Η προκυμαία της Σμύρνης στήθηκε στο Φάληρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Νέο Φάληρο απέναντι από τα γραφεία της Καθημερινής, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά τα σκηνικά που αναπαριστούν την προκυμαία της Σμύρνης, για τα γυρίσματα της ταινίας της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ομώνυμη επιτυχημένη θεατρική παράσταση. Το σκηνικό είναι περίπου 800 μέτρα, βρίσκεται στο Φάληρο, δίπλα στο ΣΕΦ και είναι ακριβές αντίγραφο της παραλίας της Σμύρνης με τις προσόψεις των ιστορικών κτηρίων, της Όπερας της Σμύρνης, των διάσημων Καφέ και ξενοδοχείων.

Πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η παραγωγή και τα γυρίσματα της φιλόδοξης κινηματογραφικής παραγωγής με σκηνοθέτη τον Γρηγόρη Καραντινάκη, γυρίσματα της οποίας έχουν ήδη αρχίσει στη Λέσβο και τη Χίο.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης υπογράφει την μουσική της μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής «Σμύρνη μου αγαπημένη» και με αφορμή την επίσκεψή του στα εντυπωσιακά σκηνικά της ταινίας, που αναπαριστούν με κάθε λεπτομέρεια την παραλία της Σμύρνης ζητά με επιστολή του, να μην γκρεμιστεί η κατασκευή που βρίσκεται στο Φάληρο, όπως έχει αποφασίσει η ελληνική γραφειοκρατία, αλλά να γίνει επισκέψιμος χώρος μνήμης του ελληνισμού της μαρτυρικής Σμύρνης.

Η ίδια η Μιμή Ντενίση έχει πει, ότι θα γίνει πιστή αναπαράσταση της καταστροφής της Σμύρνης που σημαίνει ότι μέρος του σκηνικού θα παραδοθεί στις φλόγες, πράγμα που σημαίνει ότι το γύρισμα θα πρέπει να γίνει μία και μοναδική φορά, και σε πολύ λίγο χρόνο όμως το σκηνικό, μπορεί να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.

Έχουν γίνει εκκλήσεις προς την πολιτεία και από την εταιρεία παραγωγής και από την ίδια την σεναριογράφο Μιμή Ντενίση, το σκηνικό μιας και σε λίγο καιρό έχουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, να μείνει ως χώρος επισκέψιμος από όλους, με την δυνατότητα να γίνονται πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις, συναυλίες, επισκέψεις σχολείων και πολλά άλλα.
Η εντολή είναι το σκηνικό το αργότερο τέλη Αυγούστου να γκρεμιστεί. Ένα μνημείο που θυμίζει σε όλους την Καταστροφή της Σμύρνης και θα κρατά ζωντανή τη μνήμη όλων εκείνων των Ελλήνων που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν, δεν πρέπει να υπάρχει.

Μακάρι να αλλάξουν οι κυβερνητικές αποφάσεις και να χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, όλο αυτό το σκηνικό όπου οι πρωταγωνιστές μαζί με 2.000 κομπάρσους, βάρκες, καράβια, γραμμές με τραμ, αυτοκίνητα της εποχής και άλογα με άμαξες, θα ζωντανέψουν τη μεγάλη σφαγή και τη φωτιά που ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και κατέστρεψε το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Μικράς Ασίας