Μπακογιάννη: Να πάμε στη Χάγη, αλλά μπορεί να χάσουμε και κάτι

Το Δεκέμβριο του 2020, μιλώντας στη βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, η κα Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε αναλυτικά στο διμερές ζήτημα με την Τουρκία λέγοντας:
«Θέλω ξεκάθαρα να πω σε όλους αυτούς, ότι με παρρησία να πουν στο λαό πιο θα ήταν το επόμενο βήμα από αυτό. Ωραία, και ιδιοτελώς ενδεχομένως ο κάθε αναλυτής να κάνει καλά τη δουλειά του. Να εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία που αμείβεται από τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό δεν είναι θέση ευθύνης. Η θέση μου είναι αυτή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πριν πολλά χρόνια: η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της. Σε όλες τις συνθήκες και στις εύκολες και τις δύσκολες. Με τους γείτονες μιλάς. Το ότι μιλάς δεν σημαίνει ότι αλλάζεις θέση. Ότι παραδίδεσαι κ. συνάδελφοι! Ότι μιλάς αποδεικνύει στη πράξη ότι πιστεύουμε στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, τις περισσότερες συμμαχίες από ποτέ, η Ελλάδα θα προσέλθει στη συζήτηση των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα πει στη Τουρκία: ιδού η Ρόδος και το πήδημα. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος σας, να πάμε στη Χάγη και να αποφασίσει αυτή για την υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες. Θα είναι τεράστιο λάθος, αν για λόγους πολιτικούς και κομματικούς υπονομευτεί αυτή η πολιτική και μείνει η Ελλάδα χωρίς απάντηση στο διεθνές σκηνικό».

Χθες όμως, όπως γράφει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, φέρεται να προβλέπει πως ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα μπορέσει να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών, όπως της Ρόδου και της Λέρου και για αυτό το λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί η ελληνοτουρκική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο.

Στην αντίπερα όχθη της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε το γεγονός «εθνική συνθηκολόγηση». Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα» τέτοιες θέσεις, όπως του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ.

Φυσικά η θέση αυτή προκάλεσε σχόλια μέσα στους κόλπους της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Σταύρου Καλαφάτη, που ταυτίζει τις απόψεις της κας Μπακογιάννη, με τις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς και το όλο θέμα αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια εσωκομματικές συγκρούσεις, μιας και η προσφυγή στη Χάγη έχει υπέρμαχους αλλά και φανατικούς πολέμιους στο κυβερνών κόμμα.
Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Σταύρος Καλαφάτης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Άγκυρα ζητά να μπουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού, ζητήματα πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και επανέρχεται στον ισχυρισμό για δήθεν «γκρίζες ζώνες», που είχε βάλει στο τραπέζι, κατά τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004. Όπως είχε βάλει και την αξίωση να παραιτηθεί η Ελλάδα -και μάλιστα με διεθνή συμφωνία- του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αν. Αιγαίο, καθώς και του δικαιώματος ανακήρυξης ΑΟΖ. Όπως είχε βάλει και την αξίωση περιορισμού του εθνικού εναέριου χώρου μας στα έξι ναυτικά μίλια. Και την αξίωση η κοινή προσφυγή στη Χάγη να αφορά μόνο το Αιγαίο, ώστε να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο και να εξεταστεί σαν μεμονωμένο και απομονωμένο νησί που δεν έχει –όπως διατείνονται- κανένα δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες. Το ερώτημα, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, δεν είναι αν θέλουμε ή όχι να πάμε στη Χάγη, αλλά με ποια βαλίτσα να πάμε. Διότι η βαλίτσα χρειάζεται συνυποσχετικό. Και η Άγκυρα ζητά να φτιάξουμε τη βαλίτσα με τρόπο που είναι αδύνατο να δεχτεί η Ελλάδα. Εξακολουθεί, προφανώς -όπως κάνει εδώ και σαρανταπέντε χρόνια- να υπονομεύει το δρόμο για τη Χάγη».

Όπως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενα άρθρα μας, δεν πρέπει η χώρα μας να παγιδευτεί σε έναν ανούσιο διάλογο και να χρησιμοποιηθεί, κυριολεκτικά, από την Τουρκία για να μην της επιβληθούν κυρώσεις. Θα πρέπει να εμμένει στη συζήτηση μόνο υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και να μην συμφωνήσει να πάμε στη Χάγη.

Διαβάστε σχετικά:

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο -Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας.

Δένδιας προς στην Τουρκία: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές

Όχι ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Τουρκία – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Όχι ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Τουρκία – Του Παναγιώτη Αναστόπουλου