353 χιλιάδες ψυχές Σα Ρασία (στα βουνά) (BINTEO)

353 χιλιάδες ψυχές τα θύματα της γενοκτονίας. Όσοι επέζησαν, ήρθαν και στην Ελλάδα, σκόρπισαν σε πόλεις και χωριά, ρίζωσαν εκεί και έσμιξαν τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους με των υπολοίπων Ελλήνων.

Η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις: από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

Το συνήθιζε αυτό το Οθωμανικό και κατόπιν Κεμαλικό κράτος. Με βάρβαρο τρόπο, η Τουρκία εξόντωσε και έδιωξε από τα χώματα των προγόνων τους τους Πόντιους, τους Αρμένιους, τους Μικρασιάτες, τους Θρακιώτες, τους Κωνσταντινουπολίτες, πρόσφατα τους Κύπριους και τόσους άλλους.

Η Τουρκία έχει πλέον μία κάστα πολιτικών που έχει γιγαντώσει το κοινό αίσθημα με εθνικιστικές χαζοκορώνες και όχι μόνο δεν παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος, αλλά χωρίς ενδοιασμούς ξεδιάντροπα διαλαλεί, ότι μπορεί, αν θελήσει, να τα επαναλάβει και στο μέλλον.

Με αρκετή καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, τα μεγάλα πρώην αποικιακά κράτη, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία. Φοβούνται να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στην Αλγερία για τη Γαλλία, στο Κονγκό για το Βέλγιο, σε πολλές περιοχές για την Αγγλία, στη Λατινική Αμερική για την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η ΕΕ, σεβόμενη την ιστορική αλήθεια και αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, ορθότατα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Νεότουρκοι δεν σταμάτησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά προχώρησαν και στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Παράλληλα η ΕΕ πρέπει να καλέσει τη Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Νεότουρκοι.

Όμως οι Πόντιοι δε μένουν με σταυρωμένα χέρια, μεγαλουργούν… και κάνουν ενέργειες συνεννόησης μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να επιδιώξουν ένα ψήφισμα και την αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος τους, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Κωνσταντινουπολίτες και Κύπριοι, όλοι οι Έλληνες, να ενωθούν στην προσπάθεια αναγνώρισης των γενοκτονιών αυτής της μορφής που διέπραξε η Τουρκία. Η απόδοση δικαιοσύνης ξεκινά με την αναγνώριση της γενοκτονίας και η υποχρέωση αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας από τη Τουρκία, αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα.

Ακούστε το τραγούδι Σα Ρασία (Στα βουνά) από μαθητές του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουμε ποντιακά, βλέποντας την νεοελληνική μετάφραση, σε αυτό το συγκινητικό τραγούδι, που μιλάει για ένα παιδάκι που χάθηκε για πάντα στον Πόντο, νιώθουμε την ανάγκη να το τραγουδήσουμε.