Μωβ μέδουσες: Νέα έξαρση πληθυσμών στις θάλασσές μας

Νέα έξαρση στους πληθυσμούς της μωβ μέδουσας παρατηρείται και φέτος, οπότε προβλέπονται διακοπές με παρέα στις ελληνικές θάλασσες. H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών ή Pelagia noctiluca, έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1,5 με 2 χρόνια.

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια). Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο, από το 2018 έως και το 2020 είχαμε το φαινόμενο στη Μάλτα, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

Φέτος, οι μωβ μέδουσες, έχουν παρατηρηθεί στο Ιόνιο, αλλά και σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, αλλά και από τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών και χελωνών, που είναι κυνηγοί τους.

Σχεδόν όλα τα είδη μεδουσών απαντώνται στα βαθιά νερά και μακριά από τις παραλίες. Αλλά επειδή η μετακίνηση τους είναι παθητική καθώς παρασύρονται από θαλάσσια ρεύματα και κύματα, εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ανέμους, τα κύματα, και κυρίως από τα υποθαλάσσια ρεύματα. Η μετακίνηση των μωβ μεδουσών εξαρτάται κατά βάση από τα υποθαλάσσια ρεύματα τα οποία είναι πολύ πιο δυνατά από αυτά στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ένας εξαιρετικά αστάθμητος παράγοντας η μετακίνησή τους- μπορεί το πρωί μια παραλία να είναι γεμάτη με μέδουσες και το απόγευμα να έχει καθαρίσει.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο οίδημα αγγείων, κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται να μην ρισκάρετε να κολυμπήσετε.

Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας, κάποια αντισταμινική κρέμα ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο, σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ελλάδας και η απάντηση του ΥΠΕΞ

Εξάρχεια: Καγκελόπορτα έπεσε πάνω σε 5χρονο σε παιδική χαρά

Ένοπλοι κατέλαβαν ελληνικό πλοίο ή πλοία στον Περσικό Κόλπο