αλλάξουν τακτική, όπως κάνουν πάντα, στην επόμενη κιόλας συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, και θα θέσουν στο τραπέζι και πάλι τις τα συνήθη θέματα, όπως αποστρατικοποίηση νησιών, ότι οι βραχονησίδες και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, γκρίζες ζώνες και εναέριος χώρος κλπ.

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος, ο πρέσβης κος Αποστολίδης, είναι ο ίδιος που έκανε τις συνομιλίες από το 2010 μέχρι το 2016. Λέγεται ότι είχαν συζητήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει στα 12 μίλια, αλλά μόνο στα ηπειρωτικά εδάφη και στα νησιά που είναι μέχρι τη μέση του Αιγαίου. Ας ελπίσουμε ότι δεν συνεχίζεται η συζήτηση επ΄ αυτού του θέματος.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε την εντύπωση ότι οι Τούρκοι δεν έχουν σοβαρά επιχειρήματα. Και ότι σε όλα έχουμε δίκιο. Πιστεύουμε ότι όλο το Αιγαίο είναι δικό μας δεν κατανοούμε ότι μετά τα 6 μίλια είναι ανοιχτή θάλασσα, οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να φτάσει 6 μίλια έξω πχ από την Εύβοια. Το να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, δεν το θέλει καμία χώρα που έχει συμφέροντα να περνάνε τα πλοία της από εκεί. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και το παράδοξο των 6 μιλίων στη θάλασσα και 10 μιλίων στον αέρα. Οι δικοί μας ισχυρισμοί είναι ότι εφόσον από το 1931 έως το 1974 δεν διαμαρτυρήθηκε η Τουρκία, τι συνετέλεσε και όψιμα θυμήθηκε ότι πρέπει να διαμαρτυρηθεί; Για την ιστορία, το έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δεν συνορεύει με την Ελλάδα αλλά περνούσαν από εκεί πλοία του ή αεροπλάνα στο Μεσοπόλεμο, και θεωρούσε ότι κλείναμε το Αιγαίο.

Οι Τούρκοι στηρίζονται στο ότι τα νησιά δεν πρέπει να έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα έχουν μόνο τα ηπειρωτικά εδάφη κι εμείς θεωρούμε ότι όλα τα νησιά, ακόμη και οι βραχονησίδες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, έχουν υφαλοκρηπίδα. Αν πάμε όμως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σίγουρα θα πάρουμε λιγότερα απ΄ότι έχουμε, μιας και ειδικοί αναλυτές λένε ότι το Δικαστήριο σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει υπόψη του, πού βρίσκονται τα νησιά και πόση είναι η ακτογραμμή, γεγονός που δείχνει ότι κάτι θα δώσει και στην Τουρκία. Αφαιρώντας το φυσικά από εμάς.

Η ουσία τελικά είναι μία. Δεν πρέπει η χώρα μας να παγιδευτεί σε έναν ανούσιο διάλογο και να χρησιμοποιηθεί, κυριολεκτικά, από την Τουρκία για να μην της επιβληθούν κυρώσεις. Θα πρέπει να εμμένει στη συζήτηση μόνο υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και να μην συμφωνήσει να πάμε στη Χάγη.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας προς στην Τουρκία: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές

61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας.

Όχι ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Τουρκία – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Όχι ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Τουρκία – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου