Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Ιστορικές στιγμές βιώνει η παγκοσμιοποίηση, αν και οι ειδήσεις στα ΜΜΕ μονοπωλούν τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τον εγκλεισμό μας λόγω Covid-19. Πολλά θέματα περνούν στον απόηχο αυτών των ειδήσεων, όμως είναι εξίσου σημαντικά. Την ώρα που όλοι μας ασχολούμαστε με τα μέτρα που αφορούν την Covid-19, ο πολιτικός και οικονομικός χάρτης της Ευρώπης αλλάζει. Οι συνέπειες δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή και είναι σίγουρο ότι η νέα κατάσταση θα μας επηρεάζει για αρκετά χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνοντας μια πορεία 48 ετών που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1973. Χρειάστηκαν σχεδόν 5 χρόνια από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 για να ολοκληρωθεί η εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία του Brexit. Είναι γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν είχε ενστερνιστεί όλες τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένοντας ηθελημένα εκτός από τη νομισματική ένωση, διαθέτοντας ισχυρή οικονομία, σταθερό νόμισμα, και εκτός της γερμανικής επιρροής.

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εκλέχτηκε για να υλοποιήσει το Brexit, έκανε σημαντικές αναφορές στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του:
“Είναι μια απίστευτη στιγμή. Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και επαφίεται σ’ εμάς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο”. Εξέφρασε όμως και κάποιους προβληματισμούς: “Πιστεύω ότι το συντριπτικό ένστικτο του λαού αυτής της χώρας θα είναι να ενωθεί σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο όπου η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα εργάζονται από κοινού για να εκφράσουν τις αξίες μας σε όλον τον κόσμο. Και αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ανοιχτό, γενναιόδωρο, εξωστρεφές, διεθνιστικό και υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών”. Το πρόβλημα εστιάζεται όχι στη λειτουργία των δομών του Κράτους, μιας και η οικονομία δεν έχει επηρεαστεί τόσο, αλλά στην ενδεχόμενη απειλή στη συνοχή της χώρας. Τα πράγματα είναι σοβαρά σε ό,τι αφορά τη Σκωτία. Το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κρίθηκε ουσιαστικά στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον υπάρχει επίσημη δήλωση της πρώτης υπουργού (πρωθυπουργού) της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον: «Είναι καιρός η Σκωτία να χαράξει το μέλλον της ως ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος» και προανήγγειλε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Είναι γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδυναμωθεί από το Brexit. Αν και υπό τις δεδομένες συνθήκες, η επιτευχθείσα εμπορική συμφωνία είναι ένα καλό αποτέλεσμα, οι φόβοι σε ότι αφορά την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου Βρετανίας, απασχολούν όλους τους τεχνοκράτες ευρωπαίους. Η ΕΕ αποδυναμώνεται στη διεθνή σκακιέρα και είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ χάνει ένα πολύ σημαντικό μέλος της, το οποίο είναι μέλος του G7, πυρηνική δύναμη, με μεγάλο πληθυσμό 66 εκατομμυρίων. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου την ΗΠΑ και τις διπλωματικές επαφές των δύο χωρών που ουσιαστικά θα αναβαθμίσει πολιτικά και διπλωματικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμέσως μετά εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη της ΕΕ, αποδυναμώνοντας την ισχύ της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και φυσικά αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ θετικά για μια χώρα που αποχωρεί από την ΕΕ, θα ενισχύσει τις εσωτερικές φωνές πολλών κρατών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, αποκλίνουσες τάσεις εντός της Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Απάνθρωπη κίνηση ποδηλάτη, σπρώχνει μικρό κοριτσάκι με το γόνατο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η διεφθαρμένη δικτατορική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν