Ας θυμηθούμε: Το ελληνικό καλαμπόκι Γιουγκοσλαβίας -Του Παν. Αναστόπουλου

Μια φράση έχει τη δύναμη να εξυψώσει αυτόν που τη λέει, έχει όμως και τη δύναμη να ρίξει στα τάρταρα αυτόν που δε τη χρησιμοποιεί σωστά.

Ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Αθανασόπουλος το 1986, που είπε την παρακάνω φράση στον Βέλγο αξιωματούχο Εμίλ Μένενς
«Όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια».

Κι αυτό γιατί; Επειδή ο άνθρωπος ήρθε στην Ελλάδα για να ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για ένα μεγάλο και ηχηρό σκάνδαλο για το οποίο κατηγορούνταν. Ο Μένενς ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Καταπολέμησης της Απάτης (τότε UCLAF, σημερινό OLAF) της τότε ΕΟΚ και είχε αναλάβει ως αποστολή από τις Βρυξέλλες (τότε ΕΟΚ), να ξεσκεπάσει το διαβόητο τότε «σκάνδαλο του καλαμποκιού».

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 1986, όταν το φορτηγό πλοίο «Αλφονσίνα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φορτωμένο με 9.000 τόνους αραβοσίτου (καλαμποκιού), προερχόμενο από το Κόπερ της Γιουγκοσλαβίας. Το ελληνικό δαιμόνιο, υπό την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θεωρούσε τους Ευρωπαίους ανόητους και εφοδίασε το πλοίο με πλαστά έγγραφα, που έδειχναν πώς το προϊόν που μετέφερε ήταν από την Καβάλα. Το σιτάρι, θα ήταν δηλαδή, ελληνικής προέλευσης και όχι γιουγκοσλαβικής, όπως ήταν στην πραγματικότητα. Οι εμπνευστές αυτής της κίνησης, θα απέφευγαν την πληρωμή της αντισταθμιστικής εισφοράς, ύψους 182 εκατομμυρίων δραχμών και επιπροσθέτως θα επωφελούντο από την υψηλή τιμή της πώλησης και την καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων, ζημιώνοντας ουσιαστικά τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Δικαιούχος του φορτίου ήταν η ελληνική κρατική εταιρεία ITCO, της οποίας επικεφαλής ήταν το στέλεχος του Κινήματος Σούλης Αποστολόπουλος. Η «Διεθνής Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου ITCO A.E», όπως ήταν η εμπορική της επωνυμία, ήταν μία από τις κρατικές εμπορικές εταιρείες που είχαν ιδρυθεί επί ΠΑΣΟΚ, με αρχικό σκοπό να ασκούν παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση, προς τα κάτω, των τιμών στην αγορά, αλλά γρήγορα ξέφυγαν του σκοπού τους και εξελίχθηκαν σε εκτροφεία σκανδάλων.

Η ITCO λίγες ημέρες αργότερα πούλησε το φορτίο του καλαμποκιού στην ελβετική εταιρεία Granomar, συμφερόντων του Θεόδωρου (Ντόρη για τους φίλους του) Μαργέλλου, ενός επιχειρηματία με διασυνδέσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία με τη σειρά της το μεταπώλησε ως ελληνικό σε βελγική εταιρεία.

Ύστερα από καταγγελία στις Βρυξέλλες, στις 17 Αυγούστου κλιμάκιο της ΕΟΚ κατέφθασε στην Ελλάδα για να ελέγξει το βάσιμο της συναλλαγής. Οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν τους κοινοτικούς ελεγκτές ότι το καλαμπόκι ήταν ελληνικό, αλλά παράλληλα φρόντισαν να πλαστογραφήσουν μία σειρά από έγγραφα για να τους παραπλανήσουν.

Όλες οι ενέργειες ήταν εν γνώσει του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου, ενός πολιτικού από το πολυάριθμο «αρκαδικό λόμπι» του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενου από τον εισαγγελικό κλάδο.

Τον Οκτώβριο του 1986 το θέμα έφτασε στη Βουλή και ο τότε υφυπουργός Εμπορίου Χρήστος Φωτίου, διαβεβαίωνε ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε, δεν προέκυψε κάποια εγκληματική πράξη και όλα όσα καταγγέλλονται είναι συκοφαντίες. Μάλιστα το θέατρο συνεχίστηκε και με άλλη ξεδιάντροπη ενέργεια, αναφέροντας μέσα στη Βουλή: «Εμείς είμαστε Κίνημα, δεν είμαστε κόμμα, αυτά που μας λέτε για λαθρεμπόρια και για νοθείες είναι του παρελθόντος», καθώς ήταν η εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και του συνθήματος που ακόμη κάποιοι πιπιλίζουν και προκαλούν γέλωτες: «Ο λαός δεν ξεχνά, τι σημαίνει Δεξιά».

Η Κομισιόν από την πλευρά της πιέζει τη χώρα μας να της δώσει εξηγήσεις για το διαφαινόμενο σκάνδαλο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αρνείται να δώσει. Και φυσικά η Κομισιόν προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας. Η χώρα μας δεν παρέστη στη διαδικασία και στις 9 Μαΐου 1989, δικάσθηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε αποζημίωση 600.000.000 δραχμών.

Στις 2 Ιουλίου 1989 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τζανετάκη με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού για να οδηγήσει τη χώρα στη «Κάθαρση» από τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του τέως αναπληρωτή Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου για τη ζημιά που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο, η υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Η πρόταση υπερψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου με ψήφους 170 (ΝΔ και Συνασπισμός), 1 κατά και 1 λευκό. Το ΠΑΣΟΚ απείχε της ψηφοφορίας, αλλά συμμετείχε στις διαδικασίες της προανακριτικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε 15 ημέρες αργότερα.

Στις 23 Αυγούστου 1989 η ολομέλεια της Βουλής συζήτησε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και αποφάσισε με ψήφους 170 (ΝΔ και Συνασπισμός) έναντι 118 (ΠΑΣΟΚ) την παραπομπή του Νίκου Αθανασόπουλου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, πλαστογραφίας και συνέργειας σε πλαστογραφία. Επίσης, αποφάσισε τη συνεκδίκαση της υπόθεσης για τους συμμέτοχους μη πολιτικούς.

Στις 11 Ιανουαρίου 1990 προφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της ITCO Σούλης Αποστολόπουλος και ακολούθησε στις 19 Φεβρουαρίου 1990 ο Νίκος Αθανασόπουλος.

Η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου και μετέπειτα υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Γρίβα άρχισε το πρωί της 28ης Μαΐου 1990. Μετά από ακροαματική διαδικασία δυόμισι μηνών και 54 συνεδριάσεις, το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του στις 11 Αυγούστου 1990. Στους έξι από τους επτά κατηγορουμένους (ο Δημοσθένης Δελχανίδης αθωώθηκε παμψηφεί) επέβαλε τις κάτωθι ποινές:

Νίκο Αθανασόπουλο, τέως υπουργό Οικονομικών, φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.
Σούλη Αποστολόπουλο, τέως πρόεδρο της ITCO, φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών.
Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, πρώην διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, φυλάκιση 16 μηνών με τριετή αναστολή.
Γεώργιο Ράλλη, πρώην διευθυντή του Τελωνείου Καβάλας, φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.
Ευστράτιο Γιαννάκο, πρώην προϊστάμενο του Τελωνείου Θεσσαλονίκης φυλάκιση 14 μηνών με τριετή αναστολή.
Σάββα Κοσμίδη, πρώην διευθυντή του Τελωνείου Καβάλας, φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή.

Ο Αθανασόπουλος έλεγε, τα συνηθισμένα, πως ο λόγος που είχε παραπεμφθεί ήταν το άσβηστο μίσος της δεξιάς, διότι ως μέλος της εισαγγελίας είχε επιχειρήσει να συμβάλλει στο ξήλωμα του παρακράτους, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη. Ήταν το μόνο κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1981-1989 που καταδικάστηκε και έμεινε 19 μήνες στη φυλακή (ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε προφυλακιστεί αλλά πέθανε από εγκεφαλικό πριν βγει η απόφαση, ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή και ο Γιώργος Πέτσος με αναστολή). Πιο πρόσφατα, άλλοι δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, για διαφορετικά θέματα: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1994, η Βουλή με πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ απένειμε χάρη στον Αθανασόπουλο, ρίχνοντας την αυλαία στο σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.

Διαβάστε επίσης:

Ας θυμηθούμε: Πότε έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα