Δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος – Προδοσία ότι λιγότερο από το χάρτη – Του Παν. Αναστόπουλου

Η αυριανή επίσκεψη του Σουλτάνου, οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαική πορεία της Τουρκίας, περνάει από την Ελλάδα. Τίποτε λιγότερο από αυτό που δείχνει ο Χάρτης της Σεβίλλης.

Ο χάρτης του πανεπιστημίου της Σεβίλλης που αρχικά υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003, απεικονίζει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Αν και ο χάρτης έχει εξαφανιστεί από τα αρχεία της ίδιας της ΕΕ, έχουν δημοσιευτεί και υπάρχουν άλλοι επίσημοι χάρτες με την ΑΟΖ της ΕΕ. Το καλό είναι ότι, όλοι οι επόμενοι χάρτες της ΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΑΟΖ στο Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια και εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τους πανηγυρισμούς της Τουρκίας από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για μη επιβολή κυρώσεων και μετάθεση του θέματος το Μάρτιο του 2021, φαίνεται στο βάθος και με μια δεύτερη ματιά ότι η Ε.Ε. είναι δυσαρεστημένη, επειδή η Τουρκία δεν υποχωρεί από την θέση της να μην δέχεται τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

α τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν ότι θα συζητηθεί η διαδικασία ώστε να διατηρηθεί ανοικτός ο διάλογος για επίμαχα θέματα και θα δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για συνεργασία σε διάφορους τομείς. Τα κρατικά ΜΜΕ θεωρούν ότι αύριο θα συζητηθούν όχι μόνο οι διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά θέματα όπως οι εξελίξεις στη Γάζα και το Ουκρανικό.

Παραμένει γεγονός πως κατά τη συνάντηση «κανείς στην Αθήνα και την Άγκυρα δεν θεωρεί πως θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος ή και κάποια υπέρβαση», διότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές «είναι πολύπλοκες και έχουν εν μέρει ρίζες στα βάθη της ιστορίας», όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη διαμάχη γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές «θέλουν τώρα να παραμερίσουν τα δυσεπίλυτα θέματα και να αναζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε λιγότερο ευαίσθητους τομείς – όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για Τούρκους παραθεριστές».

Αν και το γερμανικό μέσο επικρίνει τον Ερντογάν πως συχνά στο παρελθόν έδειξε με τη στάση του πως είναι «ένας απρόβλεπτος, ιδιόρρυθμος εταίρος», προσθέτει πως ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται «να έχει ηρεμήσει και πάλι. Δεν θεωρεί πλέον τον Μητσοτάκη ως persona non grata», ενώ «σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως ελπίζει στην “αρχή μία νέας εποχής” στις σχέσεις με την Ελλάδα. Θέλει “να γραφεί μία νέα σελίδα” και βλέπει πως υπάρχει μία “win-win συνθήκη” και για τις δύο χώρες».

Ο Τούρκος Σουλτάνος θα προσγειωθεί με 3 αεροσκάφη στις 11:00 και θα αναχωρήσει 16:00

Παν. Αναστόπουλος

Διαβάστε σχετικά:

Ο ευρωπαϊκός χάρτης της Σεβίλλης – Tου Παναγιώτη Αναστόπουλου

Δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος: Τραβάει πάλι το σχοινί – Του Παν. Αναστόπουλου