Μιχάλης Χάλαρης, πρώην Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ: Παραβίασε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ο εργοδότης στη Ρόδο.

Ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), του Υπουργείου Εργασίας, από το 2009 έως το 2012,  Δρ. Μιχάλης Χάλαρης, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει σχετικά με το περιστατικό της Ρόδου. 

«Και βέβαια προσκρούει στη νομοθεσία. Υπάρχουν και οι επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας της εργασίας της Επιθεώρησης Εργασίας. Με γυμνό οφθαλμό φαίνεται σωρεία παραβάσεων…(ν. 3850/2010). Τι προβλέπει η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για αυτό το είδος “εργασίας”, ποια ΜΑΠ προβλέπονται για την προστασία του εργαζόμενου…κ.ά. Άρα παραπομπή στους αρμόδιους επιθεωρητές». 

Όπως μου επισήμανε ο κύριος Χάλαρης σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, το ΣΕΠΕ επί των ημερών του, έβγαζε για ελέγχους μικτά κλιμάκια, τα οποία αποτελούνταν, από επιθεωρητές για τη νομιμότητα των συμβάσεων και των όρων εργασίας και από επιθεωρητές που έκαναν ελέγχους για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Μετά τη δική του θητεία, αυτά καταργήθηκαν και οι επιθεωρητές για την υγιεινή και ασφάλεια δεν πραγματοποιούν πλέον ελέγχους όταν παρεμβαίνει το ΣΕΠΕ. 

Αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση και γι’ αυτό δεν έγινε καμία αναφορά για τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του συγκεκριμένου εργοδότη, σε βάρος του υπαλλήλου. 

Όσο κι αν είναι πρόθυμος ο υπάλληλος να εργαστεί κάτω από τις αθλιότερες συνθήκες, για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο, δεν σημαίνει πως το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία, η οποία παρά τις εκπτώσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, από την περίοδο της έλευσης της Τρόικας στη χώρα μας και εντεύθεν, εξακολουθεί να παραμένει αυστηρή και καλά κάνει, για να μη βλέπουμε τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες σε χώρους δουλειάς.  

Αυτή είναι και η θέση του πλέον αρμόδιου να σχολιάσει αυτή την αθλιότητα που είδε όλος ο κόσμος, με τον εργαζόμενο να σερβίρει μέσα στη θάλασσα, ενώ φοράει ακόμα και τα ρούχα του. Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους βτιτσιόζους “εκλεκτούς πελάτες” της συγκεκριμένης επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που θέλει για την ιδιατέρως απαιτητική πελατείας της, πραγματικούς δούλους, για να υπηρετούν όλους αυτούς τους πλούσιους, που επιδίδονται σε επίδειξη πλουτισμού και απανθρωπιάς, προκειμένου να κάνουν τη φιγούρα τους στις συνοδούς τους και στις παρέες τους, εξευτελίζοντας με το χειρότερο τρόπο το ανθρώπινο είδος. 

Πολλοί ήταν αυτοί που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπαν τη γνώμη τους. Οι απόψεις διίστανται. Αρκετοί αντέδρασαν, όπως ήταν φυσιολογικό, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που υπερασπίστηκαν αυτή την άρρωστη κατάσταση και τον κάφρο εργοδότη, που θεωρεί πως δεν τρέχει τίποτα, αφού συμφωνεί ο υπάλληλος για να πάρει ένα καλό πουρμπουάρ, κυριολεκτικά να εξαθλιώνεται. 

Από το υπουργείο εργασίας σε πρώτη φάση, θεώρησε ο νέος υπουργός, πως δεν υπάρχουν άλλες παραβάσεις πέρα από τις πολεοδομικές για τις παράνομες πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου αναδιπλώθηκε και παρέπεμψε το θέμα στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας. 

Αν δεχθούμε ότι, αφού συμφώνησε ο υπάλληλος, δεν τρέχει τίποτα, τότε σύντομα θα οδηγήσουμε τα πράγματα στο να εμφανιστούν κι άλλοι εργαζόμενοι, που θα είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες για λίγα ευρώ παραπάνω και τότε θα έρθει η στιγμή που δεν θα προσλαμβάνουν κανένα στην εστίαση, στον τουρισμό και όπου αλλού, αν δεν κάνουν κάθε τι ακραίο που θα τους ζητούν, γιατί θα έχει καταλήξει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δηλαδή να ακροβατεί ο εργαζόμενος μεταξύ ζωής και θανάτου και μεταξύ αξιοπρέπειας και απόλυτου εξευτελισμου, για να πάρει ένα μεροκάματο.