Ανυπεράσπιστες οι γυναίκες (και όχι μόνο) στην Τουρκία που μάλλον αστειεύεται όταν μιλάει για δικαιώματα και ισότητα –Του Παν. Αναστόπουλου

Σάλος επικρατεί στην Τουρκία, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του Αρείου Πάγου (με 5-0), να απορρίψει την νέα αίτηση της «τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή. Η Ένωση αυτή, απαγορεύτηκε το 1983 με δικαστική απόφαση.

Και εδώ αρχίζει πάλι ένα παραλήρημα των ελαχίστων μελών της παράνομης πια ένωσης, αλλά και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που προσπαθεί από την πίσω πόρτα να θέσει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Το όλο θέμα μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο, με την Τουρκία να μιλάει για δικαιώματα και ισότητα.

Μια Τουρκία που αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Μια Τουρκία που καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή τη φορά για την κράτηση δικαστή έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, με βάση μία απλή υποψία για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση.

Μια Τουρκία που ακόμη και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έλαβε πρόσφατα μια σημαντική απόφαση υπέρ του βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, του οποίου παραβιάστηκαν τα δικαιώματα με την κράτησή του για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωσή του και την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικά, κάτι που φυσικά δεν χαροποιεί καθόλου τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μια Τουρκία που όπως καταγγέλλουν διάφορες τουρκικές οργανώσεις, υπάρχει αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών μετά την απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Μια Τουρκία που η επικεφαλής της Γυναικείας Οργάνωσης «ESITLIK», Nτέρια Κότζα, τονίζει ότι «ο Ερντογάν ενθαρρύνει τους φόνους και τη βία», προσθέτοντας πως «η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι μόνο o πυρήνας του αγώνα μας. Είναι ένα σύμβολο».

Μια Τουρκία που πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση της Melike κατά Τουρκίας, έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού υπάλληλος συμβασιούχος του Υπουργείου Παιδείας, απολύθηκε επειδή έκανε “like” σε διάφορα άρθρα στο Facebook και οι Αρχές θεώρησαν ότι περιείχαν κατηγορίες εναντίον πολιτικών ηγετών και σχετίζονταν με πολιτικά κόμματα, γεγονός που ενδέχεται να διαταράξει την ειρήνη και την ηρεμία στο χώρο εργασίας.

Μια Τουρκία που συμμετέχει σε στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις που στρατολογεί ανηλίκους στη Συρία και τη Λιβύη.

Κι εμείς πάμε σε διαβουλεύσεις και κάνουμε κινήσεις καλής θέλησης στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να περάσουμε στην αντεπίθεση.