Εορτή αποκατάστασης Δημοκρατίας και το ιστορικό νόημα της επετείου – Του Θανάση Μανουσάκη

Εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας που φέτος συμπλήρωσε τα 47 χρόνια ιστορικής μνήμης, με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πολιτικό κόσμο και σε προσωπικότητες της χώρας, όπως κάθε χρόνο.

Η φετινή δεξιώση όμως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, δικαιολογημένες κατά την άποψη του γράφοντος, για συγκεκριμένα πρόσωπα που προσκάλεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με πολλές απόψεις να διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο.
Έτσι ανάμεσα στα ονόματα που κλήθηκαν ήταν ο Γιώργος Μομφέρατος πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων τρομοκρατίας ( των εκτελεσθέντων από τις ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά την μεταπολίτευση του 1974),η Μάγδα Φύσσα ( η μητέρα του αριστεριστή Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από το μέλος της καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά ), εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ αλλά και τον ” αλληλέγγυο διασώστη προσφύγων ” Ιάσων Αποστολόπουλου που επιχείρησε να παρασημοφορήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίχως την επιτρεπόμενη διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η πολιτική θύελλα ωστόσο για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ξέσπασε μετά την αποκάλυψη σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος πως ακυρώνεται η προγραμματισμένη έως τότε παρασημοφόρηση του κ. Αποστολοπούλου που τον χαρακτήρισε «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων», αποκαλύπτοντας θέσεις και ενέργειές του κατά των αρχών ασφάλειας που φυλάσσουν τα σύνορα της πατρίδας μας.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με όσα διαρρεύσαν από πήγες της, επιρρίπτει ουσιαστικά την ευθύνη στην τρέχουσα εξέλιξη στο Υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ” πως η Πρόεδρος απονέμει παράσημα που προτείνονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, αφού προηγουμένως είχαν λάβει την σχετική θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ” η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις 106/1975, με βάση τα παραπάνω ο υπουργός Νίκος Δένδιας κατέστη κοινωνός του συνόλου παρασημοφορήσεων, ” ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα”.

Εξαίρεση ευχάριστη πάντως στην πρόσκληση προσώπων στο Προεδρικό Μέγαρο, αποτέλεσε η πρόσκληση του αριστούχου μαθητή Δημήτρη Καρακώστα που έχασε τους γονείς του, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει 18.700 μόρια, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που δεν παρέστη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για πρόσωπα που προσκλήθηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας, επειδή δεν σχετίζονται με την επέτειο.
Ας ελπίσουμε ότι η 48η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 2022 θα γίνει με την πρόσκληση των πολεμιστών της Κύπρου, (που πολέμησαν τον τουρκικό Αττίλα το Ιούλιο και Αύγουστο του 1974).
Η πρόσκληση στο προεδρικό μέγαρο πρέπει να γίνει για να επανέλθει στο ιστορικό νόημά της χωρίς αντιπαραθέσεις για πρόσκληση προσώπων.