Δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος (13) -Του Παν. Αναστόπουλου

Ερντογάν

Δεν έχουν τελειωμό οι προκλητικές δηλώσεις που εξαπολύει συνεχώς ο Σουλτάνος Ερντογάν, ο οποίος κλιμακώνει όλο και περισσότερο τη ρητορική του σε βάρος της Ελλάδας, με μπαράζ επιθετικών δηλώσεων τα τελευταία 24ωρα. Μετά τις απειλές που εξαπέλυσε λέγοντας ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε όσους μας βλέπουν σαν εχθρούς” και χαρακτηρίζοντας “ακατάλληλο συνομιλητή” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε σε μία κακόγουστη φιέστα που στήθηκε στο παλιό αεροδρόμιο για την μαύρη 569η επέτειο από την Άλωση της Πόλης, πραγματοποιώντας μία παραληρηματική ομιλία.

Μπροστά σε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Andolu, έχοντας πίσω του ανθρώπους που φορούσαν στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου, ο Ερντογάν έκανε επίκληση στον “Μωάμεθ τον Πορθητή”, αναφέρθηκε στο όραμα της “Μεγάλης Τουρκίας του 2053” και τον στόχο να “βάλουμε στα ράφια της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς”.

Αφού είπε πως “ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των Μουσουλμάνων επτά αιώνων κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη”, πρόσθεσε πως “όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα, χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, θα καταφέρουμε κι εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς που στήνουν δολοπλοκίες εναντίον μας”.

Η καθοδήγηση που κάνει ο Σουλτάνος, που αποπνέει έναν ακραίο εθνικισμό, σε όλη την τουρκική ελίτ, έκανε τις απόψεις κάποιων περιθωριακών αξιωματικών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού περί «Γαλάζιας Πατρίδας», επίσημο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της. Διατρανώνουν μυθεύματα και ψεύδη, τα οποία διαρκώς επαναλαμβάνουν σε μια προσπάθεια αφενός να ποτίσουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και αφετέρου να δηλητηριάσουν τη διεθνή σκηνή.

Αυτό που λέει συνεχώς ο Σουλτάνος, είναι ότι ενεργεί με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και δε λέει ότι η Τουρκία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, που αποτελεί σήμερα το νομικό πλαίσιο που διέπει όλες τις δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες.

Λέει επίσης ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Ποια είναι η αλήθεια; Σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κερδοσκοπικού Διεθνούς Οργανισμού World Resources Institute, η ακτογραμμή της Ελλάδας έχει μήκος 15.147 χιλιομέτρων, ενώ η αντίστοιχη της Τουρκίας έχει μήκος 8.140 χιλιομέτρων. Η τουρκική πλευρά λαμβάνει υπόψη μόνο την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δεν υπολογίζει τα νησιά, τα οποία, λέει, δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, παρά μόνο χωρικά ύδατα. Στο άρθρο 121 (2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που δεν έχει αποδεχτεί η Τουρκία, ορίζεται ότι, με εξαίρεση τους ακατοίκητους βράχους, «η Χωρική Θάλασσα, η Συνορεύουσα Ζώνη, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές».

Τους έχει κάτσει στο στομάχι, το Καστελλόριζο, που ο Σουλτάνος λέει, ότι είναι ένα νησί απομονωμένο και ξεκομμένο τελείως από την Ελλάδα και το οποίο απέχει 600 χιλιόμετρα από ελληνικό έδαφος. Κι αυτό το ισχυρίζεται, προκειμένου να του στερήσουν τις δικαιούμενες θαλάσσιες ζώνες. Το Καστελλόριζο απέχει μόλις 60 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, ενώ συναποτελεί μία ενιαία διοικητική και οικονομική ενότητα με τα υπόλοιπα νησιά του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.

Φωνάζει ο Σουλτάνος ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη με βάση τις διεθνείς συνθήκες να αποστρατικοποιήσει τα νησιά της. Σε ότι αφορά το νόμιμο δικαίωμα εξοπλισμού της Λήμνου και της Σαμοθράκης, αυτό έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Τουρκία ήδη από το 1936, αμέσως μετά τη Σύμβαση του Montreux. Στη Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, η Συνθήκη της Λωζάννης, με το άρθρο 13, επιτρέπει να είναι εγκατεστημένος σε αυτά συνήθης αριθμός στρατευμάτων, τα οποία «δύνανται να εκγυμνάζονται επί τόπου». Για δε τα Δωδεκάνησα, στην Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υπάρχει πράγματι πρόβλεψη αποστρατιωτικοποίησής τους, πλην όμως, στην εν λόγω διεθνή συνθήκη, η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος και συνεπώς, με βάση το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, ως τρίτη Χώρα, δεν μπορεί να επικαλείται την παραβίασή της.

Το ίδιο όμως δεν αναφέρουν οι Συνθήκες και για το καθεστώς των Στενών? Εκεί ο Σουλτάνος γιατί δε μιλάει για αποστρατικοποίηση? Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ‘74, το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για επέκταση στα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών δυνάμεων σε επιθετική διάταξη στα μικρασιατικά παράλια, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά της, αφού κάτι τέτοιο θα της στερούσε το αναφαίρετο δικαίωμά της στην Αυτοάμυνα, που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt βλέπει πολιτική κλιμάκωσης του Ερντογάν σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Από τη μία ο Σουλτάνος μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη εξαγγέλλει μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Και συνάμα, διακόπτει κάθε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικές σκοπιμότητες. Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του Σουλτάνου στις δημοσκοπήσεις.

Η άλλη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. “Δεν μπλοφάρουμε”, λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ. “Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση”.

Και φυσικά το πλέον εξωφρενικό μύθευμα των γειτόνων, είναι πως η Τουρκία είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη με τα οποία συνορεύει και που παρασυρθήκαμε σε συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα, αφού «δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος» που ονειρεύεται αναβιώσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, εφαρμόζει την πιο στρατιωτικοποιημένη και επιθετική εξωτερική πολιτική στον κόσμο, εισέβαλε και κατέχει παράνομα εδάφη όλων σχεδόν των γειτονικών της Χωρών, όπως η Κύπρος, η Συρία και το Ιράκ, που ενεπλάκη στρατιωτικά στους πολέμους της Λιβύης και τους Καυκάσου, να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και εμείς τον πιστεύαμε…

Η τουρκική διπλωματία δεν είναι για “μπουνταλάδες”. Ζητάνε 10 και περιμένουν το ένα ή τα δύο. Με οδηγό το δόγμα Γκέμπελς, όλο και κάποιον αφελή θα πείσουν εκεί έξω στο τέλος.

Η τρέχουσα περίοδος στα ελληνο – τουρκικά είναι πολύ κρίσιμη και αυτά που θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα, δεν θα είναι αναστρέψιμα και θα καθορίσουν τη γεωπολιτική θέση και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να αντικρούουμε συνεχώς και παντού τα τουρκικά ψεύδη με επιχειρήματα με σταθερές θέσεις και να μην είμαστε απολογητικοί στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, όπως τα μικρά παιδιά στους γονείς τους, όταν κάποιος τα πειράζει και θέλουν να πουν τον πόνο τους.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: 26χρονη έχασε τη ζωή της πέφτοντας από τον 5ο όροφο (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπακογιάννης: Athens Pride και γάμοι ομοφυλοφίλων στην “ΠΟΛΗχρωμη Αθήνα”

Μωβ μέδουσες: Νέα έξαρση πληθυσμών στις θάλασσές μας

Δεν πιάνεται φίλος ο Σουλτάνος (12): «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»

Τουρκία: Διαλύουν την Αγιά Σοφιά